Identitet

Guide: Sådan bliver du din egen bedste ven

Ditte Maltha Mailund 7. februar 2023
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Foto: Unsplash, Kilder: Malene Angelo, Børns Vilkår og Sundhedsprofilen 2021
Du kender den sikkert: Den indre stemme, der kan være noget så selvkritisk og hård og kan forvandle dig til din egen største fjende. Selv om det er sådan for mange, er det ikke meningen, at det skal være sådan. Vi har allieret os med en psykolog, som guider dig til at blive din egen bedste ven.

Jeg, mig og min bedste ven

Malene Angelo er psykolog i Børns Vilkår, og vi har spurgt hende, hvad du kan gøre, hvis du føler dig anderledes, ked af din krop, utilstrækkelig på sociale medier eller i skolen. Vi håber, at hendes råd kan hjælpe dig til at blive din egen bedste støtte, fan og ven. Du er nemlig god nok, præcis som du er – du skal bare lige mindes om det!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Udfordring: Du føler dig ikke god nok i skolen

Karakterer, prøver og eksaminer. Giver det dig sved på panden, og kickstarter det negative tanker om dig selv? Måske tør du ikke rigtigt at sige noget i klassen, eller måske føler du, at du fejler, hvis ikke du får 10 eller 12. Du kan have høje forventninger til dig selv i skolen, og du kan også føle pres fra for eksempel familie og lærere.

Det kan du gøre:

• “Tal med dine venner og klassekammerater. Måske vil du opleve, at der er mange andre, der har det på samme måde som dig. Det kan i sig selv hjælpe lidt på følelsen af ikke at slå til, hvis du ved, at I er flere i samme båd,” siger Malene Angelo.

• “Tal med dine forældre og lærere om, at du oplever et stort pres for at gøre det godt, og at du har svært ved at skulle leve op til dine egne eller deres forventninger. Måske kan de voksne hjælpe dig med at justere dine forventninger eller hjælpe med skolearbejdet, så du får mere ro i maven.”

• “Du kan også tale med en studievejleder om dine muligheder for uddannelse og job senere i livet, og hvad det kræver af dig lige nu, hvis du drømmer om noget bestemt. Måske behøver du slet ikke få 10 eller 12 for at opnå det, du gerne vil i fremtiden,” siger Malene Angelo.

Har du tænkt på … At venner og kærester kan komme og gå, men den eneste, du med sikkerhed skal leve sammen med hele livet, er dig selv?

Udfordring: Du føler, at du ikke passer ind

Som mennesker har vi et helt grundlæggende behov for at være tæt forbundet med andre, og det kan derfor være rigtig ubehageligt, hvis du føler dig uden for fællesskabet. Du kan føle dig anderledes eller forkert blandt dine venner, men du skal vide, at det er helt normalt, og det er noget, de fleste mennesker oplever i løbet af et liv.

Det kan du gøre:

• “Undersøg, hvornår tanken om at være anderledes er dukket op hos dig. Hvilke oplevelser gør tanken værre, og hvornår fylder den ikke så meget? Prøv at gøre mindre af det, der får tanken til at fylde – og være mere sammen med de mennesker, som får dig til at glemme følelsen,” lyder rådet fra Malene Angelo.

• “Brug din tid på de fællesskaber i skolen, i fritiden og på sociale medier, som gør dig glad, og prøv at undgå fællesskaber, som får dig til at føle dig forkert,” siger psykologen og giver sit tredje råd:

• “Husk, at det ville være kedeligt, hvis vi alle var ens. Vær stolt over, at du også skiller dig ud på nogle punkter, og at du er helt din egen. Acceptér og sæt pris på det, som gør dig særlig.”

Udfordring: Du føler dig ikke tilpas i din krop

Din krop forandrer sig meget i ungdommen, og det alene kan gøre det svært at genkende sig selv. Det kan også betyde, at du skal vænne dig til, hvordan dit “nye” jeg ser ud, og du kan blive ramt af en utilpas følelse i din egen krop. Måske kigger du dig selv i spejlet og føler dig ked af dit udseende, men det er der heldigvis råd for.

Det kan du gøre:

• “Spørg dig selv eller andre, om dine negative tanker om din krop virkelig passer? Tænk over, om der er sket noget, som får dig til at tvivle på dig selv? Taler I måske meget om vægt derhjemme, eller snakker dine veninder om, at de ikke er flotte nok?”

• “Fokusér på det, du er glad for – enten ved dit udseende eller helt andre egenskaber. Det kan for eksempel være, at du har humor eller er god til at inkludere andre i fællesskabet. Tænk på det positive, så de dårlige tanker ikke får lov til at fylde helt så meget,” siger Malene Angelo.

• “Spørg også dig selv, hvor mange mennesker der virkelig ser sådan ud, som du ønsker. Du sammenligner sandsynligvis dig selv med den ene procent, som har det udseende, du gerne vil have, og så kan man næsten ikke andet end at blive ked af det. Kig på dem, der ikke ligner skønhedsidealet, og se, hvordan de har det. Så vil du opdage, at man ikke behøver at ligne en model for at være glad og have et godt liv,” siger hun.

Vidste du … At over halvdelen af 16-24-årige kvinder føler sig stressede? Det kan for eksempel være et spørgsmål om at føle sig god nok, pæn nok eller dygtig nok, som man er.

Udfordring: Du føler dig utilstrækkelig på sociale medier

Bliver du ramt af FOMO, ensomhed eller dårligt selvværd, når du scroller gennem sociale medier? Så er du langt fra den eneste. Pænt polerede billeder og videoer af venner og influencers, som altid ser godt ud, foretager sig noget spændende og lever i sus og dus kan desværre få dig til at føle, at du ikke er god nok, eller få dig til at tænke, at dit liv ikke er så fedt som andres.

Det kan du gøre:

• “Mærk efter. Er det sjovt at være på sociale medier, og bidrager det til noget positivt, eller gør det dig ked af det, usikker eller stresset? Hvis det er det sidste, så prøv at se, om du kan kigge på noget andet, sluk telefonen, og brug din tid på noget, som gør dig i godt humør,” siger Malene Angelo.

• “Hvis det giver dig dårlige tanker om dig selv at lægge noget op og skulle stå model til andres kommentarer, likes eller “ikke-likes”, så overvej, om det er det rigtige for dig at gøre – eller om du måske skal lade være med at lægge noget op,” siger psykologen og afslutter:

• “Husk, at det, du ser fra andres liv, er nøje udvalgt. Folk vælger de billeder, hvor de ser bedst ud, og hvor deres liv er langt fra den kedelige hverdag. Du ser kun en flig af deres rigtige liv, og så kan det jo sagtens se lækkert og sjovt ud i et øjebliksbillede.”

MestLæste