Kondomer er en nice opfindelse. De beskytter dig nemlig mod graviditet og kønssygdomme, så du kan koncentrere dig om at nyde din første gang. Men før du kaster dig over den første og den bedste pakke kondomer i supermarkedet, så er der altså nogle ting, som du skal have styr på!

Læs også: Sådan bliver din første gang en succes

Vi guider dig til alt, du skal vide om kondomer her.
 

Hvad er et kondom?

Et kondom er et tyndt gummihylster, som rulles over drengens penis og forhindrer hans sæd i at komme ind i skeden. Kondomer beskytter på den måde både mod kønssygdomme og graviditet.
 

Hvilke kondomer skal jeg købe?

Kondomer findes i mange forskellige former, men du kan også få helt almindelige kondomer. Det er helt op til dig, hvilke du vil prøve. Husk, at der også findes forskellige kondomstørrelser, så spørg din kæreste, hvilke du skal købe. Du kan købe kondomer på apoteket, i supermarkeder, i kiosker og på tankstationer. Du kan også købe dem på nettet, hvis du synes, at det er lidt pinligt.

Læs også: Hvornår må man have sex?
 

Hvordan sætter man et kondom på?

Det kan være en rigtig god idé at øve dig i at rulle kondomer på en banan eller agurk, før du prøver at give din kæreste det på. Her er en guide til, hvordan du gør:
- Åbn kondomet helt forsigtigt, så du ikke river hul i det.
- Rul kondomet lidt ud, så du kan se, hvilken vej det skal vende.
- Sørg for, at din kærestes penis er helt hård, ellers kan du nemlig ikke sætte kondomet ordentligt på.
- Klem sammen om spidsen af kondomet med din tommel- og pegefinger, så du presser luften ud.
- Rul til sidst kondomet ned over din kærestes penis, indtil det sidder helt tæt ved roden.
- Tjek, at der ikke er luft i spidsen af kondomet. Så kan det nemlig sprænge.

Lyt til vores podcast om kondomer i vores program "Brevkassen":

Læs også: 5 ting du ikke vidste om det "dernede"
 

Hvor sikkert er et kondom?

Hvis kondomet er sat helt rigtigt på, så er du beskyttet mod graviditet og kønssygdomme med 97 procent. Efter 20 til 25 minutters samleje bliver kondomet slidt, og så er der større risiko for, at det sprænger. Hvis I har haft sex i mere end 20 minutter, så skal din kæreste have et nyt kondom på, for at I stadig er sikrede mod graviditet og sygdomme.
 

Hvordan tager man kondomet af?

Hvis din kæreste ikke har haft udløsning, altså hvis der ikke er kommet sæd ud af hans penis, mens I har haft sex, kan I bare rulle kondomet af efter sex. Hvis han har haft udløsning, skal han holde fast i kondomet forneden, mens han trækker sig ud, så hans sæd ikke løber ud. Bind knude på kondomet, og smid det i skraldespanden - ikke i toilettet!

I galleriet herunder kan du se facts om drenge og sex!

Seje facts om drenge og sex