Forkølelsessår: Sådan skjuler du det
Helbred & balance

Førstehjælp til dit forkølelsessår

Af Louise Wethke Buch 3. november 2008
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Forkølelsessår dukker altid op på de værste tidspunkter! Heldigvis har vi hjælpen på alle de problemer, du har, når du har forkølelsessår. Der er foreksempel en nem måde at skjule det på, og en ting, du kan gøre, så du stadig kan kysse dit crush.

Hvad er forkølelsessår?

Forkølelsessår kaldes også Herpes, og det kommer af en virus, der hedder Herpes Simplex Virus. Når du først har fået forkølelsessår, forsvinder virussen ikke fra kroppen, men forkølelsessåret vil forsvinde med tiden. Det betyder altså, at du kan få udbrud og få forkølelsessår igen. Et udbrud varer cirka 7 til 12 dage og kan komme mellem to og tre gange om året, mens nogle har udbrud oftere. Forkølelsessår viser sig som små blister eller sår omkring munden, på læberne og på hagen. Du skal ikke føle dig forkert, hvis du har forkølelsessår, for det er størstedelen af befolkningen, der er smittede med den virus, der giver forkølelsessår. Det er bare ikke alle, der får udbrud og får forkølelsessår.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Det skal du vide om herpes

Hvordan undgår jeg at få forkølelsessår?

Cirka 80 procent af befolkningen er smittet med forkølelsessår, og mange bliver smittede som børn, uden de ved det. Hvis du ikke har fået virussen endnu, skal du passe på, så du ikke selv bliver smittet. Du skal ikke dele vandflasker eller glas med andre, og hvis du kysser med dit crush, skal du lægge mærke til, om personen har sår eller blister på læberne. Du skal heller ikke dele makeup med dine veninder, hvis de har forkølelsessår. Forkølelsessår smitter også ved oralsex, så det kan smitte fra kønsdelene til munden og omvendt. Derfor er det vigtigt, du og din partner bruger kondom, hvis I har oralsex.

Kan jeg gøre noget, så jeg får færre udbrud?

Det er forskelligt fra person til person, hvor mange udbrud man får, og hvor slemme de er. Udbruddene kommer tit i stressede perioder, når man er udsat for kraftigt sollys, kulde, under menstruation, når man er i søvnunderskud, eller når man har feber eller er syg. Rigtig mange får udbrud, når de er forkølede - og derfor hedder de forkølelsessår. Det er svært at styrre selv, hvornår man er stresset eller syg, men du kan undgå at udsætte området omkring munden for kraftigt sollys om sommeren, eller prøve at undgå stressede perioder ved for eksempel at lave dit skolearbejde jævnligt, så du ikke bliver stresset i eksamensperioden.

Læs også: 6 skønhedskriser - sådan løser du dem

Hvornår smitter et forkølelsessår?

Heldigvis smitter forkølelsessår ikke hele tiden. Selv om du har virussen i kroppen hele livet, er det kun, når forkølelsessåret er i udbrud, at det smitter. Det er især væsken i såret, der smitter, så lige så snart såret er dækket af sårskorpe, smitter forkølelsessåret ikke længere. Når det er i udbrud, smitter det ved direkte kontakt med munden - når man for eksempel kysser hinanden. Det kan også smitte, når man deler for eksempel bestik, vandflaske, læbepomade, håndklæde eller makeupbørster med en, der er smittet. Hvis du selv er smittet med forkølelsessår, er det derfor vigtigt, du holder en god hygiejne, husker at vaske hænder ofte og passer på med, hvad der rører din mund.

Hvordan behandler jeg mit forkølelsessåret?

På apoteket kan du købe cremer mod forkølelsessår. Hvis du er slemt ramt, kan du opsøge din læge, som kan give dig tabletter mod forkølelsessår, så udbruddene ikke kommer så tit eller i så slem grad.

Hvordan skjuler jeg forkølelsessåret?

Det kan føles, som om forkølelsessåret på læben er det eneste, man ser, når man er på vej til fest, hvor du gerne vil imponere dit crush. Heldigvis er det ikke svært at dække. Det er bare vigtigt, du har god hygiejne, når du piller ved forkølelsessåret.

  1. Rens såret blidt med vand, og lad det tørre.
  2. Dup lidt cremefoundation eller flydende concealer på såret, og dup efter med en ren makeup-svamp for at fjerne overskydende foundation. Det bliver ikke godt, hvis du bruger en tør concealerstift eller pudder på såret. Det skal helst være flydende makeup, så det ikke kommer til at se tørt ud, for det fremhæver såret endnu mere. Prøv eventuelt at duppe lidt vaseline på såret, før du lægger flydende concealer eller cremefoundation på.
  3. Smid svampen ud, efter du har brugt den! Det, der rører ved dit forkølelsessår, smitter, så du kan smitte en af dine veninder, der kommer til at låne din makeup.
  4. Husk altid at vaske hænder, hver gang du har rørt ved forkølelsessåret.

Læs også: Har du styr på beauty-hygiejnen?

Smitter forkølelsessåret, hvis jeg kysser mit crush?

Selv om du har skjult dit forkølelsessår og dukker op til festen og ser perfekt ud, smitter det stadig. Du bør derfor ikke kysse på ham den søde eller dele glas eller vandflasker med andre til festen. Heldigvis er der også hjælp at hente, hvis du vil kysse uden at smitte! På apoteket kan du nemlig købe små gennemsigtige plastre til at sætte over forkølelsessåret, så det ikke smitter. Hvis du har det på, kan du bare kysse løs!

Læs også: Kan man kysse med forkølelsessår?

I galleriet kan du se, hvordan du får din makeup til at holde længere:

dinmakeuptilatholdelængere

Hvis du gerne vil have din makeup til at holde bedst muligt, så er det supervigtigt, at du holder din hud ren. Hvis du har overskydende fedt på huden, vil din makeup nemlig hurtigere glide af og tvære ud. Brug lidt tid på at finde nogle renseprodukter, som er helt rigtige for din hud og, få dig en god renserutine.
Et andet godt trick er at lade din creme trænge helt ind i huden, før du påfører fin makeup. Det er en god ide at vente en halv times tid, så er du nemlig sikker på, at den er trængt helt ind og har gennemfugtet huden.
Har du hørt om en primer? Det er et lille luksusprodukt, som du kan smøre på din hud, inden du lægger din makeup på. Primeren sørger for at lukke dine porer og glatte din hud ud, så den fremstår ensartet, og så gør den samtidig, at makeuppen lægger sig så flot som muligt og altså holder lidt længere.
Da du ofte fedter lidt mere i t-zonen (hagen, næsen og panden), er det en god idé lige at lægge lidt pudder dér. På den måde bliver foundationen siddende i længere tid, da pudderet suger fedtet fra din hud.
Hvis du gerne vil have din blush til at holde i lang tid, så er det en god idé at bruge en creme-blush frem for en pudder-blush. Men pas på med mængden, og vær opmærksom på farven, da du hurtigt kan få lidt af et ”fastelavns-look” med alt for røde kinder, og det ser altså ikke så tjekket ud.
Samme princip gælder faktisk for øjnene – gå efter en creme-øjenskygge fremfor en almindelig. Det giver et lidt andet look, så hvis du synes, det bliver for skinnende, så læg eventuelt et par strøg almindelig øjenskygge ovenpå.
Hvis du ikke vil have, at din mascara skal smatte ud, så vælg en vandfast. Det kan dog kun anbefales at bruge en vandfast i situationer, hvor du ved, at du kommer til at svede mere, end du plejer, eller hvor du ved, at din makeup bliver sat på prøve. Den vandfaste mascara er nemlig lidt hårdere for øjenvipperne end den almindelige, og dem vil vi jo gerne passe rigtig godt på.
En læbestift holder bedre end en lipgloss, men det ser til gængæld også lidt mere ”malet ud”. Hvis du ikke vil have alt for meget fokus på dine læber, så vælg en farve, der er samme nuance som dine egne læber, og dup den på med fingeren. Husk, at fjerne overskydende læbestift med en serviet, hvis du ikke dupper.
Det er en god idé at skifte din makeup ud efter et års tid og at rense dine makeupbørster minimum en gang om måneden. På den måde undgår du, at der samler sig bakterier i dem eller anden snavs, som kan give dig fedtet hud eller allergi.

MestLæste