Her er de 15 bedste råd fra psykologer til at få et sundere mentalt helbred
Mit liv

Mentalt helbred: Her er de 15 bedste pyskolog-råd

Af Josephine Sjelhøj 7. april 2021
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Har du brug for gode råd til, hvordan du passer bedre på dig selv? Vi har samlet de 15 bedste råd fra psykologer, som kan hjælpe dig med at få et sundere mentalt helbred.

For mange mennesker er det et tabu at være i terapi, og derfor går flere rundt og skammer sig eller er bange for at fortælle, at de går til psykolog. Skammen kan også afholde personer fra at opsøge hjælp, selvom de har brug for det.

Men sådan burde det slet ikke at være. At tale med en psykolog kan være en stor hjælp til at få luftet sine tanker i et sikkert rum med en, man kan stole på.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Uanset om man har problemer med sit mentale helbred, eller om man bare har brug for at blive klogere på sig selv og forbedre sin hverdag, så kan det være en stor hjælp for mange at tale med en psykolog.

LÆS OGSÅ: 11 stjerner, der er åbne om deres angst

For at få en bedre fornemmelse for, hvilke ting en psykolog kan hjælpe med, kan det tit være en stor hjælp at høre andres oplevelser. Derfor har Teen Vogue fået deres læsere til at dele nogle af de bedste råd, som de har fået af deres psykologer.

Vi har her samlet 15 af de bedste råd, som måske kan inspirere dig til at passe bedre på dig selv.

Råd #1: ”Ting, vi ser frem til, gør os lykkelige af en grund, og det er vigtigt at holde fast i.”

Noget af den lykke, som vi måske nogle gange glemmer, kommer fra de små ting, vi ser frem til i hverdagen. Det kan for eksempel være en pakke med nye hudplejeprodukter, som du ikke kan vente med at prøve, eller det kan være weekendplaner med en god ven. Det er vigtigt at holde øje med de små ting i livet, som gør os lykkelige, og når vi har fundet dem, skal vi holde fast i dem.

Råd #2: ”Der vil altid være nogen, der har det værre end dig, men det gør ikke din situation mindre hård.”

Når man har det dårligt, kan det være nemt at tænke: ”Men der er jo nogen, som har det værre end mig, så jeg har ikke ret til at klage.” Og det er langt fra sandheden. Selvom andre har det værre end en selv, betyder det ikke, at man ikke selv har det dårligt. Dine følelser er valide, uanset hvad andre mennesker gennemgår. Det hjælper hverken dig eller dem at sammenligne jeres smerte. Smerte kommer aldrig til at være en konkurrence, så det er helt okay at være ked af det, selvom andre også har det dårligt.

Råd #3: ”Tænk på, hvad du selv kan kontrollere og fokuser på det.”

I mange situationer er det nemt at fokusere på alle de ting, der går galt. I stedet for at bruge din energi på de ting, du ikke selv kan kontrollere, så er det vigtigt at træde et skridt tilbage og se på, hvad du egentlig selv har magten til at gøre noget ved.

Råd #4: ”Lær at have medfølelse med dig selv.”

Det er vigtigt at være god ved sig selv, og det starter med medfølelse. Giv dig selv tilladelse til at have dårlige dage. Sig til dig selv, at selvom du ikke er perfekt til alt i verden, så er du stadig perfekt, fordi du er dig. Husk at være god mod dig selv.

LÆS OGSÅ: 3 tips til dig, som vil passe på dit mentale helbred

Råd #5: ”Et ’nej’ behøver ikke nogen forklaring.”

Det er helt normalt at have svært ved at sige ”nej.” Men i virkeligheden er der slet ikke noget galt med det, og du behøver heller ikke at give en forklaring på, hvorfor du ikke har lyst til en bestemt ting. Lyt til dig selv, og hvis der er noget, du ikke føler dig tilpas med, eller som du ikke kan overskue, så er det helt i orden at sige nej uden at undskylde for det.

Råd #6: ”Du er ikke din psykiske sygdom.”

Hvis man er diagnosticeret med en psykisk sygdom, er det vigtigt at huske på, at den ikke er hele din identitet. Den er kun én del af dig, men du er også så meget andet. Der er intet at skamme sig over, når det kommer til at have en psykisk sygdom, men du må aldrig lade dig selv eller andre definere dig på baggrund af den.

Råd #7: ”Man kan ikke forvente, at man er i stand til at løbe på et brækket ben.”

Hvis du havde brækket et ben, ville du så selv forvente, at du kunne løbe en kilometer? Nej, vel? Sådan er det også med dit mentale helbred. Hvis du ikke har det godt mentalt, kan du heller ikke forvente, at du kan klare alle de ting, du foretager dig i gode perioder. Du behøver derfor heller ikke at have dårlig samvittighed. Dit mentale helbred er lige så vigtigt, som dit fysiske helbred, og det er derfor vigtigt at passe på det.

Råd #8: ”Vær stolt af de ting, du har opnået.”

Du skal altid være stolt af de ting, du opnår, uanset hvor små de ser ud til at være. Husk at give dig selv et klap på skulderen, når du klarer noget godt.

Råd #9: ”Det er vigtigt at sætte grænser.”

For at passe på sig selv, er det vigtigt at sætte grænser – også overfor dem, du elsker. Hvis du ikke har grænser, kan det udmatte dig mentalt, fordi du måske har en tendens til at sætte andre mennesker før dig selv. Husk, at alle har forskellige grænser i forhold til, hvad de kan rumme, og det er helt okay. Alle er ikke ens, men det er altid i orden at sige fra.

Råd #10: ”Opbyg et sundt forhold til de følelser, du anser som negative.”

Det er vigtigt at huske på, at det er helt normalt at have dage, hvor man er ked af det – også selvom der måske ikke er en åbenlys grund til det. Det gør dig hverken svag eller til en dårligere person. Tillad dig selv at være sur eller ked af det på de dage, der bare er lidt mere grå end normalt. Sig til dig selv, at det er i orden og helt normalt også at have følelser, som måske ikke altid er positive – det er der ingen skam i.

Råd #11: ”Det er ikke sundt at yde 110% hver gang.”

Hvis man er perfektionist, kender man sikkert følelsen af, at man er nødt til at være den bedste til alt, man gør. Sandheden er, at det ikke er muligt. Det er godt, at man vil yde sit bedste, men nogle gange er man nødt til at acceptere, at det ikke betyder, at man skal give sig 110%. Ved at sætte for høje forventninger til dig selv kan du nemlig risikere at løbe tør for energi, og det kan gå ud over dit helbred. Prøv i stedet at sige: ”Jeg gør mit bedste baseret på den situation, jeg er i lige nu, og det er okay.”

Råd #12: ”Spørg om hjælp, når du har brug for det.”

Der er ingen skam i at spørge om hjælp. Det gør dig hverken til en dårligere person eller mindre værd end andre. Det kan i mange tilfælde være en stor lettelse at betro sig til andre og spørge om hjælp, så man ikke står helt alene med det, man kæmper med.

LÆS OGSÅ: Empowerment: 25 inspirerende feministiske citater fra vores yndlingskendisser

Råd #13: ”Hvis et fly styrter ned, er man nødt til at give sig selv iltmasken på, inden man hjælper sidemanden.”

Den gamle talemåde lyder hård, men det betyder i virkeligheden bare, at man ikke kan hjælpe andre, før man har hjulpet sig selv. Hvis man altid sætter andre før sig selv, forsømmer man sin egen lykke, og det kan i sidste ende betyde, at man ikke har mere energi tilbage. Det er derfor vigtigt at huske, at man også må sætte sig selv i første række nogle gange – for eksempel med en ugentlig ’mig dag’.

Råd #14: ”Nogle gange tager man de forkerte valg.”

Selvom det gør ondt, så er det vigtigt at huske. Et forkert valg gør ikke dig forkert. Nogle gange er forkerte valg det, der skal til for at guide dig derhen, hvor du skal være – også selvom det ikke føles sådan i situationen.

Råd #15: ”Tal til dig selv på samme måde, som du taler om andre.”

Den måde, du taler til dig selv på, har stor indflydelse på dit helbred. Du ville aldrig omtale dine veninder som ”grim” eller ”dum”, og du skal derfor også prøve at glemme de negative ord, når du tænker på dig selv. Du har fortjent lige så meget kærlighed fra dig selv, som dem, du elsker.

Læs mere om

MestLæste