Samfund

Danske teenagere sætter bekymrende rekord

Af Stine Kærsgaard 21. marts 2016
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Selv om rekorden er positiv på nogle punkter, er det alligevel også ret bekymrende.

Går du meget op i træning og sundhed? Så har du det nok ligesom størstedelen af de andre unge her i landet.

En ny, stor undersøgelse, som er lavet af Verdenssundhedsorganisationen WHO og Statens institut for Folkesundhed, viser nemlig, at danske teenagere er europamestre, når det kommer til at træne, spise sundt og prøve at tabe sig – på trods af at de samtidig er dem i hele Europa, som har den laveste BMI og er slankest. Det skriver Metroxpress.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Sms'er kan skade dine karakterer

Danske piger og drenge er altså mere på slankekur end i noget andet europæisk land og ret trist, viser undersøgelsen også, at de fleste unge herhjemme også er nogle af dem, som føler sig mest tykke.

Selv om det selvfølgelig er positivt, at unge går op i at holde sig sunde, så kan der ifølge psykolog og forsker Mia Lichtenstein også være en bagside ved det:

- Nogle unge risikerer at isolere sig fra familie og venner, fordi sundhed og træning bliver vigtigere end de sociale relationer, siger hun til Metroxpress.

Læs også: Man kan blive syg af at stalke

Hun mener også, at mange unge blandt andet får de lidt ekstreme motionsvaner fra deres forældre, da flere af de unges mødre og fædre selv går rigtig meget op i sundhed og træning.

Oplever du også, at sund mad, træning og måske endda slankekure fylder meget hos dig og dine venner?

Her er ti rigtig gode aftenvaner:

10godeaftenvaner

Hvad skal I have af fag i morgen? Pak tasken med de ting, der er nødvendige til undervisningen, så slipper du for at skulle bruge tid på det om morgenen, og du slipper også for en alt for tung taske, hvis du er en af dem, der bare tager det hele med hver dag.
Foto: Shutterstock
Er mors madpakke nederen? Smør din egen lækre madpakke om aftenen, så er du helt sikker på at få noget med, du kan lide. Du sparer både dig selv og dine forældre for en masse tid og besvær om morgenen.
Foto: Shutterstock
Det er bare SÅ irriterende at have tøjkrise om morgenen. Hvis du lægger dit tøj frem om aftenen, kan du nå at prøve lidt forskelligt, og så kan du glæde dig til at stå op om morgenen og hoppe i et totalt gennemført outfit!
Foto: Shutterstock
Det kan også være en god idé at overveje, hvordan dit hår skal sidde, og om du skal have lidt makeup på. Måske skal du tidligere op, hvis du for eksempel skal nå at krølle håret eller sætte det op i en avanceret knold.
Foto: Shutterstock
Hvis du tjekker Facebook eller andre ting på computeren eller din telefon, lige inden du skal i seng, kan du faktisk komme så meget op i gear, at det bliver svært for dig at falde i søvn. Det samme gælder, hvis du ser en spændende film i fjernsynet eller skriver mange sms'er. Så ingen elektronik inden sovetid.
Foto: Shutterstock
Hvis du drikker en kop urtete om aftenen med urter som baldrian, kamille og humle, slapper du mere af og får lettere ved at falde i søvn.
Foto: Shutterstock
Sørg for at lave lektier ved dit skrivebord og ikke sidde med computeren i sengen. Hvis du arbejder i din seng, får du faktisk sværere ved at slappe af og sove i den, så hold lektier og afslapning adskilt.
Foto: Shutterstock
Hvis du spiser en stor portion mad inden sengetid, går din fordøjelse i gang og holder dig vågen. Spis senest to timer, inden du skal sove - det er også sundest!
Foto: Shutterstock
Dyrk ikke motion i de sidste tre timer, du er vågen. Hvis du får pulsen op, får du masser af energi, og så får du sværere ved at falde i søvn. I stedet kan du bare chille og måske læse lidt i Vi Unge.
Foto: Shutterstock
Hvis du ligger og grubler over svære lektier eller en fyr, så kan det blive svært at falde til ro. Tænk i stedet på alle de gode ting, der er sket i løbet af dagen. Måske kan det også hjælpe dig at høre lidt beroligende musik eller læse i en bog.
Foto: Shutterstock

MestLæste