Identitet

Mine forældre er skilt - hvor skal jeg holde jul?

Af Benedikte Brix 10. december 2012
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Er dine forældre skilt, og giver det problemer i julen? Læs med, når Marie og Daniella fra Vi Unge fortæller, hvordan de holder jul som skilsmissebørn.

Julen er en hyggelig tid, der for det meste bruges sammen med familien. Men hvad gør man, hvis familien er delt op i to - eller måske flere stykker?

Det kan være svært at være skilsmissebarn i julen, men det behøver det ikke være. Vi Unges Marie og Daniella er begge skilsmissebørn, og her fortæller de, hvad det betyder for deres jul.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: 10 julegaver til under 200 kroner

Marie - Det er første jul, siden mine forældre blev skilt

Skilsmissebarn siden: Foråret 2012

I december … Det har altid været min mor, som sørgede for at pynte op og bage julelækkerier, så der er ikke så meget julestemning over min fars nye lejlighed. Juletiden er lidt underlig, da det er den første jul, siden mine forældre blev skilt, men da jeg ikke længere bor hjemme, er den største forskel i december nok, at adventsgaverne kun er fra min mor og ikke begge to.

Sådan gør jeg juleaften: Jeg er meget heldig, for mine forældre er stadig gode venner, så vi skal holde jul sammen som familie, lige som vi plejer. Ingen af dem har fundet en ny kæreste, hvilket gør det hele lidt nemmere, så det bliver bare mine forældre og os tre børn. Men jeg er da lidt spændt på det hele.

Resten af julen … Det er en tradition, at vi mødes med min fars familie 2. juledag, og der tager min mor ikke med. Jeg skal dog bo hos min mor i julen, fordi der er mest plads hos hende, og da min søster har fødselsdag i juledagene, får jeg set dem begge rigtig meget, da de heldigvis godt kan finde ud af at fejre min søster sammen.

Til nytår … Mine forældre har altid haft en fast tradition til nytår om at være sammen med et vennepar, og den tradition holder de fast i. Jeg skal ikke være hjemme nytårsaften, men mine søstre er meget glade for, at min far og mor skal holde det sammen. Jeg ved ikke, hvordan jul og nytår kommer til at se ud i 2013, så i år vil jeg bare nyde, at min far og mor stadig kan tale sammen og hygge sig med deres børn.

Læs også: Det kan du give din far i julegave

Daniella - Jeg skifter mellem min mor og far

Skilsmissebarn siden: Jeg var tre år gammel

I december … Den 2.eller 3. søndag i advent holdt jeg tidligere "før-jul" med min far, stedmor, yngre halvbrødre, farmor og farmor og så videre. "Før-jul" var julehygge med æbleskiver, hjemmelavet konfekt, gaver og den slags. På den måde havde jeg to juleaftener, og det var egentlig meget godt ikke at få alle gaverne på én gang. Nu skifter jeg mellem, hvor jeg er juleaften, og "før-jul"-konceptet er derfor ikke længere så systematisk.

Sådan gør jeg juleaften: Tidligere holdt jeg altid juleaften med min mor. Det var hende, der havde forældremyndigheden og bestemte det. På en måde var det meget rart, at det var noget min mor bestemte. På den måde var det ikke mig, mine forældre kunne blive skuffede over. Nu hvor jeg er blevet ældre og selv bestemmer, skiftes jeg mellem at holde juleaften med min mor og med min far. Det, synes jeg, er mest fair.

Resten af julen … 1.juledag har jeg altid holdt med min mor, og 2.juledag med min far. Det gør jeg stadig, for det passer ret fint. På min mors side af familien er der nemlig tradition for julehygge første juledag og på min fars er det anden juledag, så det giver sig selv.

Til nytår … Nytår holdt jeg altid med min far, da jeg var yngre. Det var fedt at holde nytårsfest med min far, for der boede mine yngre halvbrødre, som er vilde med fyrværkeri. Nu holder jeg nytår med min kæreste og mine venner. Jeg synes, det har været rart at have min eneste helsøster at følges med. Vi har altid været sammen til både jul og nytår. Det har været trygt og skønt at have en, som jeg altid har været sammen med.

Læs også: Det kan du give din mor i julegave

Marie og Daniellas råd til dig, der er skilsmissebarn:
Husk, at det ikke er din skyld, at dine forældre er skilt. Så hvis du ikke selv kan eller har lyst til at bestemme dig for, hvor du skal være juleaften, kan du sige til dine forældre, at de må tage beslutningen. På den måde skuffer du ikke nogen, og så har de selv valgt løsningen.

Læs mere om

MestLæste