Hvis du ikke ved, hvad du skal lave efter 9. klasse, er det klart værd at overveje et år på high school i et fremmed land. Efter et år i udlandet kommer du nemlig hjem med meget mere end souvenirs i kufferten! Et år på udveksling er en oplevelse for livet, hvor du får en masse nye eventyr, venner og erfaringer med hjem.

Læs også: Hvad kan jeg efter 9. klasse?

Men hvordan ved du, om et år i udlandet er noget for dig? Læs med her, og bliv klogere på livet som udvekslingsstuderende.

Hvad hvis jeg får hjemve?
Det er næsten umuligt helt at undgå hjemve, mens du er på udveksling. Det er helt normalt, når man er langt væk hjemme fra i så lang tid. Heldigvis er det vildt nemt at holde kontakten med både din familie og dine veninder derhjemme. Du kan for eksempel aftale et fast tidspunkt hver uge, hvor du kan Skype med dem, du savner. På den måde ved du altid, hvornår du får dem at se igen. Men sørg for, at du ikke bruger al din tid foran computeren, så du helt glemmer at opleve det land, du er i!

Læs også: Hvordan er det at gå på efterskole?

Hvor kan jeg komme hen?
Der er masser af forskellige muligheder for at tage et år i udlandet efter 9. klasse. Du kan for eksempel opleve et ærkeamerikansk prom på high school i USA! Du kan også lære at tale med en totalt sød britisk accent på gymnasium i Storbritannien! Og hvis du har mod på at prøve kræfter med et land, hvor du ikke nødvendigvis kan sproget i forvejen, hvorfor så ikke opleve Ecuador, Japan eller Indien?

Hvordan får jeg nye venner på udveksling?
Sørg for at få mindst et par lokale venner, selvom du sikkert også kommer til at hænge rigtig meget ud med andre udvekslingsstuderende. Når du hænger ud med de lokale i dit værtsland, lærer du nemlig både sproget og kulturen at kende hurtigere! Meld dig ind i sports- eller fritidsklubber, hvor du kan møde andre, der deler dine interesser. Snak også med dine klassekammerater, og spørg dem, om de har lyst til at ses efter skole.

Læs også: Hvordan er det at gå på high school?

Hvordan får jeg et godt forhold til min værtsfamilie?
Når du er på udveksling, kommer du som regel til at bo hos en lokal familie. Det kan godt være lidt af en omvæltning at lære en helt ny familie at kende, som har en anden kultur, men prøv at udnyt deres kendskab til dit værtsland! Spørg ind til deres traditioner, deres fritidsinteresser og hvilke regler de forventer, at du skal overholde. Din værtsfamilie er en kæmpe del af dit udlandsophold, og de fleste, der har været på udveksling, holder kontakten til deres værtsfamilie, selv længe efter de er kommet hjem!

Hvordan kommer jeg på udveksling?
Der findes masser af organisationer, der specialiserer sig i at sende unge på high school-ophold i udlandet! De mest kendte er EF og STS, der både tilbyder high school-ophold, korte sprogrejser og multi-sprogrejser, hvor du lærer flere forskellige sprog! Organisationerne holder flere gange om året infomøder i landets største byer, hvor du kan komme og høre mere om mulighederne, før du beslutter dig.