1. Du bruger en forkert tandbørste.

Din tandbørste skal passe til din munds størrelse og til dine tænder og dit tandkød. Hvis du føler, du skal åbne munden rigtig meget, skal du måske overveje en mindre tandbørste, og hvis du kommer til at børste for hårdt, eller hvis du har sart tandkød, er det en god idé at vælge en blød tandbørste. 

2. Din tandbørste er for gammel.

Din tandbørste holder ikke evigt, så når du har haft den i 3 måneder, er det på tide at skifte den ud med en nyere model. Hvis børstehårene stritter inden da, skal du selvfølgelig skifte den. Husk, at du kan rense din tandbørste med en omgang kogende vand i ny og næ.

Læs også: Få hvidere tænder - uden din tandbørste!

3. Du bruger ikke tid nok.

Det skal tage 2 minutter at børste tænder, og hvis du er smart, deler du munden op i fire sektioner, som du hver bruger cirka 30 sekunder på. Prøv at tage tid en dag, så du får en idé om, hvor lang tid du bruger, når du ikke lige tænker over det.

4. Du overdriver.

Du tænker måske, at det er luksus for dine tænder, hvis du lige børster tænder et par gange midt på dagen også, men der tager du fejl! Du risikerer at slide dine tænder.

5. Du børster på det forkerte tidspunkt.

Du børster sikkert tænder morgen og aften, og det er perfekt! Men husker du mon også, at du altid skal vente mindst en halv time med at børste tænder, hvis du lige har drukket juice eller kaffe, da du ellers kan risikere at skade emaljen?

Læs også: Det vidste du ikke om tænder

6. Din tandbørste er beskidt.

Hvis du opbevarer din tandbørste på badeværelset i nærheden af toilettet, så er der ret stor risiko for, at der kan komme nogle pænt klamme ting på din tandbørste. Ad! Opbevar den derfor i et toiletskab eller på dit værelse i stedet. I øvrigt er det også  mest hygiejnisk, hvis din tandbørste ikke står og gnubber sig op ad resten af din families tandbørster i tandbørstekruset. 

7. Du glemmer tungen.

Du har været grundig med tandbørsten, og dine tænder er glatte og rene, men hvad med din tunge? Har du husket at rense den? Du kan enten fjerne bakterier og madrester fra tungen med en rigtig tungeskraber, med den indbyggede tungerenser, der er bag på mange tandbørster, eller med din tandbørste. Du skal børste din tunge, hver gang du børster tænder. 

8. Du gør det samme hver dag.

Først fortænderne, så dem ved siden af, så undermunden og til sidst hjørnetænderne ... Du ender sikkert med at børste dine tænder på samme måde dag efter dag. Prøv at ændre lidt på din rutine en gang imellem - på den måde får du fokuseret på nogle andre steder, end du plejer, og du risikerer ikke at komme til at sjuske de samme steder hver dag.

9. Du skyller munden bagefter.

Der er mange tandlæger, der siger, at du får mest ud af at lade være med at skylle munden, når du er færdig med at børste tænder. På den måde får du mest muligt ud af de gode ting, der er i tandpastaen. 

10. Du bruger ikke tandtråd.

Det er svært at få renset dine tænder i mellemrummene - især hvis dine tænder sidder tæt. Tandlæger anbefaler derfor, at du bruger tandtråd mindst én gang om dagen. Det virker besværligt til at starte med, men det bliver heldigvis hurtigt en vane - og din tandhygiejne bliver SÅ meget bedre, hvis du begynder at bruge tandtråd.

Tjek, hvordan du gør tandbørstningen sjovere i galleriet nedenfor

Gør tandbørstning en ”tand” sjovere