Sådan dækker du bord til din konfirmation
Konfirmation

Konfirmation: Sådan dækker du bord

Af Sisse Tvegaard Andersen 11. maj 2017
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Skal du holde konfirmation, og har du ikke helt styr på, hvordan bestikket skal ligge eller hvordan man stiller glassene rigtigt, når man skal dække bord? Så skal du læse med her.

Din konfirmation nærmer sig, og du har sikkert ret godt styr på tøjet, frisuren og ønskelisten, men ved du egentlig, hvordan man dækker festbordet rigtigt op?

Du ved selvfølgelig godt, at man skal spise af en tallerken og glassene skal være rene, men hvis du vil følge de klassiske traditioner inden for borddækning, så er der altså et par tips at hente her:

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Fin DIY-pynt til din konfirmation

  • Brug lidt ekstra tid på at stille tallerkener og bestik helt lige, hvis du vil have et flot og gennemført look. Læg det yderste led af din tommelfinger på kanten af bordet, og stil så tallerkenen for enden af din finger.
  • Gaflerne ligger til venstre, og knivene til højre for tallerkenen. Knivene skal vende skæret ind mod tallerkenen. Hvis forretten skal spises med ske, skal skeen ligge yderst til højre. Bestikket skal ligge sådan, at det bestik, man bruger til den første ret, ligger yderst, og så kan gæsterne eller bevæge sig indad for hver ret, der bliver serveret. Kagegafler eller skeer til desserten skal ligge over tallerkenen. Kagegaflen skal ligge med takkerne vendt mod højre, og skeen skal vende den modsatte vej.

Sådan dækker du bord til din konfirmation
Foto: Shutterstock
  • Vinglas skal stå, så gæsterne starter fra højre og går mod venstre. Hvis I skal servere hvidvin til forretten og så rødvin, skal hvidvinsglasset altså stå længst til højre. Vandglas er der ikke helt faste regler for, men de bliver som regel stillet til højre for vinglassene.

Læs også: Fem ting, du skal huske i din konfirmationstale

  • Traditionelt har man opfattet det som uhøfligt, hvis gæsterne skal sidde uden tallerkener i løbet af middagen. Derfor kan man stille en stor dækketallerken i bunden, som ikke skal bruges.
  • Sørg for, at der er plads nok til dine gæster. Der skal helst være mindst 60 cm til hver gæst, hvis de skal undgå at sidde og støde albuerne sammen, når de spiser.
  • Dækker du op med et klassisk bordkort, kan du stille det oven på rødvinsglasset, da det er det glas, som dine gæster skal bruges sidst. Du kan også vælge at stille det ved siden af glassene, eller du kan vælge at lave nogle mere kreative bordkort, som dem, du kan læse om HER.
  • Det er pænt med blomster og pynt på bordene, men tænk på, at pynten helst ikke må rage så højt op, at dine gæster ikke kan se hinanden. Du skal også overveje, om der skal stå fade på bordene, for det kræver jo, at der er plads til dem.

Pssst ... Du kan få endnu mere inspiration til borddækning til din konfirmation på Konfirmation.dk.

Skal du til din venindes konfirmation? I galleriet kan du se 7 tanker, du helt sikkert får i løbet af dagen:

Tankerdufår,nårdinvenindeskalkonfirmeres

Din bedste veninde er nærmest som din familie. Derfor skal du ikke blive overrasket, hvis tårerne presser sig på i løbet af dagen. Husk kleenex!
Du ER helt sikkert stolt af din veninde. Og det ændrer sig slet ikke på hendes konfirmationsdag. Faktisk vil du nok været overvældet af en stolthedsfølelse hele dagen, og især når du ser hende stråle til festen, hvor alle talere også fortæller, hvor smuk og dejlig hun er.
Lige meget hvor tætte I er, så vil din veninde have rigtig meget om ørerne på sin konfirmationsdag. Husk dig selv på, inden du tager til festen, at hun nok ikke har tid til at være sammen med dig hele tiden. Sørg i stedet for, at du er til stede, når hun opsøger dig, og lign en, der har en skøn dag.
Der er ingen tvivl om, at din BFF også er fyldt med en masse spændende følelser på dagen. Du skal være dig selv til festen, og hvis I plejer at have grineflip eller andre flip, så skal I selvfølgelig også have det til festen. Som veninden kan du sagtens tillade dig at flippe ud med hende over, hvor nice hendes gaver for eksempel er. Hun vil kun blive glad for, at du deler hendes begejstring.
At se din veninde glad vil helt sikkert også gøre dig glad i låget.
Der sker så meget på din BFFs dag, og du vil med sikkerhed føle, at du burde hjælpe med et eller andet. Tag en masse billeder af hende, så hun har nogle skønne minder med sig selv på. Du kender hendes bedste vinkler bedre end hendes bedsteforældre, der nok også knipser løs. Tro os, hun bliver taknemmelig over din hjælp!
Tænk engang, at du har fået lov til at være en del af din venindes allerstørste dag. Den tanke vil måske ramme dig, og det er kun godt, at du tænker sådan, for det er en stor ting at være med til sådan en familiefest.

MestLæste