Mit liv

Hjælp! Jeg oplever gruppepres

Af Oliver Kokholm Ungermann 3. september 2014
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Bliver du presset til at gøre ting, du egentlig ikke har lyst til at gøre? Få hjælp til, hvordan du håndterer gruppepres her.

Gruppepres er forfærdeligt, for det kan virke så godt som umuligt at komme ud af. Men uanset hvor svært, du synes, det er, må du aldrig lade det blive en del af din hverdag, for du fortjener så meget bedre end det!

Få hjælp til, hvordan du håndterer gruppepres herunder i galleriet.

Læs også: Sådan føles det at være teenager i GIF'er

Hjælp!Jegoplevergruppepres

Det nemme råd at give mod gruppepres er selvfølgelig, at du skal sige fra og gå imod presset fra dine veninder. Men vi er godt klar over, at det er meget nemmere sagt end gjort! Det kræver virkelig meget af dig, men det er vigtigt, at du finder modet til at sige fra, for du skal ikke gøre ting, du ikke har lyst til at gøre. Fortæl dem, der presser dig, at du ikke har lyst til at være med, fordi det overskrider en grænse for dig, og hvis de ikke respekterer det, skal du gå din vej.
Der er ikke noget at sige til, hvis du frygter at miste dine veninder ved at sige fra. Du kan derfor prøve at foreslå, om I ikke kan lave noget andet, hver gang de forsøger at presse dig ud i noget, du ikke har det godt med. Spørg, om det ikke er sjovere at lave noget, I alle har lyst til, hvor ingen skal gøre noget, de ikke har lyst til. Hvis de ikke respekterer dine grænser, skal du måske overveje, om de er værd at bruge din tid på, eller i hvert fald kun bruge tid sammen med dem, når du ved, de laver noget, du også har lyst til at være med til.
Det er altid en god idé at snakke med en lærer eller en af dine forældre, når du har brug for hjælp. De er her for at hjælpe dig, og måske har de et godt forslag til, hvordan I kan løse problemet. De kan i hvert fald lytte til, hvad du har at sige, og det skal du ikke undervurdere – det er rigtig vigtigt at få talt om tingene og få sagt dem højt. Måske har de et godt trick til, hvad du helt præcist kan gøre, når der opstår en situation, hvor du føler dig presset ud i noget, du ikke kan lide.
Når du står i en situation, hvor du føler dig presset ud i noget, kan du spørge dig selv: ”Hvad kan konsekvenserne være for det her, og hvad vil min familie tænke, hvis jeg gør det?”. Hvis du får dårlig samvittighed, og du er sikker på, det er noget skidt, du er på vej ud i, ved du, at det er tid til at sige fra.
Gruppepres kan ofte opstå, fordi I har fået forskellige interesser i venindegruppen. Det er helt normalt, at man vokser fra hinanden, og hvis alt det, dine veninder vil lave, ikke er noget, der interesserer dig, kan du overveje, om du stadig passer ind i gruppen. Det er måske ikke det sjoveste at skulle finde nye veninder lige pludselig, men det er altså sjovere end at være sammen med nogle, der presser dig ud i noget, du ikke føler dig tilpas i.
Gruppepres opstår ofte, når der er en trend, som alle dine veninder gerne vil følge og være med på. Husk, at det altid er federe at være sig selv, end at rende rundt og ligne alle andre, og der er intet i vejen med at være anderledes. Tværtimod er de fedeste mennesker dem, der tør skille sig ud fra mængden og stå ved den, de er, selv om alle andre prøver at være den samme.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

MestLæste