Helbred & balance

Derfor skal du sige nej til en cigaret!

Af Line Sølvhøj Jensen 23. juli 2013
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Hvorfor må du ikke ryge? Dine forældre har måske sagt, at du ikke må ryge, men hvorfor? Hvad er det egentlig, der er farligt ved at ryge?

Hvis der er nogle fra din klasse, der er begyndt at ryge, så har du måske også prøvet, at de har spurgt dig, om du vil prøve at ryge? Men hvorfor er det lige, at det er en dårlig idé at ryge? Læs med her og få svaret på, hvorfor du skal sige nej til en cigaret!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: F**king fordomme.

Alvorlige sygdomme ved rygning

En af de mest alvorlige grunde til ikke at ryge er, at rygning kan medføre nogle rigtig alvorlige sygdomme. Den værste af dem er kræft, som man har risiko for at få, fordi røgen indeholder nogle kræftfremkaldende stoffer, men du kan også få andre alvorlige sygdomme af at ryge.

Det sætter sine spor

Har du røget i lang tid, så er det altså både svært at stoppe, men det sætter også sine spor. Faktisk har du større risiko for at få kræft, selv om du er stoppet med at ryge igen - stofferne fra røget sidder nemlig i kroppen! Du skal altså også regne med, at man kan se det på dine tænder og i din hud - den får hurtigt en kedelig, grå kulør.

Du kan miste en del af dit syn

Rygning kan faktisk medføre en øjensygdom, der gør, at du ikke kan se skarpt. Er det først sket, så får du aldrig dit skarpe syn igen.

Læs også: Sådan undgår du gruppepres.

Adr, dårlig ånde!

Foruden at det virkelig er farligt at ryge og noget, du kan blive meget afhængig af, så er der også bare en lille ting som, at du får virkelig dårlig ånde af at ryge. Og ikke nok med det, så kommer al dit tøj faktisk også til at lugte, når du ryger, og ryger du på dit værelse, får det en gammel, sur lugt - øv!

Rygning gør dig afhængig

Der er stoffer i cigaretter, der gør dig afhængig. Det er altså tusind gang nemmere at sige nej til den første cigaret end at skulle sige nej til de næste. Er det det værd?

Læs også: Sådan får du flotte hvide tænder.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

I galleriet kan du læse stjernernes bedste sundhedstips!

Stjernernesbedstesundhedstips

Hav det sjovt: For Bella Thorne handler sundhed om at have det sjovt. Hun holder derfor sin krop sund ved at lege, og det kan derfor være alt lige fra fodbold til vandkrig, der får hendes puls op! Leg er en megasmart måde at bruge sin krop på!
Hold blodsukkeret stabilt: Eva Longoria er et lille nips, og hendes bedste sundhedstips er ganske enkelt at holde blodsukkeret ved lige. Det gør hun ved at spise rigtig mange små, sunde måltider om dagen. Faktisk spiser hun hver anden eller hver tredje time. På den måde undgår hun at overspise og snacke usunde ting i løbet af dagen.
Vand, vand, vand: Det er en gammel klassiker, men det ændrer ikke på, at vand er nøglen til Jennifer Lopez’ sundhed. Hun sørger nemlig altid for at gennemfugte kroppen indefra med en masse vand. Vand gør også din hud og dit hår smukkere! Bonus!
Et sundt sind: Det vigtigste for Demi Lovato er, at man er sund indefra. At man har et sundt sind – det vil sige, at det at være i balance er nøglen til gode resultater, hvis du spørger Demi. To gange om ugen hjælper yoga stjernen med at holde sig klar i hovedet, så hun får det maksimale ud af sin træning seks gange om ugen.
Sov godt: Supermodellen Heidi Klum benytter sig af et ret simpelt sundhedstrick: Søvn. Du læste rigtigt, for det vigtigste i Heidis sundhedsrutine er faktisk bare at sove en lang, god nats søvn. Stjernen går allerede i seng kl 20.30, når hun har mulighed for det. Det er lidt tidligt, men man skal altså ikke undervurdere søvn!
Små konkurrencer: Da Ashley Greene indspillede ”Twilight”-filmene, var hun nødt til at yde sit bedste hele tiden. Det hjalp træningen hende med, og for at træningen ikke blev for kedelig, gjorde hun og de andre ”Twilight”-piger træningen til små konkurrencer. Smart! Der er jo ingen, der gider tabe!
Gå, gå, gå: Cara Delevingne er tynd af natur, og derfor har hun aldrig været på kur. Hendes største udfordring er at se sund ud og have lidt former, selv om hun er meget slank. Hun går nogle lange turer og spiser masser af protein, og det hjælper hende med at se sund og dejlig ud.
Flere slags træning på en gang: Jessica Alba elsker at træne, så det er selvfølgelig en stor del af hendes sundhedsrutine. For at hun får mest muligt ud af sin træning, blander hun forskellige typer træning. Hun sørger for at få pulsen op, og derefter laver hun forskellige typer muskeltræning.
Friturestegt mad er et no-no: Det bedste sundhedstip fra Cameron Diaz er ret simpelt: Undgå friturestegt mad. Hun prøver i stedet at erstatte alt det usunde fedt med den helt rigtige næring til kroppen. Man kan vidst godt sige, at hendes råd bare er at spise ordentligt!

MestLæste