Mit liv

En verden uden filter: Nynne gør op med det perfekte liv på Instagram

Af Amalie Rokkedal Simonsen, Marie Møller Munksgaard og Rebecca Plaetner 4. juni 2021
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Perfekte og polerede billeder var stort set alt, hvad 20-årige Nynne Rosenkilde fyldte sin Instagram-profil med. Hun brugte filtre og redigerede sine billeder som så mange andre unge kvinder. Men det digitale glansbillede crashede med livet bag mobilskærmen.

Nynne løfter kameraet op foran ansigtet, og med ét klik sker det. Hendes hud bliver glattere. Lidt brunere. Næsen smallere. Et par fregner, som ikke var der før, dukker op. Hun synes, det ser flot ud med et filter.

Det er 2019, og 19-årige Nynne Rosenkilde har lige lagt en story op på Instagram. Hun har valgt filteret ‘retro angel’. Et filter, der ændrer små detaljer ved hendes udseende. Hun synes, det ser flot ud med et filter, der gør næsen lidt smallere eller øjenvipperne lidt længere.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Men pludselig er der flere og flere ting, hun ikke kan lægge op på sin Instagram-profil, fordi det ikke passer ind i stilen på hendes feed. Hun vil gerne holde det i hvide, lyse nuancer og med ensfarvede, simple baggrunde. Og vigtigst af alt skal hun se glad ud og vise sig fra sin bedste side.

Det er et pres, hun har svært ved at leve op til. For det er ikke altid, at hendes liv passer ind i det hvide, polerede feed, og det bliver derfor hurtigt svært for hende at balancere mellem, hvor meget af hendes helt normale hverdag hun skal vise, når hun samtidig gerne vil have et flot feed.

I dag er Nynne 20 år gammel. Hun går stadig op i sit feed og kan godt lide at bruge filtre, men samtidig prøver hun også at vise mere realistiske billeder af, hvordan hendes hverdag ser ud. Både det gode og det dårlige.

LÆS OGSÅ: Instagrammere gør op med glansbilleder: ”Det er langt fra virkeligheden”

Det er blevet nemt

Nynne er ikke den eneste, der kan finde på at bruge et filter, som leger med udseendet, eller redigere sit billede, før hun lægger det op på Instagram.

Måske har du selv et filter, du godt kan lide at bruge, som ændrer lidt på dit udseende?

En undersøgelse fra Børns Vilkår viser, at hver tredje pige i 9. klasse altid, tit eller en gang imellem ændrer på billeder af sig selv ved at bruge filtre eller redigering, inden de lægger billedet op på sociale medier.

Ifølge rapporten er der fire hovedårsager til, at man ændrer på billeder af sig selv, inden man poster på sociale medier.

  • Utilfredshed med, hvordan man ser ud.

  • Man vil gerne optimere sit udseende.

  • For æstetikkens skyld.

  • Man bruger sjove filtre.

I en spørgerunde på Instagram spurgte vi jer læsere, om I kunne genkende en eller flere af disse grunde til at ændre billeder. Det kunne 68 procent af jer.

Ifølge Søren Christian Krogh, der er i gang med at skrive ph.d. ved Aalborg Universitet om, hvordan sociale medier påvirker unges mentale helbred, er der opstået en kultur især på Instagram, hvor man skal være perfekt - ikke mindst udseendemæssigt. Her beskriver han, at det skønhedsideal ofte indebærer en smal næse, store øjne, fyldige læber og en lille talje.

- På Instagram har du meget kontrol over, hvilket billede du vælger at vise frem. Det bidrager til en kultur, hvor man skal vise sig fra sin bedste side, fortæller han.

LÆS OGSÅ: Emili Sindlev bryder tabu: Deler ærligt billede på Instagram

Følelsen af at være forkert

For Nynne tog det overhånd med filtre og billedredigering. Hvad, der startede som en sjov funktion, endte med at blive et for stort pres for at vise sig fra sin bedste side. Bag mobilskærmen fik hun det værre og værre. De glade og flotte billeder, hun postede, stemte ikke overens med, hvordan hun faktisk havde det.

- Jeg havde det ad helvedes til, men det kom ikke altid til udtryk på mine billeder. Jeg gjorde mit bedste for at se godt ud, være glad og vise masser af overskud.

Hun sad ofte tilbage med en følelse af at være alene, for på Instagram så hun ikke andre have det sådan. Det er følelsen af at skulle have det perfekte liv, Nynne prøver at gøre op med i dag. Hun følte sig nemlig tit forkert, når hun scrollede igennem Instagram.

- Når folk kun lægger de to bedste procent af deres liv op på sociale medier, kan man hurtigt få fornemmelsen af, at det faktisk er hele deres liv, der ser sådan ud. Så kan jeg komme til at føle mig forkert og unormal, når mit eget liv ikke er på samme måde, siger hun.

Da vi spurgte jer følgere, om I kunne genkende følelsen af at skulle se perfekt ud, og at man kan føle sig unormal, hvis man ikke lever op til det, svarede 85 procent af jer ja.

Denne tendens kan Anna Bjerre genkende. Hun er direktør hos organisationen Girltalk, der rådgiver unge piger mellem 12 og 24 år. Selvom de piger, der henvender sig, ikke altid udtrykker det direkte, mærker mange et stort pres på sociale medier.

- De kan finde på at skrive, at ‘de føler sig helt forkerte’, og når vi så snakker med dem, er det tydeligt, at de oplever et pres for at leve op til en række forskellige krav på sociale medier, fortæller Anna Bjerre.

LÆS OGSÅ: ”Hun/hende”: Her er forklaringen på ny populær profiltekst på Instagram

Et opgør med det perfekte liv

I 2019 havde Nynne været til Vordingborg Festuge med sine veninder. De havde taget en masse sjove billeder, men da hun kiggede billederne igennem for at udvælge til Instagram, opdagede hun, at de ikke passede ind i hendes hvide feed.

Hun endte dog med at poste billederne alligevel.

-Jeg synes, det var for ærgerligt, at der var billeder, jeg ikke kunne poste, fordi de ikke passede ind i mit feed. Der valgte jeg at gøre op med forestillingen om, hvordan jeg og mit feed skulle se ud, siger hun.

Det blev første skridt på vejen til at bryde med illusionen om det perfekte liv.

I videoportrættet kan du høre mere om Nynnes tanker om presset for at skulle se ud på bestemt måde på Instagram:

LÆS OGSÅ: Instagram: Ny ændring i appen skal beskytte dig

En svær balancegang

Scroller man ned over Nynnes feed i dag, er der både de flotte, polerede billeder, men også billeder, der viser, når hun har en dårlig dag. Der er dage, hvor hun stadig har lyst til at bruge et filter eller redigere sine billeder – men i dag er hun mere bevidst om, at det ikke skal tage overhånd.

- Det er en super svær balancegang. Jeg synes jo stadig, at det er super flot med filtre og billeder, der er redigerede på en bestemt måde, men det afspejler bare ikke, hvordan min hverdag egentlig er, siger hun.

Hun har dog svært ved helt at slippe følelsen af at være forkert, når hun poster de uperfekte billeder. Hun kan stadig frygte, at hun er den eneste, der har et rodet værelse eller en bums på hagen.

Nynnes ønske er, at flere vil turde stå frem og vise livet bag Instagram.

- Hvis flere begyndte at gøre det, tror jeg, at det ville blive nemmere. Man ville kunne have en mere realistisk afspejling af sit liv på Instagram. Det normale ville blive normalt igen.

Læs mere om

MestLæste