Kultur

Vi tester: Den nye iPhone koster over 10.000 kroner, men er den pengene værd?

Ema Seferovic 25. oktober 2022
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Foto: Canva
Vi har testet den nye iPhone 14 Pro i over en måned, og nu er vi klar til at dele vores dom.

Smash or pass?

Det er spørgsmålet, vi har stillet os selv mange gange den senest månedstid, når vi har brugt den nye iPhone 14 Pro. Det korte svar er pass, men hvorfor?

*Lag loading*

Kameraet i den nye iPhone 14 pro er så godt, at det ikke engang selv kan følge med. Det lyder måske lidt underligt … Men vi oplever, at kameraet har så svært ved at fokusere – og det gælder både, når man tager billeder og optager video, at det udløser en form for lag/glitch/slør, som gør især videoerne ufokuseret. Tænk på de memes, der gør grin med kamerakvaliteten på gamle Android-telefoner. Overdrivelse fremmer forståelse, but you get the point.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Den nye 14 Pro lover ”48 MP, som giver op til 4 x højere opløsning og 2 x bedre billeder i svagt lys”. Vi er ikke eksperter i teknikkerne bag et telefonkamera, og derfor kan vi ikke beskrive, hvad det manglende fokus skyldes. Kunne det tænkes, at kameraet vil for meget? Så meget, at det ikke lige altid holder, hvad det lover.

Når kameraet så endelig virker ordentligt, giver det os lyst til at forkæle os selv med en ansigtsbehandling, der sætter fokus på en god dybderens. For ærligt … Bagkameraet, men i særdeleshed også frontkameraet, opfanger alt fra vores hudorme og porer til bittesmå flager af tør hud omkring næseområdet, der er blevet fremprovokeret af en masse næsepudsning dette efterår. Med andre ord: Kameraet på en iPhone 14 Pro opfanger alt – og mere til. Når det altså kan holde fokus.

Dynamic Island er ikke en ø, du behøver at besøge
Med den nye iPhone 14 Pro præsenterede Apple verden for en helt ny Apple-opfindelse, "Dynamic Island". En feature, der ”forener fornøjelse og funktionalitet og samler dine notifikationer, advarsler og aktiviteter på ét interaktivt sted.” Med andre ord betyder det, at når du scroller løs på Instagram, samtidig med at du hører musik fra fx Spotify, og du pludselig gerne vil skifte nummer, så behøver du ikke længere at skifte app for at kunne gøre dette. I stedet kan du bruge ”Dynamic Island”-funktionen, som er placeret i toppen af den nye iPhone. Smart, ik?

Hvis du allerede har investeret i en 14 Pro, så er det en ø, du ikke kan undgå, og som absolut repræsenterer det smarteste ved den nye iPhone. Når det så er sagt, er det ikke et ø-hop værd fra de tidligere iPhones, der ikke tilbyder featuren.

Den nye add-on gør uden tvivl hele brugeroplevelsen nemmere, hurtigere og mere smart. Men om den nye feature kan lokke os til at investere i en telefon til over 10k? Næppe.

Safety first
”iPhone 14 kan registrere en alvorlig bilulykke, ringe 112 og derefter give dine nødkontakter besked,” står der på apple.com/dk. Den funktion har vi heldigvis ikke kunne teste af, men det er den funktion, ved den nyeste iPhone, som vi faktisk er allermest begejstret for, fordi: Safety first. Tænk engang, hvor langt teknologien er kommet … Udviklingen kan virke skræmmende i nogle tilfælde, men her giver den os en ny feature, der giver os en følelse af tryghed. Så … Tak, Apple.

13 Pro: Choose me, pick me, love me

… Og det kan du tro, at vi vil anbefale at gøre. Vores endelige dom er nemlig, at du sagtens kan ”nøjes” med at bruge 7.888 kroner på en iPhone 13 Pro i stedet for 10.499 kroner, som en iPhone 14 Pro koster. I vores optik er den eneste reelle grund til at investere i en iPhone 14 Pro den nye feature, ”Dynamic Island” (... Og selvfølgelig de opdaterede sikkerhedsfeatures). Den nye iPhone 14 Pro er dog ikke de 10k værd, medmindre du er en ægte Apple-nørd, der går op i at eje en telefon, der indeholder de allernyeste features fra Apple. Hvis du er det, sidder du nok ikke og læser denne anmeldelse, for du har allerede en iPhone 14 Pro, som du er rigtig glad for – og godt for dig: Enjoy!

Til alle andre: Din ønskeliste har brug for en opdatering, derfor: Fjern iPhone 14 Pro og erstat den med iPhone 13 Pro. Den sikrer sublime selfies, cinematiske TikToks, og så sparer den dine forældre for en god sjat penge, hvis du er så heldig, at de beslutter sig for at overraske dig med en iPhone i for eksempel jule- eller konfirmationsgave.

MestLæste