Den perfekte konfirmationstale

Der er mange konfirmander, der vælger at holde en takketale til deres konfirmation, men hvad skal man egentlig sige i sådan en tale, og hvordan bygger man en god konfirmationstale op? Det kan du få hjælp til her.

Det kan være svært at komme i gang med konfirmationstalen, så det er en god idé at starte med en brainstorm, hvor du skriver alle de ting ned, du gerne vil have med i talen. På det her tidspunkt handler det ikke om at få formuleret de rigtige ord, men bare om at få styr på, hvem der skal takkes, og hvilke søde historier fra din barndom du vil underholde gæsterne med.

Læs også: Hold en sej konfirmationstale for din veninde

Hvis du er kreativ og godt kan lide at lege med ord, kan du vælge, at hele talen skal have et særligt emne eller koncept. Du kan for eksempel skrive talen som et eventyr om den lille pige, der nu er forvandlet til en ung og selvstændig kvinde, eller måske skal talen formuleres som en liste med ”Syv grunde til, at mine forældre er de bedste i hele verden”. Det er helt op til dig, og hvis du føler, at du spænder ben for dig selv og de ting, du gerne vil sige i talen ved at gøre det, skal du måske holde en mere klassisk konfirmationstale.

Læs også: Tale, sang eller kreaprojekt? Find underholdningen til din konfirmation

Inden du skriver talen færdig, kan du lige tjekke, om du har husket de her fem ting, som er gode at have med i din tale:

1. En hilsen til gæsterne

Det er god stil at takke alle gæsterne for, at de er med til at fejre din store dag. Det kan være en rigtig god indledning på talen at starte med at takke gæsterne, men hvis du synes, det passer bedre i slutningen, gør du bare det.

Læs også: Sådan skriver du en god konfirmationstale

2. En særlig tak

Husk at takke dine forældre og andre, der har hjulpet dig med at forberede dagen. Du må gerne være konkret og for eksempel takke din far for at skrive alle bordkortene, selv om han fik skrivekrampe undervejs, eller rose din mor for at have bagt otte forskellige kager, før du var helt tilfreds. Tænk også på, om der er nogle, der har hjulpet indirekte. Er det din kusine, der har lært dig at lægge makeup, eller har din mormor vist dig, hvordan man dækker det perfekte bord? 

3. En sjov historie fra din barndom

Gæsterne til en konfirmation er tit i det nostalgiske hjørne, fordi de fleste af dem har kendt dig hele dit liv og er lidt oppe at køre over, at du nu skal konfirmeres. Derfor er det en god idé at tage et par sjove minder med i din tale. Du kan for eksempel sige: ”I dag er jeg trådt ind i de voksnes rækker, og så kan jeg nok ikke længere tillade mig at … ” og så komme med en sjov historie om den gang, du tegnede et kunstværk på væggen med din mors læbestifter eller dengang, du fangede 14 mariehøner i haven og insisterede på at have dem som kæledyr. Husk at holde små pauser, så gæsterne kan grine.

Læs også: Sådan holder du en tale

4. En sød pointe 

En god tale kan også få dine gæster til at græde en lille smule, så tænk på, om du kan få en sød pointe ind til sidst i talen om, at du altid vil være din families lille pige, eller at du nu føler dig klar til at rejse ud i verden, fordi dine forældre har givet dig sådan en god opdragelse.

5. En fællesskål 

Slut gerne talen af med at opfordre alle gæsterne til at rejse sig og skåle sammen med dig. Det er en god afslutning på din tale, og det viser folk, at det nu er tid til at klappe af din fantastiske tale.

Læs alt om konfirmation 2017 HER

Når du har styr på, hvad du skal sige og i hvilken rækkefølge, kan du prøve at skrive hele talen ned og sige den højt for den for dig selv eller for en veninde. På den måde får du en idé om, hvor lang tid det tager at holde talen, og om der er sætninger, der bliver for knudrede at sige, eller som du ved giver dig en klump i halsen. Det er en god idé at øve talen igennem et par gange, så du kan huske det meste og ikke behøver at læse op fra et papir på selve dagen.  

Pssst ... Du kan få endnu flere tips til at holde en god konfirmationstaleKonfirmation.dk.

Stjernerne kan også give dig tips til din konfirmationstale. Se mere i galleriet: 

De kendtes tips til konfirmationstalen