Mit liv

Har du oplevet sorg?

Af Sara Wilkins 18. september 2008
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Det er meget svært at komme igennem en sorg. Måske har du selv prøvet at miste en person, du elskede højt, eller måske kender du en veninde, som har. Læs med her og få råd til, hvordan du kommer igennem sorgen.

Sorg kan komme meget pludseligt, hvis livet uforudset ændres voldsomt. Den kommer ofte, hvis man mister en person, som man elsker højt, eller hvis noget andet betydningsfuldt forsvinder.

Sorgen kan bringe mange forskellige følelser med sig - du kan for eksempel nemt komme til at føle dig fortvivlet, ensom, vred, lettet eller blive ramt af skyldfølelse. Vi reagerer alle sammen forskelligt, og det afhænger helt af, hvem der rammes, og hvad de rammes af.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Snak med venner og familie
Sorg virker ofte uoverskueligt og kan fylde hele ens liv - den føles dog ofte mindre, hvis man deler den med andre. Hvis du snakker med nogen, som selv har været i samme situation, vil de forstå præcis, hvordan du har det og derfor være bedre til at trøste dig og give dig håb.

Omsorg fra din vennekreds og familie er altid til stor hjælp, men det er ligeså vigtigt, at du selv er klar til at snakke og har lyst til at få den hjælp, du har brug for. Du må ikke føle, at du er til besvær, eller at du belaster folk med dine problemer. Du føler sikkert et stort tomrum, men det hjælper at sætte ord på de mange triste tanker og følelser.

Det er måske de færreste af dine venner, der har prøvet at miste én i den nærmeste familie eller prøvet at leve med en alvorligt syg forælder - derfor kan det være svært for dem at sætte sig ind i problemet. Det er derfor en rigtig god idé at snakke med din familie, hvis de kender personen ligeså godt som dig. Husk, at du aldrig må føle dig alene med din sorg.

Vis dine følelser
Det er godt at turde vise sine følelser, og det er helt naturligt at bryde grædende sammen, hvis du har mistet én, du elskede. Hvis du holder dine følelser indespærrede, vil de bare blive endnu stærkere med tiden, og så vil du pludselig reagere meget voldsomt. Husk at græde, hvis du har lyst til det. Du har lov til at være ked af det, vred og forvirret - det er alt sammen meget naturligt. [faktaBox]

Her kan du få hjælp
Hvis du er over 16 år, kan du ringe til "Unge og Sorg Linjen" og få en snak med unge, der selv har prøvet at miste, og derfor ved hvordan det er. Linjen er åben fra mandag til torsdag fra kl. 17-21 på tlf. 70 20 99 03.

Hvis du er under 16 år, kan du ringe til børnetelefonen og snakke om dine tanker og følelser på 35 55 55 55.

Læs mere om

MestLæste