Kønsvorter: Alt om symptomer, smitte og behandling
sex

Det skal du vide om kønsvorter

Af Louise Wethke Buch 24. april 2017
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Har jeg kønsvorter, hvis jeg har knopper "dernede"? Hvordan bliver man smittet? Og er jeg beskyttet, hvis jeg er vaccineret mod hpv-virus? Vi har samlet alt, du skal vide om kønsvorter her.

Hvad er det?

Kønsvorter, kondylomer og hpv-virus. Blander du det lidt sammen, eller har du kun hørt om en af betegnelserne? Kønsvorter og kondylomer er to ord for den samme ting. Det er en kønssygdom, der for det meste viser sig som knopper eller vorter på kønsdelene.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hpv-virus er ikke det samme som kønsvorter, men kønsvorter kommer af hpv-virus. Der findes dog forskellige typer af hpv-virus, og den type, der giver kønsvorter, er ikke den samme, som den der fører til kræft. Vorterne kan både sidde på venusbjerget, omkring kønsdelene, i skeden og omkring endetarmsåbningen.

De kan både være lyse og mørke, og de kan have en form som et blomkål. Typisk stikker vorterne mellem to og ti millimeter ud fra huden. På slimhinderne er kønsvorter fugtige og blomkålsagtige, mens de på huden er mere faste.

Hvordan ser en Kønsvorte ud?

Det er ikke sikkert, du har kønsvorter, bare fordi du har knopper "dernede". Hvis du for eksempel intimbarberer dig, kan din hud nemt blive irriteret og komme til at kløe, og du kan få små knopper, betændte bumser eller indgroede hår. Det er ikke det samme som kønsvorter.

Lige som du kan få bumser på hele kroppen, kan du også opleve at få en bums omkring kønsdelene. Du skal altså ikke gå i panik, hvis du har knopper i underlivet, men du skal altid være opmærksom.

Brug et spejl til at undersøge dine knopper, og hvis de har den typiske blomkålsform, eller hvis du i en periode oplever en anderledes form for knopper på kønsdelene, skal du kontakte din læge og få dem undersøgt.

Beskytter hpv-vaccinen mod kønsvorter?

Der findes to typer af hpv-vaccinen. Den ene, der blev tilbudt gratis til piger fra 2009-2015 beskytter både mod kønsvorter og livmoderhalskræft. Hvis du er vaccineret efter februar 2016, er du kun beskyttet mod livmoderhalskræft. Der er dog ikke garanti for beskyttelse, og piger, der er vaccineret før 2016 er 90 procent beskyttet.

Hvad får man kønsvorter af?

Du kan få kønsvorter ved at have ubeskyttet sex, men du kan også blive smittet, når huden omkring kønsdelene berører din partner, som har kønsvorter. Vorterne kan også smitte i munden, men det er mere sjældent.

Hvordan undgår jeg at få kønsvorter?

Du undgår bedst vorterne ved at bruge kondom. Desværre beskytter kondom ikke 100 procent mod kønsvorter, fordi huden omkring kønsdelene stadig vil være i kontakt, selv om I har et kondom på. Kønsvorter er synlige, så du skal være ekstra varsom, hvis du opdager, at din partner har knopper omkring kønsdelene.

Hvad er symptomerne på kønsvorter?

  • Knopper eller vorter på kønsdelene. Nogle er flade og har samme farve som din hud, andre er lyserøde eller mørke og er formet som et blomkål.
  • Knopperne kan kløe, gøre ondt eller bløde.
  • Vorterne kommer ikke lige efter, du er blevet smittet. Der kan gå op til to til tre måneder, før du oplever symptomer.
  • Nogle får ikke synlige vorter.

Er det farligt?

Kønsvorter er lige som andre kønssygdomme ikke rare at have, og du kan smitte andre, så det er vigtigt, du bliver behandlet for dem. Hvis du har haft kønsvorter, er du nødt til at gå til jævnlige tjek hos din læge for at sikre dig, at de ikke fører til livmoderhalskræft, som hpv-virussen også kan føre til.

Selv om den type hpv-virus, der giver kønsvorter, ikke er den samme, som den der fører til livmoderhalskræft, er det stadig en god idé at blive testet, hvis du ikke er vaccineret mod hpv-virus.

Hvordan bliver jeg testet?

Der findes ikke nogen hjemmetest for kønsvorter, så du er nødt til at gå til din læge. Lægen undersøger knopperne med et forstørrelsesglas eller pensler dem med en væske for at vurdere, om det er kønsvorter.

Behandling af kønsvorter:

Du kan blive behandlet for kønsvorter, men der findes ikke en behandling for den hpv-virus, der er årsag til kønssygdommen. Dit immunforsvar skal selv bekæmpe den virus. De fleste bekæmper selv virussen, så man ikke får kønssygdommen igen, men i den tid, hvor hpv-virus er i kroppen, kan du få udbrud igen.

Selve vorterne skal pensles regelmæssigt af dig selv eller lægen. Hvis vorterne er så store, at det ikke hjælper at pensle dem, kan det være nødvendigt at fryse dem eller klippe dem af. Hvis vorterne har spredt sig ud over et stort område, kan du få laserbehandling, mens du er fuldt bedøvet.

Hvor udbredte er kønsvorter?

25 procent af alle unge under 30 år er smittet med hpv-virus. Cirka 2 procent af dem udvikler synlige kønsvorter, fordi det ikke er alle former for hpv, der giver kønsvorter. I 2010 blev næsten 22.000 danskere behandlet for kønssygdommen. I 2013 var tallet 17.489. Tallet faldt på de tre år, fordi piger blev tilbudt at blive vaccineret mod hpv-virus, og den vaccine beskyttede også mod nogle typer af kønsvorter.

Vidste du...

  • At hver fjerde dansker under 25 år har haft en kønssygdom?
  • At kønssygdomme, sexsygdomme og seksuelt overførte sygdomme er det samme?
  • At sexsygdomme smitter, når der er kontakt mellem slimhinder - altså penis, skede og endetarm?

Kilde: Sexlinien

I galleriet kan du lære, hvordan du sætter et kondom på:

Tipstilatsætteetkondom

Pas på, når du pakke kondomet ud, så det ikke går i stykker. Går det i stykker, eller er der ridser i, kan I ikke bruge det.
Tag fat i den lille dut øverst på kondomet. Det er vigtigt, at kondomet stadig er rullet sammen. Ruller I det ud, kan det ikke komme på.
I kan først sætte kondomet på, når fyrens penis er stiv. Sæt kondomet på det yderste af fyrens penis, så kondomet sidder helt tæt.
Nu kan I rulle kondomet på - husk at rulle det helt ud. Sidder det helt til, så sidder det rigtigt.

MestLæste