Mit liv

Sådan stopper du en mobber

Af Susie Pedersen 6. november 2014
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Har du været vidne til grov mobning? Her er nogle fifs til, hvordan du kan hjælpe med at stoppe en mobber.

Der foregår desværre mobning rigtig mange steder. Og det er noget møg! Ved at forsøge at stoppe mobberne, kan du være med i kampen mod mobning.

Læs også: Bliver du mobbet?

De ondskabsfulde drillerier sætter sig som ar på sjælen, og det fortjener ingen mennesker. Derfor skal vi alle sammen hjælpe, hvor vi kan.

Læs også: Mobber du uden at vide det?

Det kan være rigtig svært at stoppe en mobber, og derfor får du nogle fifs her, så du kan blive rustet til at sige fra på dine egne - og andres vegne. Mobberne skal nemlig stoppes!

Sådanstopperduenmobber

Har du set, at nogen holdes udenfor, bliver slået, kaldt øgenavne, sladret om eller gjort nar af? Så er der kun en ting at gøre: Konfrontér mobberen. Lad være med at starte en diskussion med personen. Bed i stedet ham eller hende om at stoppe. Der er ingen, der har ret til at hænge andre ud, og hvis du er tilskuer, skal du selvfølgelig prøve at hjælpe – lige meget om det er en veninde, klassekammerat eller en, du ikke kender særligt godt.
At stoppe mobbere er ikke en kamp, du skal tage alene. Føler du, at der foregår mobning rundt om dig, kan du foreslå din lærer, at I sætter ekstra fokus på emnet i jeres undervisning. Måske er det en idé at snakke om, hvorfor man mobber, og at det oftest er de mest usikre personer, der mobber for at hævde sig selv. Hvis I står sammen i jeres klasse, kan I nemmere hjælpes ad med at stoppe mobberierne, så I ikke føler jer alene, når I skal konfrontere mobbere.
Hvis du ikke føler, at du kan komme igennem med dit budskab om at stoppe mobning, er det en god idé at snakke med dine forældre. Du aner ikke, hvor stolt din mor eller far bliver, når du fortæller dem, at du har prøvet at stoppe noget mobning, som du har været vidne til. Dine forældre kan gå videre til skolens ledelse, så der for alvor bliver gjort noget, og der er altså ingen, der får at vide, at du har snakket med dine forældre.
Du skal være fuldstændig ærlig, hvis din lærer eller dine forældre spørger, hvad du har set. Jo mere detaljeret, du fortæller om din oplevelse, jo nemmere er det for de voksne at reagere rigtigt. Selv, hvis det er en af dine veninder, der mobber, skal du fortælle sandheden, så hun kan stoppes. Det kan være svært, hvis hun er sød over for dig - og derfor kan det være bedre i sådan en situation at få en voksen til at stoppe hende.
Når du har gjort, hvad du kan få at stoppe en mobber, vil du få det meget bedre med dig selv. Det er nemmere at kigge sig selv i øjnene, når man ved, man har gjort det rigtige. Det kan være en rigtig god idé at støtte de personer, som du har set blive mobbet. Fortæl dem, at de overhovedet ikke fortjener at blive behandlet sådan, og at du til enhver tid ville tage kampen op for dem igen.

MegetMere