Helbred & balance

Få styr på tankerne, før du sover

Af Stine Kærsgaard 26. maj 2015
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Ligger du og spekulerer på alt muligt, der gør, at du ikke kan falde i søvn? Få gode råd til at blive helt afslappet inden, du skal sove.

Der kan være alle mulige forskellige grunde til, at du ikke kan falde i søvn. Måske ligger du og tænker på alle dine lektier, på hvorfor din veninde virker sur, eller måske spekulerer du over, hvorfor ham den søde fyr ikke svarer på din sms.

Læs også: Tænk positivt om dig selv

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Tanker, og især mange tanker, kan være rigtig problematiske, hvis de får lov til at fylde for meget i hovedet lige før, du skal falde i søvn.

Læs også: Hvad sker der når du sover?

Derfor er det vigtigt at få tømt hovedet, inden du lægger dig til at sove. Klik dig igennem galleriet her, og få tips til, hvordan du falder bedre til ro før sengetid:

styrtankerne,førdusover

Forudsætningen, for at du sover godt, er, at miljøet i dit soveværelse er i top. Med det menes der, at der blandt andet ikke må være for varmt, for koldt eller andre ting, der kan forstyrre din søvn. Sørg for at lufte ud hver eneste dag, og sørg for, at du har en seng, som du ligger godt i. Rullegardiner, eller noget andet mørklægning, og en god hovedpude er også et must!
Foto: Shutterstock
For mange tanker og bekymringer er virkelig en hindring for god søvn! Hvis du ligger og spekulerer på alt det, du skal huske – måske fordi du er bange for at glemme det dagen efter– vil du have svært ved at falde til ro. Lav derfor en liste, før du går i seng, hvor du skriver alt det ned, som du skal huske.
Foto: Shutterstock
En anden måde, du kan få tankerne under kontrol før sengetid, er ved at skrive dagbog. Du kan fortælle din dagbog alt om, hvad du går og bekymrer dig om, og det er virkelig effektivt, når man gerne vil have ro i hovedet! Hvis du ikke lige helt ved hvordan, at du skal komme i gang, så find inspiration i artiklen her.
Foto: Shutterstock
Nogle gange kan man have svært ved at falde i søvn, fordi man simpelthen er blevet for træt. Sørg derfor for ikke at blive overtræt inden, du går i seng! Når du sidder og ser tv eller film om aftenen, og du begynder at gabe og får lyst til at lægge dig ned, så sluk, børst tænder og gå i seng.
Foto: Shutterstock
Det er bevist, at lyset fra forskelligt elektronik kan påvirke din søvn negativt! Så hvis du har svært ved at falde i søvn, så prøv at slukke dit fjernsyn, din computer og at lægge din telefon fra dig en hel til en halv time før, du skal sove. Ligger du og sms’er eller skriver beskeder lige før sengetid, vil det sætte en masse tanker i gang. Det er mest optimalt, at din hjerne bliver gearet lidt ned og får ro, før du skal sove.
Foto: Shutterstock
Det kan være ret meditativt og beroligende at gå en aftentur, inden du skal sove – især nu her, hvor aftenerne begynder at blive længere og lysere.
Foto: Shutterstock
Prøv at tvinge dig selv til ikke at ligge og tænke på en masse negative ting lige før, du falder i søvn. Tænk i stedet på tre gode ting, der er sket i løbet af dagen.
Foto: Shutterstock
Hvis du virkelig har svært ved at falde i søvn, så prøv at drikke en kop stærk kamillete en time før, du skal sove. Det virker beroligende på din krop – pas dog på med ikke at drikke for meget, da der kan være en risiko for, at du så skal op og tisse i løbet af natten.
Foto: Shutterstock
Noget andet, der kan virke rigtig beroligende, er et varm bad før sengetid. Der er ikke noget bedre end at falde i søvn ren – særligt hvis sengetøjet også lige er blevet skiftet! Mm. Sov godt!
Foto: Shutterstock

MestLæste