Helbred & balance

Er du ramt af ensomhed?

Af Oliver Kokholm Ungermann 5. november 2014
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Føler du dig tit ensom og alene? Her kan du få gode råd til, hvordan du håndterer ensomhed!

Der er intet unormalt i at føle sig ensom. Tværtimod er det en følelse, som mange får på et tidspunkt i deres liv, fordi de ikke føler, at de passer ind, eller er bange for at gøre noget forkert, når de er sammen med andre. Men selv om det er hårdt, skal du ikke miste modet!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Sådan får du venner i en ny klasse

Der er nemlig flere ting, du kan gøre for at slippe af med din ensomhed. Læs med her, og få gode råd til at tackle det!

Fritidsaktiviteter
En af de bedste måder, du kan slippe af med din ensomhed, er helt sikkert at begynde til en fritidsaktivitet. Er der en sport, du kan lide, eller har du en hobby, som man kan dyrke i fællesskab eller i en klub? Så bør du helt sikkert give det en chance og tilmelde dig til det et sted! Her møder du nemlig andre, der har den samme interesse som dig, og chancen for at finde en sød ven eller veninde er derfor ret stor. Og hvad er det værste, der kan ske? Hvis du ikke kan lide det, eller hvis du ikke klikker med nogen, kan du jo altid stoppe eller prøve et nyt sted.

Søg bredt
Er der ingen i din klasse, du kan sammen med? Så kan det være, du skal kigge efter en veninde et andet sted på skolen. Måske går din kommende BFF i en parallelklasse eller i en klasse over eller under dig? Det bliver helt sikkert svært at tage kontakt, men måske opstår der pludselig en mulighed, som du kan gribe? Alternativt kan du snakke med dine forældre og skolen, om du må skifte klasse eller skole.

Læs også: Hjælp! Mine forældre kan ikke lide mine venner

Vær åben
Det er også vigtigt at se indad, når du føler dig ramt af ensomhed. Er der et par krav, du kunne løsne lidt op på, og kunne du sige ja til at deltage i begivenheder lidt oftere? Mange gange er svaret 'ja' på de spørgsmål, og det kan være et rigtig godt sted at starte. Du kan hurtigt komme ind i en ond spiral, hvor du føler, at ingen gider dig, mens alle andre føler, at du ikke gider dem. Forsøg at bryde den spiral og giv det en chance! Du kan eksempelvis sige til dig selv, at hele den næste måned tager du "ja-hatten" på, opsøger kontakten og tager med til alt, hvad du kan.

Gå online
Har du slet ikke lyst til at tage kontakt til nogen, du kender, eller kan du bare ikke finde en, du kan sammen med, kan du gå online og søge kontakten. Der findes mange chats, fælleskaber, blogs og spil, hvor man kan komme i kontakt med andre unge, og selv om det ikke er i "den virkelige verden", kan det hjælpe lidt på din ensomhed, når du skriver eller snakker med nogen på din egen alder.

Læs også: Få nye venner på mobilen

Intet galt i ensomhed
Føler du dig hårdt ramt af ensomhed, har du det højst sandsynligt dårligt med det, og du skammer dig måske endda, når du sidder alene. Sådan skal du ikke have det! Der er intet galt i at sidde for sig selv, for du må være lige den, du er, og det skal du altid huske på. Den bedste måde ud af ensomheden er ved at acceptere, at du er ensom, og at du gerne vil videre. Når du hviler i dig selv og din ensomhed, vil det nemlig være nemmere at tage kontakt til andre.

Du har intet at skamme dig over, så vær ikke bange for at sige det højt og italesætte din ensomhed over for dine forældre eller en, du stoler på. Det bliver kun værre, hvis du lukker dig inde!