Krop & Sind

Instagrammere gør op med glansbilleder: ”Det er langt fra virkeligheden”

Af Ida Hinchely 2. juni 2021
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Instagram har længe været et sted, hvor dovne dage og deller på maven ikke eksisterede. Når man hele tiden ser solbrune og slanke kroppe, kan man godt komme til at føle, at man selv ser forkert ud. Nu gør flere instagrammere op med glansbilledet og viser, at det langt fra er virkeligheden.

Du kender det garanteret: Du scroller gennem dit feed på Insta, og pludselig er der gået en time. Alle de små firkanter viser flade maver, thigh gaps og sunde frokoster. Selv har du måske ikke udrettet så meget i dag, så nu er din følelse af selvværd trykket helt i bund. Og du kan ikke rigtig ryste den af dig igen.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Men nu vil en bølge af instagrammere have dig til at tænke anderledes om dig selv og din krop. De vil gøre op med forestillingen om, at alt det perfekte, du ser på Instagram, er virkelighed – for det er det ikke.

I hvert fald ikke hvis du spørger 25-årige Anne Sophie Møller Helvind, der står bag profilen @lifebyannesophie på Instagram, som i skrivende stund har lidt over 39.000 følgere. Anne Sophie var i en årrække bodybuilder, og hun vandt endda danmarksmesterskaberne i bikinifitness i 2017. Hun delte hele sin rejse med sine mange følgere på Instagram. Men sandheden bag det slanke og muskuløse ydre var ikke altid, som hun fik det til at fremstå på sin profil.

– Hvis jeg havde taget på dengang, var det en dårlig dag. Jeg skulle være perfekt i forhold til min egen fysik. På min Instagram følte jeg et vist pres i forhold til de ting, jeg lagde op, for hvad, hvis jeg ændrede mig eller tog på? Ville folk så stadig synes, det var spændende at følge mig? Det holdt mig lidt i en ond cirkel.

Selv om Anne Sophie var glad for at stille op til konkurrencer, fik hun det værre og værre i løbet af årene. Og det hjalp hende ikke, at størstedelen af de piger og kvinder, hun selv fulgte på Instagram, også var tynde og muskuløse.

– Jeg identificerede mig meget med min krop – min krop var mig, og mit værd var, hvordan jeg så ud. Så i 2019 begyndte jeg at få det rigtig dårligt psykisk.

LÆS OGSÅ: Bliv inspireret af disse 6 kropspositive TikTokere

Corona satte en stopper for glansbilledet

Da corona ramte, og fitnesscentrene lukkede ned, betød det for Anne Sophie, at hun fik en pause fra træningen og tid til at få tænkt sig om. Det gik op for hende, at hun ikke var glad, og hun havde brug for at ændre på, hvordan hun tænkte om sig selv og sin krop. Det var en rejse, hun gerne ville tage sine følgere med på.

– Jeg sagde til mine følgere, at jeg lagde fitness på hylden, og at jeg nu ville få nogle andre prioriteter. Jeg mistede mange følgere på det, og det var bare med til at gøre mig i tvivl om, om jeg var god nok. Men så startede jeg med at lægge billeder op, hvor jeg viste mig selv, som jeg i virkeligheden ser ud. I starten var det sindssygt grænseoverskridende, men jeg fik meget positiv feedback. Mange havde unfollowed mig før, fordi jeg var for tynd, men begyndte nu at følge mig igen, fortæller Anne Sophie, der langsomt begyndte at føle, at den nye måde at poste på Instagram gjorde hende gladere og gav hende mere energi.

Det er vigtigt for Anne Sophie, at hendes følgere følger hende for den, hun er, og ikke kun for, hvordan hun ser ud. Hun lægger sjældent opslag op, der ikke har et budskab, som på en eller anden måde viser, at hun ikke bare er en “perfekt” instagrammer. Det gør hun for eksempel ved at vise, hvor forskelligt man kan se ud, alt afhængig af, hvordan man sætter sine træningsbukser. Det er ifølge Anne Sophie vigtigt at blive mindet om en gang imellem. Det kan du se hende gør i dette insta-post:

– Man ser alle de perfekte billeder af folk, og så føler man sig megautilstrækkelig. Jeg tror meget på, at der er behov for et modsvar. Det er så vigtigt i de her tider. Særligt her under corona får jeg mange beskeder fra piger, der har det dårligt, fordi de er hjemme, og så har man endnu mere tid til at kigge på Instagram, fortæller Anne Sophie.

Har du overvejet, at du måske selv har været en, der har givet dine følgere dårligere selvværd?

– Ja. Men det indså jeg nok først, da jeg stoppede op og besluttede mig for at skifte livsstil. Og jeg indså det for alvor, da folk begyndte at skrive til mig, at de havde genfundet min profil, efter de havde unfollowed mig, da jeg var tynd. Så det var først for alvor efter min livsstilsændring, at jeg kunne se det. Det gav mig faktisk mest en glæde at finde ud af, da det hjalp mig med at indse, hvor stor en personlig udvikling jeg havde været igennem.

LÆS OGSÅ: Camilla hylder kroppens forskelligheder gennem sin farverige kunst

Forskellige kropstyper hjalp

25-årige Malene Severinsen står bag instagram-profilen @malene.severinsen. Hun har i mange år kæmpet med sin krop, og hun følte som yngre, at hun så forkert ud i forhold til de andre på hendes alder. Hun var et hoved højere end de andre piger i klassen, og fordi hun dyrkede springgymnastik, følte hun, at hendes muskuløse krop så anderledes ud end de andres. Følelsen af at være udenfor blev kun forstærket, når hun sammenlignede sig med andre piger på Instagram. Men da den kropspositivistiske bølge ramte Instagram for et par år siden, kunne hun pludselig spejle sig i andre, der havde samme kropstype som hende selv.

– Det hjalp mig sindssygt meget at begynde at se min kropstype repræsenteret på Instagram. De her piger har ikke bare det perfekte liv. Det gjorde, jeg fik det bedre med mig selv og min krop, fortæller Malene.
Malene var træt af sit anstrengte forhold til sin krop, så i 2017 tog hun springet og delte et billede af sig selv, som hun – på det tidspunkt – syntes, var meget grænseoverskridende, andre skulle se.

– Jeg har brugt 15 år af mit liv på ikke at kunne lide min krop, og det gad jeg ikke mere. Jeg tænkte, at nu lægger jeg det her billede op, selv om det ikke er perfekt. Jeg fik så god feedback for det, både fra mine veninder og folk, jeg ikke kendte. Det var i 2017, og når jeg kigger på billedet nu, kan jeg slet ikke se, hvad der var galt med det, fortæller Malene.

Se seje Malene gør op med glansbillederne her:

Spørger man Trine Lind, som er psykolog, er det ikke kun noget, der hjælper de piger, der kigger på Instagram. Det er også med til at hjælpe de piger, der lever et liv, hvor de deler meget af sig selv.

– På Instagram kan man føle, at man kun får anderkendelse, hvis man lægger filter på. Ens værd afhænger af andre folks reaktion på det. De piger, der går modsat og viser deller, bumser og fedtet hår, står på et stærkere fundament. Det giver en anden styrke at stå ved sig selv og at sige, at man er god nok, som man er, siger hun.

For både Malene og Anne Sophie har den her bølge givet dem og deres profiler en masse god energi. Og så er det fælles for dem begge, at de stort set kun har fået positiv feedback på at ændre på deres budskaber i deres profiler.

– Mit feed er blevet meget mere positiv og åbent. De følgere, jeg har nu, vil jeg hellere ha’. Det er mig som person, folk følger, og ikke hende med de store guns og blodårer på skuldrene, fortæller Anne Sophie.

LÆS OGSÅ: Eldina vil minde alle om, at kropshår er naturligt

MestLæste