Helbred & balance

Er jeg for tyk?

Af Line Sølvhøj Jensen 20. marts 2012
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Tænker du tit over, om du vejer for meget og er for tyk? Inden du forsøger at tabe dig, så læs lige med her!

Det hører med til teenageårene, at kroppen forandrer sig, og at du tager på i vægt. Derfor er der også mange piger, men også drenge, der tænker over, om de måske vejer for meget og har behov for at tabe sig. Men hvordan ved man egentlig, om man vejer for meget?

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Elsker du (ikke) din krop?

Vejer du mere end de andre piger i klassen?
- Så behøver det overhovedet ikke at betyde, at du er for tyk! Du kan nemlig ikke sammenligne din vægt med andre, for hvis du er højere, har flere muskler eller en anden kropsbygning, end de andre har, så kan du sagtens veje mere end dem. Faktisk kan du i virkeligheden være slankere, end de er, selv om du vejer mere end dem!

Hvad skal man veje, når man er 15 år?
Mange tror, at der hører en bestemt vægt til en bestemt alder, men sådan er det ikke. Du kan for eksempel både møde piger, der vejer 50 kilo, og piger, der vejer 70 kilo, som er normalvægtige. Det afhænger nemlig igen af, hvordan din krop er bygget og hvor mange muskler du har.

Læs også: 6 nemme veje til en sundere hverdag.

BMI
Nogen bruger BMI til at beregne, om de vejer for meget. BMI betyder Body Mass Index, og det er en rettesnor for, om man er under- eller overvægtig. Men det er vigtigt at huske på, at det kun er en rettesnor, for det kommer an på, hvordan dine muskler og krop ellers er. Måske har du et højt BMI-tal, fordi du har vildt mange muskler? Og så ser det ud som om, du er overvægtig, selv om du faktisk er supersund. Faktisk kan man også først udregne sit BMI, når man er omkring 19 år, hvor kroppen er fuldt udvokset.

Læs mere om BMI her!

Hvad så, hvis du er overvægtig?
Er du overvægtig, så kan du snakke med dine forældre, sundhedsplejersken på din skole eller din læge om det. Det er meget vigtigt, at du ikke kaster dig ud i forskellige slankekurer, som du finder på nettet, for de er som regel lavet til voksne, og derfor er det måske ikke den rette kur for dig. Det er ikke pinligt at spørge en voksen til råds - tværtimod får du den helt rigtige hjælp til, hvordan du kan tabe dig (hvis altså du har behov for det!).

Læs også blogindlægget: Derfor hader jeg min krop.

MestLæste