Helbred & balance

Sådan tackler du din sorg

Af Line Sølvhøj Jensen 9. august 2010
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Hvordan skal du overhovedet komme videre, når dit hjerte er helt knust? Bare rolig søde pige, der er hjælp at hente.

Kærestesorger, dødsfald i familien, et venskab, der slutter… der er mange ting, der kan gøre utrolig ondt, og som kan give dig en følelse af, at du aldrig kommer videre. Men heldigvis er der et lys på den anden side, og her får du nogle tips til, hvordan du kommer igennem sorgen.

Snak om det
Du har måske ikke lyst til snakke om det, men det er altså en af de bedste måder at komme igennem sorgen. Hvis du går med det selv, så er det som at være i en klokke, du ikke kan komme ud af. Det er vigtigt, at du deler din sorg med nogen, så du kan få en masse opbakning fra søde venner eller dem i din familie.

Læs også: Når en i familien dør.

Det er okay at være ked af det
Du føler måske, at du skal være stærk, og efter noget tid kan du ikke tillade dig at være ked af det længere. Men det kan du, og det skal du! Den bedste måde at komme igennem sorgen er at acceptere den. Hvis du skjuler den, kan den sætte sig som en hård knude i maven, der gør ondt. Giv dig selv lov til at være ked af det, lige så længe du har brug for det.

Kan sorgen gøre dig stærkere?
Nogen siger, at det er først, når man er ked af det, at man virkelig indser, hvor godt man har det, når man er glad. Selv om det gør rigtig ondt lige nu, så kan du måske lære noget af sorgen. Det kan være, du bliver endnu tættere på de mennesker, der er omkring dig, eller indser, hvad der virkelig er værdifuldt i dit liv.

Tænk på dig selv
Når du er rigtig ked af det, så er der kun én, du skal tænke på, og det er dig selv. Derfor gælder det om at lave en masse ting, der gør dig glad. Det kan være at være sammen med din veninde en hel weekend, købe en fed bluse, høre noget bestemt musik, dyrke motion eller noget helt andet. Det gælder om at mærke efter helt nede i maven, hvad du har lyst til.

Læs også: Depression førte til cutting.

Snak med nogen, der har prøvet det samme
Det er rart at snakke med nogen, der forstår dig. Måske er det ikke nu, at din hjerteveninde er den bedste at snakke med, for hvis ikke hun har oplevet det samme som dig, så kan det være svært for hende at forstå. Prøv i stedet at snakke med nogen, der har oplevet det samme som dig.

Bliver det ikke bedre?
Hvis der går lang tid, og du ikke føler, at du kommer videre, så har du måske brug for hjælp til at komme videre. Snak med dine forældre om det, en lære eller en anden voksen, du føler dig tryg ved. Det er nemlig supervigtigt, at du får hjælp, så du igen kan blive glad.

MestLæste