seje kvinder vi ser op til
Mit liv

25 inspirerende kvinder, vi ser op til

Af Josephine Sjelhøj 7. marts 2024
Foto: MEGA / Agnete Schlichtkrull/DR
Der findes millioner og millioner af kvinder derude, der hver dag gør en forskel for andre. Vi giver dig her et overblik over nogle af de mange inspirerende kvinder, som vi ser op til. Læs med her og bliv inspireret.

“Who run the world? Girls.”

De fleste af jer har garanteret sunget med på de ord, og budskabet er stadigt lige så stærkt i dag, som det var, da Beyoncé udgav det ikoniske nummer for over 10 år siden.

Kvindernes Internationale Kampdag er lige om hjørnet (Den 8. marts) – men hele marts måned er faktisk dedikeret til at fejre alle de fantastiske kvinder, der findes derude.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Vi Unge ønsker at hylde kvindelighedens mange forskellige sider, og derfor har vi lavet en liste med 24 seje kvinder, der inspirerer os til at gøre verden til et bedre sted at leve i.

KVINDER I SEJE ERHVERV

Amanda Gorman, digter

Som den yngste nogensinde fremførte den 22-årige Amanda Gorman et rørende, stærkt og fredfyldt digt ved indsættelsen af den nye amerikanske præsident og vicepræsident.

Pernille Harder, fodboldspiller

Danske Pernille Harder er verdens bedste kvindelige fodboldspiller, og hun spiller til dagligt i fodboldklubben Chelsea.

Alyssa Carson, astronautaspirant

Alyssa Carson er blevet udnævnt til den yngste astronautaspirant nogensinde. Hun studerer lige nu astrobiologi, har designet den første kuffert, man kan tage med ud i rummet, og så drømmer hun om at besøge Mars.

LÆS OGSÅ: Guide: Fem film der hylder et stærkt søsterskab

Alexandria Ocasio-Cortez, politiker

Alexandria Ocasio-Cortez er en amerikansk politiker og aktivist, som blandt andet blev kendt for at være det yngste medlem af den amerikanske kongres. Hun kæmper for kvinders ret til egen krop og for ligestilling mellem alle uanset køn, klasse, seksualitet eller race.

A Seat At The Tabl‪e, podcastværter

De tre seje og dygtige podcastværter Stephanie, Naima & Ingrid bruger ’A Seat At The Table’ til at tale om deres viden, refleksioner og følelser om alt, der handler om at være en ung kvinde med afrikanske rødder i Danmark.

Solaf Masoud, journalist

Solaf Masoud er journalist og vært på DR Ultra. Hun flygtede med sin familie fra Syrien til Danmark som 14-årig. I dag, bare ni år senere, har 23-årige Solaf Masoud opnået drømmen om at blive journalist og drømmer fortsat om at blive korrespondent i Mellemøsten og rapportere fra verdens brændpunkter. Du kan læse mere om Solaf lige her.

POPKULTUR

Selena Gomez, sanger og skuespiller

Selena Gomez er en af de stjerner, der arbejder på at skabe mere synlighed, når det kommer til både kroniske og psykiske sygdomme.

Little Mix, pigegruppe

Verdens største pigegruppe Little Mix har et mål om at sætte et større fokus på forskellige kropstyper, racer, køn og seksualiteter i deres arbejde.

Tessa, rapper

Gennem sin musik arbejder Tessa for at udfordre de stereotypiske forventninger, der er til kvinder, når det kommer til opførsel og udseende.

AKTIVISTER

Malala Yousafzai, aktivist

Malala Yousafzai har dedikeret sit liv til at kæmpe for rettigheder til pakistanske kvinder og pigers ret til uddannelse.

Greta Thunberg, aktivist

18-årige Greta Thunberg er klima- og miljøaktivist, og har været med til at starte en hel klimabevægelse verden over.

Jameela Jamil, aktivist og skuespiller

Jameela Jamil bruger sin platform til at promovere intersektionelle feministiske budskaber.

Emma Holten, aktivist

Emma Holten er en dansk debattør, aktivist og feminist, som var med til at starte debatten om hævnporno og krænkelser.

Nagin Ravand, aktivist

21-årige Nagin Ravand er modtager af Pigeprisen fra PlanBørnefonden for sit arbejde med at starte fodbold for piger i miljøer i Danmark, hvor der ikke er tradition for, at piger dyrker sport.

Chidera Eggerue (The Slumflower), aktivist, forfatter og modeblogger

Britisk-nigerianske Chidera Eggerue (aka The Slumflower) har, udover at have en modeblog, hvor hun beretter om mode som går udover det mainstreame, også lavet både en dokumentar om at elske sin behåring og skrevet flere selvkærlighedsbøger. Derudover startede hun i 2017 bevægelsen #saggyboobsmatter, som havde til formål at forsvare kvinders ret til ikke at gå med bh.

INFLUENCERE

bestdressed, YouTuber

Udover at poste videoer om bæredygtig mode, så deler bestdressed, aka Ashley, også vlogs, hvor hun taler ærligt om angst, depression og kærlighedsproblemer.

Johanne Kohlmetz, influencer

Johanne Kohlmets bruger sin platform til at sprede budskabet om, hvordan man kan leve mere bæredygtigt og samtidig have det sjovt.

Sonja Lovdal

Sonja bruger sin TikTok- og Instagram-profil til at italesætte vigtige emner. Hun taler om alt fra perfekthedskultur, ensomhed og kropspositivitet. Og så inspirerer hun sine følgere til at huske den famøse selvkærlighed.

Gigi Gorgeous, influencer

Gigi Gorgeous startede sin YouTube-kanal, fordi der ikke var nogen i medielandskabet, som lignede hende. Hun har sidenhen inspireret transkønnede personer verden over til at føle sig elsket.

Nia Sioux, danser

Danseren Nia Sioux bruger sin Instagram-profil til at inspirere unge kvinder til at være præcis den, de er. Hver uge fremhæver hun en inspirerende kvindelig rollemodel, som fortjener at blive hyldet.

Emma Libner (kh underlivet), influencer

Emma Libner bruger sin platform til et vildt vigtigt oplysningsarbejde, nemlig oplysning om underlivet. Det er et trygt forum hvor Emma deler sine tanker, anbefalinger og ny viden, samtidigt med at hendes følgere kan stille spørgsmål og dele deres erfaringer. Her er der ingen tabuer, hvad end det handler om orgasmer, sexlegetøj, menstruation, endometriose eller herpes.

MestLæste