Mit liv

Styr din vrede

Af Line Sølvhøj Jensen 7. december 2009
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Smækker du med dørene og tramper i gulvet, når du ikke får din vilje? Og bliver du knaldrød i hovedet af arrighed, hvis tingene ikke går, som du gerne vil have det? Få hjælp til, hvordan du styrer din vrede her!

Det er faktisk ikke særlig sjovt at være lidt af en hidsigprop, for selv om du måske godt ved, at du overreagerer og lidt for tit bliver sur over ingenting, så kan det altså være ret svært at styre. Her får du råd til, hvordan du lærer at styre din vrede.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hvorfor flipper du ud?
Der kan være mange grunde til, at man bliver vred og hidsig over ingenting. Tit er det fordi, man føler sig uretfærdigt behandlet eller fordi man føler, at alting går imod en.

Det kan også være, at det du bliver sur over, egentlig bunder i noget helt andet. Hvis du flipper ud over, at dine forældre beder dig om at rydde op på dit værelse, bunder det måske i, at du føler, at de altid skælder dig ud, eller du har en følelse af, at du ikke er god nok.

Hvis du bliver sur over, at din veninde aflyser jeres aftale, er det måske egentlig fordi, du er bange for at miste hende, føler dig tilsidesat og at du ikke føler, at du betyder så meget for hende mere.

Læs også: Stop humør-svingningerne

Hvad kan du gøre?

• Mærk efter i din krop, når du er ved at blive hidsig. Måske begynder dit hjerte at slå hurtigere, du bliver rød i hovedet eller dine hænder bliver helt svedige. Og så er det tid til, at du lige går en tur på toilettet eller går ud for at tage lidt frisk luft, så du kan falde lidt ned igen.

• Brug det gamle råd om at tælle til ti. Det hjælper faktisk at tænke på noget andet eller at give dig selv lidt tid.

• Prøv at tænke over, hvorfor du reagerer, som du gør. Hvad er det, der gør dig sur og hidsig? Bliver du vred og sur, fordi du egentlig er ked af det, føler dig usikker, såret eller noget helt fjerde?

• Når du bliver sur og hidsig, så spørg dig selv, om det virkelig er værd at bruge energi på? Måske kan du nå at "snakke med dig selv", inden du for alvor flipper ud. Spørg dig selv, om problemet virkelig er så stort, som du gør det til.

• Skriv dagbog, så du kan komme ud med dine tanker. Måske bliver du klogere på dig selv, så du kan lære at kontrollere din vrede.

• Sørg for at dyrke motion, så du kan komme af med den negative energi. Det hjælper at okse igennem på en stepmaskine, løbe en lang tur eller hvad du nu kan lide at dyrke af motion.

Læs også: Sådan undgår du at græde

Herunder kan du se 7 tegn på, din veninde er sur på dig!

7tegnatdinvenindeersurdig

Plejer hun altid at svare på dine beskeder, og nu gør hun det pludselig ikke? Det kan være et tegn på, at hun er sur over et eller andet. Kan du se, at hun har set dine beskeder, kan du skrive stille og roligt til hende, hvorfor hun ikke svarer, og om I skal løse problemet, inden I bliver uvenner.
Svarer hun lige pludselig kun i korte sætninger, når I snakker sammen, kigger ned og smiler mindre? Så er der nok et eller andet galt. Hvis hun ikke vil fortælle det, bliver du nødt til at presse på, så jeres venskab ikke bliver ødelagt. Du kan for eksempel sige til, at du rigtig gerne vil vide, hvis du har gjort noget, der har gjort hende sur, så du kan gøre det godt igen.
Hvis hun pludselig går udenom dig i frikvarterne, eller hun spurter hjem, når I har fri, er der nok et eller andet i vejen. Det behøver ikke at være noget med dig, men spørg alligevel ind til det, så du ikke skal gå og tænke over det i lang tid.
Er hun begyndt at sætte dig i anden række, og i stedet hænge ud med nogle andre piger? Det kan være rigtig svært at få sig selv til at bringe det op, fordi man ikke vil lyde som den klæbrige veninde, men hvis du er vant til, at I er meget sammen, kan du sagtens tillade dig at spørge, hvorfor det har ændret sig.
Det er ikke sjovt at have en veninde, der hele tiden skal kritisere, og hvis din veninde er blevet sådan, er hun nok enten sur eller bare en dårlig veninde.
Det er aldrig okay at bagtale nogen – heller ikke selv om man er sur! Gør hun det, er det dig, der har lov til at være sur og ikke hende. Tal om jeres skænderier under fire øjne og ikke med alle mulige andre.
Er de søde billeder af jer sammen på Instagram eller Facebook lige pludselig væk? Så må der være en grund til det. Måske vil hun bare have fornyet dem, men det kan lige så godt være et tegn på, at hun har et horn i siden på dig!

MestLæste