Identitet

Sådan tackler du sorg: Når en i familien dør

Af Line Sølvhøj Jensen 20. marts 2018
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Det er meget hårdt, når der er en i familien, der pludselig ikke længere lever. Men søde pige, du skal nok komme oven på igen.

Pludselig en dag sker der. Der er en i din familie, som ikke længere lever. Det kan være på grund af en sygdom, som personen har haft i noget tid, eller det kan ske pludseligt. I begge tilfælde er det helt forfærdeligt og kommer bag på dig og din familie, og det får jeres familieliv til at vende helt op og ned.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Det gør rigtig ondt at miste personen, men det gør også ondt at se, hvordan din familie ikke længere er den samme. Det er som om, I aldrig bliver glade igen, og I vil aldrig nogensinde få det samme, som I havde før.

Men selv om det hele er meget hårdt lige nu, så er der nogle ting, du kan gøre for at komme igennem sorgen:

• Du skal tage dig al den tid, du har brug for til at være ked af det. Det er helt okay og naturligt, at du begynder at græde lige pludselig - også selv om det sker i skolen, på dit fritidsjob eller sammen med veninderne. Det er også helt almindeligt at komme til at græde over det lang tid efter.

• Det er vigtigt, at du ikke prøver på at være stærk over for de andre i din familie. Du har lov til at være ked af det, selv om de er i nærheden. Måske kan I endda støtte hinanden allermest ved at være kede af det sammen.

• Det er helt naturligt, at du har mange følelser i dig lige nu. Du er både vred, ked af det, såret og bange. Fortæl andre om, hvordan du har det, så de kan støtte dig og være der for dig i den svære tid.

• En dag kommer du til at smile og grine af noget, du oplever. Det er et tegn på, at du er på rette vej. Du får måske tanken, at det er forkert, fordi du bør være ked af det, men det er meget vigtigt, at du ikke straffer dig selv for det, men giver dig selv lov til at komme videre.

• Hvis du har svært ved at snakke med andre om, hvordan du har det, så kan det være en god idé at skrive dine tanker ned i en dagbog. Du kan også læse om andre, der har mistet nogen, de holdte meget af, så du ved, at du ikke er den eneste. Det kan hjælpe at vide, at der er andre, der har det på præcis samme måde som dig.

Læs også:
Sabine: - Jeg ville ikke leve længere.
Hjælp en veninde i sorg.
Har du oplevet sorg?

MestLæste