Helbred & balance

Spis dig til hvidere tænder

Af Thomas Flindt 9. april 2013
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Har du prøvet 17 forskellige tandpastaer uden at få et tandpastasmil? Så tjek her, hvordan du kan spise dig til hvidere tænder!

Børster du altid dine tænder, og undrer du dig stadig over, hvorfor de ikke er helt hvide? Så læs med her …

Dine madvaner er nemlig ekstremt vigtig for dine tænder, men hvad er godt, og hvad er skidt at spise, hvis du vil have hvidere tænder?

Læs også: 10 gode grunde til at undgå alkohol

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.


Det skal du spise:

- Grøn te kan indeholde antioxidanter, der hjælper mod samlinger af plak.

- Æbler indeholder fibre og er lidt syrlige, og denne kombination er godt for hvide tænder. Fibre har lidt den samme effekt som en tandbørste, når man tygger æblet, og syren gør tænderne hvidere. Men du skal skylle din mund bagefter med vand, for ellers efterlader du frugtsukker og syre på dine tænder. Selleri har samme effekt som æbler.

- Broccoli og gulerødder indeholder mange A-vitaminer, som danner tandemalje, der er det yderste beskyttende lag på tænderne.

Læs også: Stjernernes sunde vaner

- Sesamfrø opløser plak og hjælper med dannelse af tandemalje. Så indeholder de også kalcium, som styrker dine tænder og knogler.

- Mælkeprodukter som mælk og ost indeholder store mængder kalcium, som styrker dine tænder og knogler. Men du må ikke indtage for mange mælkeprodukter, da kalcium også kan ophobe sig på tænderne som pletter.

- Vand er din bedste ven. Når du drikker vand skyller du madrester væk, som kan danne plak, og du fugter gummerne. Vand er også godt til at skylle munden med, efter du har spist mad med et højt syreindhold.

Læs også: Er sundt slik sundt?


Hold dig fra:

- Ketchup, sennep og soya indeholder mange syrer, som er dårlige for dine tænder, og som kan efterlade pletter på dem. Du behøver ikke holde dig fuldstændig fra saucerne, hvis du bare husker at skylle munden, efter du har spist dem.

- Sodavand og juice er begge drikke som indeholder meget syre, og bør kun drikkes i små mængder. Det gælder også kaffe og sort te.

- Lakrids, blåbær og kirsebær kan give misfarvninger på tænderne, hvis de ikke børstes, efter man har spist.

Læs også: Idéer til madpakken

Kilder: Dental.net og SundhedsLex.dk