Vinterdepression
Helbred & balance

Hvad er vinterdepression?

Af redaktionen 20. oktober 2016
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Det er mørkt, koldt og vejret er trist. Er du også selv trist? Så har du måske en vinterdepression.

Hvis du går og er lidt trist, når sommeren virker langt væk og efteråret og mørket for alvor har taget over, så er det ikke unormalt. Her kan du læse om, hvorfor man får vinterdepression, om symptomer på vinterdepression og hvordan man behandler vinterdepression.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Vinterdepression eller "almindelig" depression? Læs om depression her

Hvorfor får man vinterdepression?

Hvis man lider af vinterdepression, er det fordi, at man er påvirket af mørket, som der er meget mere af i vintermånederne. Solen er ganske enkelt ikke fremme særlig længe om dagen og det er mørkt i størstedelen af døgnets timer. Mørket og kulden er de største årsager til vinterdepression. Rent fysisk er det nogle biologiske ændringer i hjernen, som bliver påvirket af lys og mørke. Sydpå, hvor dagene er lyse hele året rundt, har man faktisk ikke vinterdepression som lidelse. Det er dog vigtigt at understrege, at det langt fra er alle, der får en vinterdepression. Det er også helt normalt at opleve træthed i kroppen, når det bliver mørkere udenfor.

Læs også: Har din veninde eller en i familien depression? Her kan du læse, hvordan man hjælper en person, som er deprimeret

Hvad er symptomerne på vinterdepression?

Symptomer på vinterdepression kan være tristhed, træthed og en større trang til søde sager. Man sover også mere. Men hvordan ved man, at man ikke bare er almindelig trist, når man undersøger for vinterdepression? Det spørgsmål kan være svært at besvare, men som regel kan man sige, at man har en vinterdepression, hvis det er et mønster, der hvert år gentager sig. Altså at man bliver trist, oplever træthed og får trang til søde sager, når efteråret starter og symptomerne slutter, når foråret kommer igen.

Hvad kan man gøre, hvis man lider af vinterdepression?

Når man lider af depression er det normalt at gå i behandling. Det vil sige at man blandt andet snakker med en psykolog. Men lige præcis med vinterdepression er det ikke bevist, at psykologsamtaler virker. Men bare rolig, lysterapi virker! Lysterapi foregår ved, at man har en bestemt lysterapilampe, som man skal sidde foran. På den måde får man flere timers lys om dagen, selvom det er mørkt udenfor.

Læs også: Føler du dig lidt trist i vintermørket? Her er tips til, hvordan du kan blive glad i vintermørket

Tror du, at du lider af vinterdepression? Så skal du tale med din læge om det, da det er meget svært selv at afgøre. Lægen vil også vide, hvilken behandling der er rigtig for dig!

Læs også: Stjernernes råd om depression

[kilde: Netdoktor.dk]

Læs mere om