Samfund

Sveriges yngste minister nogensinde: Vil kæmpe mod patriarkatet

Katrine Rosenbæk 24. oktober 2022
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Foto: Scanpix
Romina Pourmokhtari blev allerede kaldt for en af de mest magtfulde politikere under 30, før hun blev minister.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hendes navn er Romina Pourmokhtari, og med sine 26 år hun er Sveriges yngste minister nogensinde.

I denne uge blev hun udnævnt som klima- og miljøminister, efter hun ved valget i september blev valgt ind i den svenske Riksdagen for Liberalerna.

Men allerede før hun blev minister, blev hun kaldt den mest magtfulde politiker under 30 år af det svenske medie Expressen.

Det skriver Jyllands-Posten.

Allerede som leder af Liberalernes ungdomsparti fik Romina Pourmokhtari æren for nogle af de politiske linjer, som moderpartiet lagde.

Det gjaldt blandt andet på klimapolitikken, som hun nu bliver minister for, men også integrationsområdet.

Romina Pourmokhtaris far kom til Sverige som politisk flytning fra Iran, og det er fra ham, hun har sin politiske interesse.

Integration

I bogen ”Chicken nuggets på krita” fortæller hun dels om at vokse op i den stockholmske forstad Sundbergby og om somre i Iran, der har lagt rammerne for hendes politiske engagement.

Dernede har hun blandt andet oplevet protester i kølvandet på valget af den tidligere iranske præsident Ahmadinejad. Oplevelserne har hun beskrevet som sin politiske opvågnen.

Hun har også flere gange nævnt, at integrationsspørgsmålet er det, der ligger hende nærmest. Derfor er der også flere politiske analytikere, som vurderer, at hun kommer til at udfordre regeringens samarbejde med det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterne.

Hun har tidligere beskrevet dem som ”racistiske tosser med nazistiske rødder” på sin Twitter. Her har hun også haft stående, at hendes politiske motivation er at ”bekæmpe racister, socialister og patriarkatet.”

Artiklen blev første gang bragt på femina.dk. Dette er en redigeret version.

Læs mere om

MestLæste