Herpes og forkølelsessår
sex

Det skal du vide om herpes

Af Louise Wethke Buch 7. april 2017
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Herpes er både en kønssygdom og en betegnelse for forkølelsessår på læberne, og hvis man bliver smittet med herpes, kan man ikke komme af med det igen. Læs med, så du undgår at blive smittet!

Hvad er herpes?

Herpes er både en kønssygdom og det, man bedre kender som forkølelsessår. Når man har herpes, er man smittet med en virus, der hedder Herpes Simplex Virus. Når man bliver smittet, får man ofte små sår enten i ansigtet eller i underlivet.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Der findes to former for herpes:

  1. Forkølelsessår i ansigtet - de fleste får det på læberne.
  2. Sår på kønsdelene eller i endetarmen.

Hvis man først har fået herpes, vil man altid have virussen. Man kan altså ikke komme af med virussen, men det smitter kun, når det er i udbrud.

Læs også: Få overblikket: Alt om kønssygdomme

Hvordan smitter det?

Det er sårene og området omkring sårene, der smitter. Herpes smitter ikke hele tiden, og man smitter stort set kun, lige før man får sår, og mens man har sår. Herpes smitter blandt andet, når man har sex, og det smitter fra skeden, endetarmen og munden. Herpes i form af forkølelsessår på læberne smitter også, når man kysser, eller hvis man rører ved et sår og bagefter rører sig i ansigtet. Det er derfor ofte børn, der bliver smittet med forkølelsessår, fordi de ikke ved, de skal vaske hænder, efter de har rørt ved et forkølelsessår. Begge former for herpes kan smitte både i ansigtet, på kønsorganerne eller i endetarmen. Hvis man for eksempel har forkølelsessår på læberne, kan man altså smitte sin partner, hvis læberne berører kønsdelene.

Hvad er symptomerne på forkølelsessår?

Man kan ikke altid mærke, man har herpes. Faktisk er det kun 10 til 20 procent, der får symptomer. De steder, man kan mærke symptomer, er på kønsdelene, i endetarmsåbningen eller i munden.

De, der får symptomer, vil typisk mærke:

  • Smerter.
  • Hævelse.
  • Rødme.
  • Kløe og svie.

Bagefter bliver symptomerne til små væskefyldte blærer, der springer og bliver til sår. Det første herpesudbrud kommer som regel inden for en uge, efter man er blevet smittet. Et udbrud varer omkring to uger, og man kan få hovedpine, ondt i halsen, feber og muskelsmerter ved første udbrud. De næste udbrud er ofte mildere og varer i kortere tid.

Læs også: Det skal du vide om kønsvorter

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg har herpesudbrud?

Når du har herpesudbrud, har du sår på kønsdelene, og i den periode smitter du rigtig meget. Du skal derfor undgå at kysse eller dele vandflaske med andre, hvis du har forkølelsessår, og have sex, hvis du er smittet på kønsdelene. Efter sårene er helede, skal du vente op til en uge med at kysse eller have sex for at være sikker på, du ikke smitter andre.

Hvordan undgår jeg at få det?

Du kan ikke være sikker på at undgå herpes ved at bruge kondom. Du bør derfor sikre dig, at din partner ikke har herpesudbrud, før I har sex eller kysser.

Det er en god idé at være opmærksom på ikke at bruge samme vandflaske som andre og generelt huske at vaske dine fingre ofte, så du undgår at smitte dig selv, ved at du rører dig i ansigtet, efter du har rørt ved et forkølelsessår.

Er det farligt?

Herpes er aldrig rart at have, så du skal så vidt muligt undgå at blive smittet. Enkelte, der oplever mange herpesudbrud, kan få føleforstyrrelser, svie og brændende fornemmelser eller smerter i underlivet.

Læs også: Det skal du vide om gonoré

Hvordan bliver jeg testet for herpes?

Hvis du har sår på læberne eller på kønsdelene, eller du har symptomer på herpes, skal du kontakte din læge, så han kan tjekke dine sår. Han kan tjekke, om det er herpes ved at pode såret med en vatpind eller tage en blodprøve.

Behandling af herpes

Når man først er smittet med virussen, kan man ikke komme af med det igen. Virussen vil sidde i kroppen resten af livet.

Man kan dog dæmpe symptomerne og mindske længden af udbruddene ved at blive behandlet, mens man har udbrud. Det er derfor vigtigt, man starter behandlingen så hurtigt som muligt. Hvis man har herpes på kønsdelene, kan man få medicin ved sin læge. Hvis man har forkølelsessår på læberne, kan man få en salve på apoteket eller et særligt plaster til at komme over såret, så det ikke smitter.

Hvor udbredt er det?

Herpes er en udbredt kønssygdom. Cirka 20 procent af alle voksne har herpes på kønsdelene, mens 80 procent har herpes i ansigtet i form af for eksempel forkølelsessår på læberne. Det er dog typisk børn og teenagere, der bliver smittet med herpes.

Vidste du...

  • At hver fjerde dansker under 25 år har haft en kønssygdom?
  • At kønssygdomme, sexsygdomme og seksuelt overførte sygdomme er det samme?
  • At sexsygdomme smitter, når der er kontakt mellem slimhinder - altså penis, skede og endetarm?

Læs også: Beskyt dig selv mod kønssygdomme

Kilde: Sexlinien

Beskyt dig selv, og få tips til, hvordan du sætter et kondom på:

Tipstilatsætteetkondom

Pas på, når du pakke kondomet ud, så det ikke går i stykker. Går det i stykker, eller er der ridser i, kan I ikke bruge det.
Tag fat i den lille dut øverst på kondomet. Det er vigtigt, at kondomet stadig er rullet sammen. Ruller I det ud, kan det ikke komme på.
I kan først sætte kondomet på, når fyrens penis er stiv. Sæt kondomet på det yderste af fyrens penis, så kondomet sidder helt tæt.
Nu kan I rulle kondomet på - husk at rulle det helt ud. Sidder det helt til, så sidder det rigtigt.

MestLæste