Teenagepiger smiler med tænder
Helbred & balance

Det vidste du ikke om tænder

Af Sisse Tvegaard Andersen 17. august 2016
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Tænder er faktisk ret vilde. Få de overraskende facts om dine bisser.

Du bruger dem hver eneste dag, det er noget af det første, folk lægger mærke til, når de ser dig, og selv om du gerne vil beholde dem resten af dit liv, er det ikke sikkert, at du altid er helt sød ved dem. De kan være skæve, lige, gule, løse ... Ja, det er dine tænder, der er tale om.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Gør det en tand sjovere at børste tænder

Til daglig tænker du nok ikke så meget over det, men dine tænder er faktisk ret fantastiske. Vidste du for eksempel, at den emalje, der sidder på dine tænder, er stærkere end dine knogler? Det er da lidt vildt at tænke på ... Så næste gang du bander over, at dine bisser er skæve eller misfarvede, så vend den lige om, og tænk på, at de har overlevet at blive badet i cola, kan tygge sig igennem den hårdeste gulerod og allerhelst vil flashes i et smil mange gange om dagen.

I galleriet her kan du læse sjove, skøre og overraskende facts om tænder:

Detvidsteduikkeomtænder

Facts om tænder
En tredjedel af tænderne kan man faktisk slet ikke se. De er nemlig skjult under tandkødet.
Foto: Shutterstock
Facts om tænder
Emaljen, som sidder på dine tænder og beskytter dem fra bakterier og skader, er faktisk den hårdeste substans i din krop – endnu hårdere end dine knogler.
Foto: Shutterstock
Facts om tænder
Dit tandaftryk er lige så unik som dit fingeraftryk. Ikke to mennesker har ens tandaftryk – ikke engang enæggede tvillinger!
Foto: Shutterstock
Facts om tænder
Dine tænder begyndte at vokse, inden du blev født. Tænderne – både mælketænderne og de blivende – dannes nemlig allerede, når et foster er cirka tre måneder gammelt inde i sin mors mave.
Foto: Shutterstock
Facts om tænder
Det er et must at børste tænder hver dag. Det har man vidst i mange tusind år. Allerede i det gamle Egypten rensede man sine tænder med en flosset pind, og de første tandbørster med hår blev opfundet i slutningen af 1400-tallet i Kina, hvor man satte svine- eller hestehår fast på en bambuspind.
Foto: Shutterstock
Facts om tænder
Hvis du slår en tand ud, begynder tanden at dø efter bare 15 minutter. Den bedste måde at redde tanden på er faktisk ved at putte den tilbage i munden og så skynde sig til tandlægen.
Foto: Shutterstock
Facts om tænder
Giraffer har kun fortænder i undermunden. Resten af dens tænder sidder langt tilbage i munden - næsten helt nede i halsen.
Foto: Shutterstock
Facts om tænder
En haj taber ret tit sine tænder, men i modsætning til mennesker kan den gro nye tænder hele livet. Nogle hajer kan få – og tabe – op mod 30.000 tænder i løbet af deres liv!
Foto: Shutterstock
Facts om tænder
I byen Kandy i Sri Lanka ligger et tempel, der er dedikeret til en tand. I templet opbevares nemlig en tand, der menes at have siddet i munden på Buddha, og hver onsdag bliver tanden vasket af de lokale munke. En gang om året afholdes et kæmpe optog med elefanter, flag, musik og jonglører for at hylde tanden.
Foto: Shutterstock

Læs mere om