Helbred & balance

Elsker du (ikke) din krop?

Af Line Sølvhøj Jensen 9. september 2011
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Er du en af dem, der ikke er så glad for din krop? Faktisk er det kun 33 procent af Vi Unges læsere, der er tilfredse med deres krop. Læs med her og bliv guidet til, hvordan du lærer at elske din krop.

De fleste piger har på et eller andet tidspunkt i deres liv sammenlignet sig selv med andre for at blive bekræftet i, at de er gode nok. Du har måske også tjekket modeller, skuespillere og andre kendisser ud og sammenlignet din krop med deres. Men hey, der bliver jo manipuleret med deres billeder, så en delle hist og her eller store lår bliver gjort mindre, så de ser slankere ud på billeder, end de er i virkeligheden!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Når du kommer i puberteten, begynder din krop at vokse, så du får bryster, bredere hofter og tager på i vægt. Du synes måske, det er store forandringer - især hvis din krop udvikler sig hurtigt, og du overhaler de andre piger i klassen i deres udvikling, eller hvis der ikke sker noget med din krop, mens de andre begynder at udvikle deres krop. Derfor skal du lære at acceptere din krop, som den er.

Læs også: Bliv ven med din krop.

Alle kroppe er forskellige
Det er vigtigt at huske på, at alle kroppe er forskellige. Selv om din krop lignede de andre pigers, da du var barn, så udvikler jeres kroppe sig forskelligt i teenageårene.

De fleste piger er alt for kritiske over for deres krop, og mange får et dårligt selvværd eller måske endda en spiseforstyrrelse, fordi de er utilfredse med deres krop. Det er farligt for kroppen at forsøge at bremse den i dens naturlige udvikling, og selv om du måske får mere selvtillid af at ændre din krops udseende, så får du ikke et bedre selvværd af det. Den indre selvværdsfølelse, du har i dig, bliver ikke ændret - tværtimod har du måske fået bildt dig selv ind, at du ikke er god nok, som du er. Det bliver ikke ændret af, at du taber dig.

Læs også: Hvad er en sund krop?

Lær at elske din krop

• Selv om du er overvægtig, så kan du sagtens have en sundere krop end en, der er undervægtig. Det kan sagtens være muskler, der gør, at din krop er større end andres, og det er jo kun godt!

• Der findes både sundt og usundt fedt, så det behøver ikke at være farligt, hvis du har lidt ekstra fedt på kroppen.

• Alle har fejl, og alle bekymrer sig om deres fejl. Prøv for eksempel at tage i svømmehallen og kig på andres kroppe. Du finder hurtigt ud af, at det er de færreste kroppe, der er perfekte.

• Spis sundt og dyrk motion - men uden at være fanatisk. Det er ikke sundt at overdrive med sundheden, men det er godt at have en sund livsstil.

• Fokuser på det, du godt kan lide ved din krop. Måske har du smukke øjne, pæne hænder, flot hår eller en smuk stemme?

• Hvad fortæller din krop dig? Lyt til den, spis og lev så du følger dig sund, glad og fyldt med energi.

• Tænk over, hvad der får dig til at føle dig godt tilpas - at danse, gå i kjole, høre musik, gør lidt ekstra ud af frisuren, at løbe eller noget helt sjette? Gør det, der gør dig glad!

Læs også: Sandt eller falsk om din krop.

Good to know!
Mange spinkle piger er misundelige på piger, der har former og mere fedt på kroppen, og mange overvægtige piger er misundelige på piger, der er undervægtige - så i bund og grund er vi misundelige på hinanden!

MestLæste