Har du nogensinde udsat nogen for mobning eller gruppepres? Måske er du kommet ind i en dårlig vane med at gøre det flere gange om ugen? Hvis du har fulgt med i temaet, forstår du sikkert, hvor stort et problem, det egentligt er. Læs med her, og stop gruppepres!

Læs også: Lady Gaga vil lave lov imod mobning

Er det dig, der sætter gang i mobningen? Styrer du gruppen, og får du dem til at presse hende, der egentligt ikke vil gøre dét, du vil have hende til?

Der kan være rigtig mange grunde til, at du udsætter andre for gruppepres. Måske har du det svært derhjemme, måske er det din måde at få selvtillid eller noget helt tredje. Men uanset, hvad grunden er, ved du jo godt, at det ikke er i orden at presse folk til at gøre noget, de ikke har lyst til. Dit problem er at finde ud af, hvordan du skal stoppe.

Det kan du gøre:
Beslut dig for, at du ikke vil udsætte andre for gruppepres mere. Tag beslutningen og hold fast i den. Du ved jo godt, at det er det rigtige at gøre.

Læs også: Mobning fik mig til at flytte

1. Forstå problemet
Hvis du synes, at det, du gør, faktisk ikke er særlig slemt, så prøv at sætte dig i den anden piges situation. Ville du synes, at det var sjovt at blive udsat for gruppepres? Eller hvordan ville du have det, hvis det var din lillesøster eller veninde, der stod i situationen?

2. Ændre situationen
Beslut dig for, at det skal være slut med at presse andre til noget, de ikke har lyst til. Og stop så! Man kan godt stoppe fra den ene dag til den anden, og du vil sikkert kunne mærke, at de andre synes, det er en lettelse, at de ikke skal presse nogen til noget mere. Der vil komme en bedre stemning, og alle vil blive i bedre humør.

3. Være stærk
Lad være med at falde tilbage i din gamle rutine. Hvis det er svært for dig at lade være, kan du gøre tre ting:

- Hold dig væk fra dem, du udsætter for gruppepres. Så bliver du i hvert fald ikke fristet.

- Tænk over, om du er jaloux på dem, du mobber, og overvej, om du kan gøre noget for at ændre det.

- Hvis det er din måde at afreagere på, kan du snakke med en voksen om dine problemer. Hvis du har lyst
til at snakke med én, du ikke kender, kan du chatte med Red Barnet eller Børnetelefonen, som du også kan ringe til og snakke med.

Læs også:
Er du med til at mobbe?

Husk!
Du vil få det bedre med dig selv - måske ikke lige med det samme, men om et stykke tid vil du helt sikkert føle dig meget bedre tilpas. Ligesom du helt sikkert vil kunne mærke, at folk omkring dig også vil føle sig bedre tilpas. Og husk, at det ikke er sejt at udsætte folk for gruppepres!

Læs også: Brevkasse: Jeg er blevet mobbet