Menstruation

PMS? Sådan håndterer du kriserne

Af Stine Kærsgaard 21. juli 2015
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
AAARG! Er du en af de piger, som godt kan få ret vilde humørsvingninger, craver bestemte ting eller blive irriteret på folk, når du skal have din menstruation? Så læs lige med her.

Når nogle piger skal til at have deres menstruation, kan de godt opleve at få humørsvingninger og føle sig ekstra irritable eller følsomme. Det skyldes det såkaldte præmenstruelle syndrom, som også kaldes PMS, og som både kan vise sig fysisk og psykisk. De fysiske symptomer kan være hovedpine, muskelsmerter, svimmelhed, oppustethed og uren hud, og de psykiske gener vil ofte vise sig som humørsvingninger, træthed, aggressivitet og irritabelhed.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Det er langt fra alle, der oplever de her ting, men for piger, der gør, kan det altså godt være reeeet så irriterende og skabe nogle ret problematiske situationer!

Læs også: Hjælp! Min menstruation er forsinket

Hvis du kender til at være lidt præmenstruel, så læs med her, og lær at håndtere forskellige PMS-scenarier:

Scenarie 1: Alt, hvad dine nærmeste gør, er forkert

Du kan måske godt blive lidt ekstra irriteret på dine nærmeste og føle, at de generer dig en smule. Måske du egentlig bare har lyst til plads og ro for dig selv.

Løsning: Tæl til ti eller gå en tur. Du kan også være ærlig overfor dine nærmeste om, at du er utilpas og bare gerne vil være lidt alene.

Senarie 2: Din lyst til chokolade tager overhånd

Du skal på familieudflugt og sidder på bagsædet i dine forældres bil, og lige pludselig får du bare en USTYRLIG lyst til chokolade eller en af dine andre cravings.

Løsning: Øv dig i at crave sunde ting. Hvis ikke det virker, så sørg for at have en lille chokoladebar med i tasken, så dine frustrationer ikke går ud over dine uskyldige familiemedlemmer!

Læs også: 10 gode ting ved menstruation

Scenarie 3: Du tuder og tuder … og tuder!

Det er helt normalt at føle sig lidt ekstra følsom, når man har sin menstruation. Derfor kender du sikkert situationen, hvor du bare sidder og tuder på dit værelse, uden der er en egentlig grund. Det er lidt irriterende og måske også lidt pinligt, hvis din mor eller far kommer ind.

Løsning: Sig, at du har brug for en alenedag og derfor ikke vil forstyrres. Så kan du i ro og mag se din yndlingsserie og tude ud imens.

Scenarie 4: Hele din krop gør ondt

Du ligger på din seng, og hele din krop gør bare ondt. Du føler dig oppustet, har ondt i mave, led, og din hud slår ud.

Løsning: Hvis smerterne ikke er for voldsomme, så er noget af det bedste, du kan gøre, faktisk at bevæge dig lidt. Gå en tur, eller lav lidt yoga på dit værelse. Hvis du bare har sygt mange smerter, så sæt din yndlingsfilm på, brug en varmepude, og læg et tæppe på din mave.

Scenarie 5: Du snerrer af en god ven

Da du er meget mere irritabel, end du plejer, kan du måske komme op at diskutere med dine venner– eller måske endda skændes.

Løsning: Sig undskyld med det samme, og indrøm, at det var dårlig stil. Det er okay at forklare, at du er mere irritabel, men du kan ikke bruge det som en undskyldning for at råbe af dine venner. Hvis det er en god ven, vil personen nok tilgive dig hurtigt.

MestLæste