skriv konfirmationstale
Konfirmation

5 ting, du skal huske i din konfirmationstale

Af Sisse Tvegaard Andersen 28. april 2017
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Bliver din hjerne helt blank, når du prøver at formulere en konfirmationstale? Få hjælp og gode tips her.

Den perfekte konfirmationstale

Der er mange konfirmander, der vælger at holde en takketale til deres konfirmation, men hvad skal man egentlig sige i sådan en tale, og hvordan bygger man en god konfirmationstale op? Det kan du få hjælp til her.

Det kan være svært at komme i gang med konfirmationstalen, så det er en god idé at starte med en brainstorm, hvor du skriver alle de ting ned, du gerne vil have med i talen. På det her tidspunkt handler det ikke om at få formuleret de rigtige ord, men bare om at få styr på, hvem der skal takkes, og hvilke søde historier fra din barndom du vil underholde gæsterne med.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Hold en sej konfirmationstale for din veninde

Hvis du er kreativ og godt kan lide at lege med ord, kan du vælge, at hele talen skal have et særligt emne eller koncept. Du kan for eksempel skrive talen som et eventyr om den lille pige, der nu er forvandlet til en ung og selvstændig kvinde, eller måske skal talen formuleres som en liste med ”Syv grunde til, at mine forældre er de bedste i hele verden”. Det er helt op til dig, og hvis du føler, at du spænder ben for dig selv og de ting, du gerne vil sige i talen ved at gøre det, skal du måske holde en mere klassisk konfirmationstale.

Læs også: Tale, sang eller kreaprojekt? Find underholdningen til din konfirmation

Inden du skriver talen færdig, kan du lige tjekke, om du har husket de her fem ting, som er gode at have med i din tale:

1. En hilsen til gæsterne

Det er god stil at takke alle gæsterne for, at de er med til at fejre din store dag. Det kan være en rigtig god indledning på talen at starte med at takke gæsterne, men hvis du synes, det passer bedre i slutningen, gør du bare det.

Læs også: Sådan skriver du en god konfirmationstale

2. En særlig tak

Husk at takke dine forældre og andre, der har hjulpet dig med at forberede dagen. Du må gerne være konkret og for eksempel takke din far for at skrive alle bordkortene, selv om han fik skrivekrampe undervejs, eller rose din mor for at have bagt otte forskellige kager, før du var helt tilfreds. Tænk også på, om der er nogle, der har hjulpet indirekte. Er det din kusine, der har lært dig at lægge makeup, eller har din mormor vist dig, hvordan man dækker det perfekte bord?

3. En sjov historie fra din barndom

Gæsterne til en konfirmation er tit i det nostalgiske hjørne, fordi de fleste af dem har kendt dig hele dit liv og er lidt oppe at køre over, at du nu skal konfirmeres. Derfor er det en god idé at tage et par sjove minder med i din tale. Du kan for eksempel sige: ”I dag er jeg trådt ind i de voksnes rækker, og så kan jeg nok ikke længere tillade mig at … ” og så komme med en sjov historie om den gang, du tegnede et kunstværk på væggen med din mors læbestifter eller dengang, du fangede 14 mariehøner i haven og insisterede på at have dem som kæledyr. Husk at holde små pauser, så gæsterne kan grine.

Læs også: Sådan holder du en tale

4. En sød pointe

En god tale kan også få dine gæster til at græde en lille smule, så tænk på, om du kan få en sød pointe ind til sidst i talen om, at du altid vil være din families lille pige, eller at du nu føler dig klar til at rejse ud i verden, fordi dine forældre har givet dig sådan en god opdragelse.

5. En fællesskål

Slut gerne talen af med at opfordre alle gæsterne til at rejse sig og skåle sammen med dig. Det er en god afslutning på din tale, og det viser folk, at det nu er tid til at klappe af din fantastiske tale.

Når du har styr på, hvad du skal sige og i hvilken rækkefølge, kan du prøve at skrive hele talen ned og sige den højt for den for dig selv eller for en veninde. På den måde får du en idé om, hvor lang tid det tager at holde talen, og om der er sætninger, der bliver for knudrede at sige, eller som du ved giver dig en klump i halsen. Det er en god idé at øve talen igennem et par gange, så du kan huske det meste og ikke behøver at læse op fra et papir på selve dagen.

Stjernerne kan også give dig tips til din konfirmationstale. Se mere i galleriet:

Dekendtestipstilkonfirmationstalen

Dine forældre har helt sikkert betalt det meste af konfirmationsfesten, kjolen, maden og alt muligt andet, så det er vigtigt at få takket dem. Det var for eksempel vildt sødt, da Kate Winslet skulle takke sine forældre til Oscars i 2009 og fik sin far til at fløjte, så hun kunne se dem i salen.
Når du holder tale, skal det fremgå ret tydeligt, hvor glad du er for festen, og for at alle gæsterne ville komme. Hvis du mener, at alle skal takkes, kan du gøre som Julia Roberts til Oscars i 2001, hvor hun sagde: - Jeg vil gerne takke alle, jeg har mødt i hele mit liv!
Det er okay at være rørt, når man holder tale, og måske have en lille tåre i øjenkrogen. Men pas på med at gå alt for meget amok i hulken og gråd, som Halle Berry gjorde det til Oscars i 2002. Så kan man altså ikke tale ordentligt.
Det er lidt pinligt, hvis du pludseligt ikke kan huske, hvad du skal sige i talen. Derfor er det en god idé at have et stykke papir med noter på. Du vil jo ikke ende som Ben Affleck, der til Golden Globes 2013 glemte at takke George Clooney, så Bens kone, Jennifer Garner, senere måtte nævne George, da hun skulle præsentere en pris.
En sjov tale er en god tale! Udtænk nogle gode jokes, du kan fyre af, så gæsterne griner. Jennifer Lawrence jokede for eksempel efter sit fald på vej op for at sige tak. – Jeg ved godt, I bare står op, fordi I har det dårligt over, at jeg faldt, og det er virkelig pinligt.
Det er vigtigt, at du får alle gæsternes opmærksomhed fra start! En god begyndelse på en tale er supervigtig! Du kan jo gøre som Jennifer Lawrence til Oscar 2013 og lave et vildt fald, lige inden du skal holde talen. Så har du alles opmærksomhed.
Ja, vi ved godt, det er en takketale, og dem der skal takkes, må du endelig takke. Men pas på med at køre i samme spor alt for længe, for så kan det altså blive for meget. Du skal i hvert fald ikke gøre som Obama i Berlin 2008, da han kom ud foran publikum og nåede at sige ordet ’tak’ virkelig mange gange, før han gik i gang med talen.