De fleste af os kender det der med lige at fyre en lille hvid løgn af en gang imellem. De små hvide løgne er oftest uskyldige og kan faktisk hjælpe os til at undgå ubehagelige situationer.

Dog må løgnene ikke tage overhånd! Oplever vi gentagende gange, at en person lyver for os, også selv om det bare er om noget ligegyldigt, kan vi nemlig godt begynde at tvivle lidt på, om vedkommende andre gange taler sandt.

Læs også: Hvor godt kender du din veninde - og omvendt?

Ofte handler løgne om, at man skjuler noget, eller at man er usikker, men det kan også være fordi, personen simpelthen får et kick ud af det. Det er superubehageligt at opdage, at en person lyver over for en – særligt, hvis det er en god veninde.

Læs også: Arg, min veninde kopierer mig

Hvis du gerne vil fortælle din veninde, at hendes løgne går dig på, men ikke helt ved, hvordan du skal sige det til hende, så læs med her.

 

Hvad lyver hun om?

Til at starte med kan du spørge dig selv om, hvornår du har oplevet, at din veninde lyver, men også hvilke ting, det har været, hun har løget om. Gør hun det, når hun har travlt og derfor finder på undskyldninger for, hvorfor hun ikke kan ses? Eller handler det om, at hun overdriver sine historier så meget, at det bliver en løgn? Når du er klar over mønsteret i hendes løgne, vil du også bedre kunne lægge en plan for, hvordan du skal konfrontere hende med problemet.

 

Konfronter hende med løgnene.

Løgnene vil nok kun stoppe, hvis du konfronterer din veninde med, at det går dig på. I stedet for at komme med en hård anklage som: ”du lyver!”, så bare sig stille og roligt, at du synes, det er lidt mærkeligt, at hun gør det. Spørg ind til, hvorfor hun ikke siger sandheden til dig, og tilbyd også din hjælp. Måske kan løgnene skyldes, at hun har det svært med nogle ting.

 

Konfronter hende med konsekvenserne.

Selv om du skal være der for din veninde, skal hun også vide, at hendes løgne kan have konsekvenser for jeres venskab. Det er nemlig meget svært at være tæt på et menneske, som lyver. Det er derfor også okay at forlange, at hun stopper med at lyve over for dig, hvis I skal forblive gode veninder.

 

Har hun det skidt?

Hvis din veninde lyver om, hvorfor hun ikke dukker op til arrangementer og i det hele taget isolerer sig, så kan det være et tegn på, at hun har det skidt. Prøv derfor at være ekstra opmærksom på hende, og tag en snak med en voksen, hvis du synes, at problemerne fortsætter.

 

Er hun lystløgner?

Nogle mennesker har en lille lystløgner i maven. De lyver om forskellige ting for at få mere opmærksomhed eller for at virke sjovere. Det kan godt være supertræls at lægge øre til, når man ved, at det, man hører, ikke helt passer. Hvis du oplever, at din veninde fortæller noget, som simpelthen ikke er sandt, så sig til hende, at du en dag ender med ikke at tro på nogen af hendes historier. Det vil måske få hende til at vågne lidt op.

 

Har hun en god fantasi?

Andre mennesker har svært ved at skelne mellem, hvad de godt kunne tænke sig skete, og hvad der rent faktisk skete. Måske har du opdaget, at din veninde nogle gange forvrænger virkeligheden lidt til det bedre. Hvis du opdager, at hun pynter på historierne, så lad være med at gøre hende til grin foran hele forsamlingen. Sig i stedet bagefter til hende, at du synes, det var lidt skørt, at hun overdrev så meget, og at folk med tiden vil opdage, at hun ikke taler helt sandt. Så vil hun forhåbentlig tænke lidt over det.

 

Læs her, hvad du kan gøre, hvis du kommer til at lyve for dine forældre ...

Hjælp! Jeg lyver for mine forældre