Mit liv

Hvilken rolle har du i gruppe -arbejdet?

Af Anja Bruneskjold 23. april 2012
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Når man skal lave gruppearbejde i skolen, får man tit en bestemt rolle. Læs med her og find ud af, om du er den dovne, den stille, den pligtopfyldende, den sjove eller den dominerende.

Gruppearbejde kan være rigtig godt, når man skal lave et større projekt i skolen, men man får tit en bestemt rolle, når man går i gang med arbejdet. Vi har fundet de fem roller, man mest ser, når der skal laves gruppearbejde. Kan du genkende dig selv i beskrivelserne af grupperne?

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Sådan får du gode karakterer.

Den dominerende
Hvis du er den dominerende, har du det med at overtage hele opgaven eller projektet. Du vil rigtig gerne bestemme, og kan godt virke ret sur, når du fortæller, hvad andre skal gøre.

Tip!
Som den dominerende i gruppen kan du hurtigt blive upopulær. De andre i gruppen kan hurtigt føle, at du ikke gider lytte til deres idéer, og det er ikke smart, når man skal arbejde sammen. Prøv i stedet at være åben overfor de andres forslag og lad være med at bestemme det hele. Når man laver gruppearbejde, handler det om at arbejde sammen.

Læs også: Guide: Bliv endnu bedre i skolen.

Den dovne
Det siger sig selv, at den dovne i gruppen ikke rigtig gider at lave noget. Du vil helst gerne undgå de svære og krævende ting ved projektet og gør alt, hvad du kan, for ikke at lave for meget.

Tip!
Den dovne i gruppen er den, man ikke gider arbejde sammen med næste gang, der skal laves gruppearbejde. De andre synes, du er irriterende, og du bliver i den grad upopulær! Her er der simpelthen ikke andet at gøre end at tage sig sammen! Når man arbejder sammen med andre, har man et fælles ansvar, og hvis du ikke vil være upopulær, er det vigtigt, du også bidrager med lige så meget som de andre.

Læs også: Hvem er du i klassen?

Den stille
Er du den stille i gruppen, siger du ikke noget, medmindre nogen spørger dig. Du gør, hvad du får besked på, og brokker dig aldrig.

Tip!
Som den stille i gruppen siger naturligvis ikke noget, og du kan hurtigt blive overset. Prøv at mande dig op, og fortæl om dine idéer og din holdning til tingene. Hvis du gør indtryk på de andre i gruppen ved at sige noget, vil de respektere dig, og du vil fremover få indflydelse på, hvordan I skal gribe jeres opgave an.

Gruppearbejde, den dovne, den sjove, den dominerende, den stille

Den pligtopfyldende
Hvis du er den pligtopfyldende, er du naturligvis den, der laver dine ting til tiden. Du vil gerne gøre arbejdet ordentligt og helst helt perfekt.

Tip!
Som den pligtopfyldende i gruppen kan du hurtigt komme til at lave alle de andres opgaver - ikke fordi de andres er dårligt, men fordi du synes, dit eget er bedst. Det er vigtigt, at du accepterer andres arbejde, for selv om de ikke gør som dig selv, kan deres arbejde faktisk være rigtig godt. Og måske kan du i virkeligheden lære noget af dem.

Læs også: Guide: Bliv populær i skolen.

Den sjove
Den sjove i gruppen har det med at lave sjov med alting, og har svært ved at komme i gang med arbejdet. I stedet for at hjælpe til, vil du hellere lave jokes og pjatte.

Tip!
Det er fedt at være sjov, men ikke når man sidder midt i et projekt. I stedet for hele tiden at fortælle jokes, så prøv at tage arbejdet lidt mere seriøst. De andre i gruppen vil ikke blive irriterede på dig, og de vil i stedet glæde sig til pauserne, hvor du kan fyre alle dine vittigheder af.

Læs også: Sådan får du mere energi i skolen.