Kendte

Flora Ofelia: "Jeg bliver også uvenner med min mor og glemmer at tage tallerkener ud fra mit værelse"

Af Karoline Mathilde Rasmussen 16. februar 2022
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Foto: Nikolaj Thaning Rentzmann
Fra MGP-stjerne til anerkendt skuespiller – 16-årige Flora Ofelia har allerede en masse på sit cv. Vi har mødt den unge stjerne til en snak om biografaktuelle ”Du Som Er I Himlen” og hvordan hun også bare er en helt almindelig teenager.

Da Flora Ofelia Hofmann Lindahl var blot 9 år gammel, vandt hun MGP med sangen “Du Du Du”. Siden da har hun fået både tv-serier, spillefilm og en Robert-pris med på sit cv – alt imens hun har gået i skole og passet lektierne ved siden af.

Hop med på Flora Ofelias rejse fra MGP-scenen til prisvindende skuespillerinde her.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

DER, HVOR DET HELE STARTEDE

Hvis du skulle fortælle en historie om dit liv, hvor ville du så starte? Da du blev født? Din første skoledag? Eller måske den første gang, du gjorde noget kun for din egen skyld? Når man beder Flora Ofelia om at starte sin egen tidslinje, begynder den – måske lidt overraskende – ikke hos hende selv, men ved hendes tre år ældre søster, Freja-Bella. Året er 2012, og Freja-Bella står på MGP-scenen med sit nummer ”Jeg Elsker at Drømme”.

– Jeg har altid været meget ligesom min søster. Vi har de samme energier, og vi vil det samme med livet. Så da hun stillede op, fik det mig til at tænke, at det ville jeg også. Jeg var kun 6 år på det tidspunkt, og det var måske første gang, jeg tænkte større, end jeg plejede, siger Flora Ofelia, der i dag er 16 år gammel.

”DU DU DU”

Hvis vi så spoler tiden et par år frem, lander vi endnu engang på MGP-scenen. Flora Ofelias drøm om at stille op i den store sangkonkurrence gik nemlig i opfyldelse – og lidt til. Den 9-årige Flora Ofelia endte nemlig med at vinde med sin sang ”Du Du Du”. Hvis Flora Ofelia skal være helt ærlig, havde hun ikke gjort sig specielt mange tanker om det – eller hvad det kunne føre til – hvis hun vandt.

– Jeg har altid haft den tilgang til ting, at jeg bare afventer og ser, hvad der sker. Men jeg kan huske, at jeg havde det vildt, og det hele var mega overvældende, for jeg havde altid været den der lille lidt sky pige, der ikke var så mange, der så. Så at vinde noget og at have en kæmpe opmærksomhed på sig var overvældende, men også sjovt.

– Folk syntes, det var det vildeste, for i den alder er MGP jo ”the shit”. Dengang var det et kæmpeshow, så det var først efter to år, jeg kunne gå på gaden i fred igen. Faktisk var det sådan, at hvis min klasse for eksempelvis skulle i BonBonLand, tog jeg ikke med, for jeg kunne ikke gå i fred, siger Flora Ofelia.

Var det ikke hårdt at skulle sige nej til de ting?

– Selvfølgelig ville jeg nok gerne have været med, men det var ikke hårdt. Jeg så det mere som en del af det, og det var noget, jeg selv valgte. Jeg syntes, det var pinligt over for mine venner at få den opmærksomhed og anerkendelse, så jeg ville ikke tage opmærksomheden på den måde, siger hun.

DEN MAGISKE JULEÆSKE

Flora Ofelia indrømmer, at hun i en alder af 10 år nok ikke havde specielt mange drømme – hverken om en prominent sangkarriere eller om et liv med store film- og tv-produktioner. Men det bliver der langsomt lavet om på. Det er nemlig ikke kun blandt jævnaldrende i forlystelsesparker, hun pludselig får stor opmærksomhed. I 2016 bliver hun nemlig kontaktet af en af landets største castere, der gerne ville have, at Flora Ofelia skulle lægge stemme til en birolle i animationsfilmen ”Den Magiske Juleæske”.

– MGP åbnede virkelig dørene for andre ting – også skuespil. Det var nok også her, det gik op for mig, at det her virkelig var noget, jeg gerne ville, siger Flora Ofelia.

FLORA OFELIAS RÅD TIL DIG, DER GERNE VIL VÆRE SKUESPILLER

– Opsøg nogle castings, og skriv til castere, så du kommer ind i deres system. Det lyder nederen, men det handler meget om at kende nogen og at komme ind i et netværk.

LANDET AF GLAS

To år efter sin MGP-sejr er Flora Ofelia landet i mange af de danske casteres kataloger, som hun får en masse henvendelser fra. En af dem sikrer hende en hovedrolle i filmen ”Landet af Glas”, hvor Flora Ofelia spiller en elverpige.

– Det var første gang, jeg lavede sådan ægte skuespil. Siden da er det jo bare kørt derudad, siger hun og griner.

ULVEN KOMMER

Den 28. februar 2019 står meget klart for Flora Ofelia. Det er hendes fars fødselsdag, og hun står i toppen af Eiffeltårnet i Paris sammen med sin storesøster. Hendes forældre har begge højdeskræk, og de står derfor ved bunden af tårnet og venter på deres døtre. Op til turen til Paris har Flora Ofelia været igennem et meget intenst castingforløb til en ny dansk serie, der ender med at få titlen ”Ulven Kommer”.

– Da jeg stod der, på toppen af Eiffeltårnet, kan jeg huske, at jeg virkelig håbede, jeg ville få rollen. Jeg stod med lukkede øjne og tænkte: ”Please!”. Da vi så kom ned derfra, stod min far og filmede mig, og jeg spurgte ham hvorfor. Han svarede, at det var, fordi de lige havde ringet og sagt, at jeg havde fået rollen som Holly. Så det har han fanget på video, mens jeg står der. Det var en vild dag, siger Flora Ofelia.

En castingproces forløber tit sådan, at man bliver kontaktet af en caster, og så skal man ind at spille en scene. Hvis det går godt, kan man blive kaldt ind til flere runder, hvor man bliver matchet med kandidater til de andre roller, for at se om der er god kemi mellem skuespillerne.

– Det er ret intenst, for man går jo og håber. Personligt skal jeg blive bedre til at lægge mindre energi i det, for man får jo tit et nej. Men jeg er blevet bedre til bare at gå derind og så hjem igen uden at tænke mere over det, siger Flora Ofelia.

Men du ville altså rigtig gerne have rollen som Holly i ”Ulven Kommer”?

– Ja. Jeg ville gerne prøve at lave noget mere seriøst til en mere voksen målgruppe, hvor jeg kunne få lov til at spille igennem på en lidt anden måde, siger hun.

Og det lykkedes altså til bravur, men den del vender vi tilbage til. ”Ulven Kommer” løber over skærmene på DR1 i løbet af efteråret 2020, og meget kort fortalt handler den om pigen Holly, der skriver en stil i skolen, hvor hun råber om hjælp – men uden at gøre det direkte. Stilen ender med at få store konsekvenser for Holly og hendes familie, og både hun og hendes bror bliver tvangsfjernet af kommunen.

Kunne du se dig selv i Holly?

– Ja, det kunne jeg. Hendes karakter og hendes familie ligger meget langt væk fra det, jeg selv er vokset op i, men jeg kunne genkende det der med, at jeg selv kan have svært ved at sige det, hvis der er noget galt, eller hvis jeg ikke er okay. Der er jeg lidt på samme måde som Holly, og det, syntes jeg, var spændende at udforske.

Under indspilningerne til ”Ulven Kommer” går Flora Ofelia også i skole. På optagedage bor hun i sine gudforældres lejlighed, og når hun ikke er foran kameraet, tager hun hjem og går i skole.

– Ud af 30 dage går jeg nok i skole i 15 dage. Jeg gik i 8. klasse på det tidspunkt, så de var ikke så strenge med fravær, siger Flora Ofelia og griner.

– Jeg husker det ikke som decideret hårdt – nogle dage var hårde, men det hårdeste var faktisk, at de ting, der sker i serien, ligger meget tæt op ad virkeligheden. Jeg kendte intet til den verden med tvangsfjernelser, og der er mange børn, der går igennem de ting, der sker i serien. Det husker jeg faktisk som det sværeste.

Hvordan har dine klassekammerater håndteret det hele?

– De har været stolte, og mine veninder har været meget opbakkende og nysgerrige på det hele. Der er også nogle, der ikke siger så meget til det, og det er faktisk rart at have det rum, jeg kan komme ind i, hvor jeg bare kan være ”normal” og gå i skole som en helt almindelig pige, siger Flora Ofelia.

ROBERT PRISEN

En dag i februar sidder Flora Ofelia i sin søsters lejlighed i København. Corona-nedlukningen er på sit højeste, og Flora Ofelia har Zoom-undervisning sammen med sin klasse. Hun har svært ved at koncentrere sig og sidder konstant og refresher sit feed på Instagram. Hun ved nemlig, det er i dag, nomineringerne til Robert Prisen bliver offentliggjort.

– Og så lige pludselig kunne jeg se et billede af mig, og så var jeg bare sådan: ”Shit!”. Jeg var nomineret til en pris for min rolle i “Ulven Kommer”. Selve showet blev afholdt over Zoom, så der sad jeg altså i februar og vandt prisen. Jeg havde slet ikke tænkt, jeg ville vinde, for jeg var oppe mod nogle meget store navne. Det var virkelig overvældende, dagene efter var så vilde, og jeg fik så mange henvendelser, siger hun.

Hvordan er det at få så meget opmærksomhed?

– Jeg bliver meget rørt. Jeg er et meget følsomt menneske. Men det er også hurtigt glemt. Efter et par dage er man jo tilbage til ”normalen” igen. Det er fedt at få anerkendelsen, men for mig er det ikke priserne, der betyder så meget. Det er mere processen, hvor man filmer, der er essentiel for mig.

Når du er et følsomt menneske, kan det hele så ikke blive ”for meget”?

– Jo, det er overvældende, men på en god måde. Jeg har det meget sådan, at jeg bare skal huske at holde begge ben på jorden og at trække vejret. Den opmærksomhed, jeg får, ændrer jo ikke på, hvordan jeg skal opføre mig, eller hvem jeg er. Jeg er en helt normal 16-årig pige, der går i skole – og så har jeg bare en fritidsinteresse, der har udviklet sig til noget stort.

Da Flora Ofelia vinder Robert Prisen for bedste hovedrolle i en tv-serie, slår hun også en rekord: Hun bliver nemlig den yngste nogensinde til at hive netop det trofæ hjem, og på samme tid bliver Flora Ofelia nærmest et uundgåeligt navn på den danske skuespillerscene.

– Udefra kan jeg godt se, at mit navn er kendt, men indeni føler jeg mig som mig selv, og det her har ikke ændret på, hvem jeg er. Altså, jeg føler mig ikke som Ariana Grande, hvis det giver mening, ha ha, siger hun.

Okay, og så et retorisk spørgsmål: Har du også almindelige teenageproblemer?

– Det har jeg! Jeg bliver også uvenner med min mor, glemmer at tage mine tallerkener ud fra værelset og beder om for mange penge af mine forældre. Jeg har helt almindelige issues, og jeg går også til fester og alt det der, så jeg er hundrede procent normal teenager … min hverdag skiller sig bare lidt ud, siger Flora Ofelia.

DU SOM ER I HIMLEN

Lige om lidt kan vi alle se frem til at opleve Flora Ofelia på det store lærred igen. Filmen ”Du som er i Himlen” vises nemlig i biograferne nu, og Flora Ofelia spiller filmens hovedrolle, den 14-årige Lise. Handlingen udspiller sig på en gård i slutningen af 1800-tallet, og vi følger Lise i løbet af et skæbnesvangert døgn, da Lises mor går i fødsel. Ret hurtigt går det op for Lise, at alt ikke er, som det skal være, men hvordan det ender, skal vi nok lade være med at afsløre.

Flora Ofelia fortæller, at ”Du som er i Himlen” har skilt sig meget ud, i forhold til andre produktioner hun har medvirket i.

– Jeg var på hver evig eneste dag uafbrudt i fem uger – i hver eneste scene, fordi det er min karakter, der bærer filmen. Under indspilningen tænkte jeg på, hvor luksus jeg har haft det på andre produktioner, for det her var virkelig krævende, ha ha.

Ligesom med Holly i ”Ulven Kommer” kan Flora Ofelia også sagtens se sig selv i Lise, som i filmen står i en situation, hvor hun snart skal ud i livet, flytte fra sine forældre og begynde i skole.

– Jeg er lidt det samme sted i livet, som hun er – vi havde så mange ting tilfælles, selv om hun lever i en helt anden tid, siger Flora Ofelia.

Føler du egentlig, at du selv er blevet skubbet ud i voksenlivet før tid?

– Jeg har i hvert fald været i et voksenmiljø, siden jeg var 9 år. Det har modnet mig rigtig meget, og jeg har nok lidt en anden tilgang til ting, end mange andre på min alder. Men jeg føler ikke, at jeg er blevet skubbet.

Hvordan er det at arbejde med voksne mennesker?

– Det er ret fedt. Jeg er ret målrettet med alt, jeg sætter mig for, så det er fedt at være sammen med nogen, der også bare ved, hvad de vil.

”Du som er i Himlen” har allerede vundet priser på internationale filmfestivaler. For eksempel vandt Flora Ofelia den prestigefyldte skuespillerpris ved den spanske filmfestival San Sebastian-festivalen i september 2022, og filmen har i det hele taget vist sig at have internationalt appel.

– Jeg håber også, at folk vil tage godt imod den herhjemme. Der er lagt meget tid i den, og den er lavet med kærlighed, siger Flora Ofelia.

FREMTID OG EKSTRAMATEMATIK

Fremtiden kan man ikke andet end spå om – i hvert fald et langt stykke hen ad vejen. Lige nu ser Flora Ofelia frem til at optage en spillefilm i Ungarn, men ellers må tiden vise, hvad der kommer til at ske. I øjeblikket er det 1.g på Sankt Annæ Gymnasium, der tager meget af hendes tid, og længere ude i fremtiden håber Flora Ofelia, at hun kan uddanne sig som skuespiller.

– Min drøm er at kunne arbejde som skuespiller på fuldtid. Hvis det kan lade sig gøre, vil jeg være et lykkeligt menneske. Men det er jo også lidt en usikker branche, og det er begrænset, hvor mange roller der er. Man skal jo næsten hedde Trine Dyrholm eller Mads Mikkelsen for at være helt sikker, siger hun grinende.

Men det er jo også en branche, der kan være ret hård. Hvad gør du for at passe på dig selv?

– Jeg har nogle gode mennesker omkring mig, der hjælper mig med det. Og så tror jeg bare, at jeg holder begge ben på jorden og mærker efter. Man kan jo altid mærke, om noget føles rigtigt eller forkert, og så skal man ”bare” gå efter det. Jeg har f.eks. takket nej til roller, fordi følelsen i kroppen ikke var rigtig.

Hvad med ”private Flora Ofelia” – hvad er dine planer for den næste tid?

– Der skal jeg være sammen med mine venner og hygge mig. Gå i skole, få noget fagligt, fokusere på lektier og starte til ekstramatematik. Det er meget det, jeg tænker på lige nu.

Hvad går det ud på?

– Det går ud på, at jeg ikke fatter matematik. Der er virkelig nogle ting, jeg lige skal have samlet op på, ha ha.

Læs mere om

MestLæste