sex

Vulva 101: 11 ting, du skal vide om underlivet

Af Karoline Mathilde Rasmussen 21. marts 2022
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Foto: Shutterstock
Vulvaen, yonien, fissen, tissekonen – uanset hvad du kalder de ydre kønsorganer, er de ret vidunderlige og fantastiske. Hvis du ikke er overbevist, bliver du det snart!

Underlivet er ret fantastisk. Vidste du for eksempel, at skeden kan udvide sig med 200 procent? Og at cirka 8.000 nervetråde forbinder klitoris med hjernens lystcentre?

Læs med her, hvor vi guider dig gennem det fantastiske underliv.

LA-LA-LABIA!

Der findes to par kønslæber: De ydre (labia majora) og de indre (labia minora). De ydre kønslæber strækker sig fra venusbjerget til skedeåbningens bund, hvor de både beskytter skedeåbning, klitoris og urinrørsåbningen. De indre kønslæber er hårløse “hudfolder”, og de er meget følsomme. Ligesom ingen mennesker er ens, er ingen kønslæber ens.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

De kommer i forskellige farver, og de kommer i forskellige størrelser. Når man kigger på de indre kønslæber, er det helt normalt, at den ene er lidt større end den anden, og det er også fuldstændig almindeligt, at de “stikker ud”, så man kan se dem, når man bare står helt almindeligt. Sådan er det faktisk for de fleste.

INTET AT SKAMME SIG OVER

Måske har du hørt – eller selv brugt – ordet “skamlæber” om kønslæber? Det er et ret uheldigt ord, for der er ikke noget at skamme sig over. Kønslæber er ret fantastiske – i alle former, farver og størrelser. Hvis du gerne vil bekræftes i det, og at dine egne kønslæber (hvis du har sådan et par) er helt fine og normale, skal du uden tvivl tjekke @the.vulva.gallery ud på Instagram. Det er kunstneren Hilde Atalanta, der står bag, og missionen med profilen er at hylde vulvaens diversitet. Det gør Hilde blandt andet ved at tegne virkelige menneskers vulvaer, og resultatet er både ret smukt og enormt vigtigt.

UDFLÅD, TJEK!

Udflåd er en væske, der kommer ud fra skeden. Det er en blanding af væske fra kirtler i livmoderhalsen og fra skedens slimhinde. Som regel er udflåd hvidligt eller gennemsigtigt og lugter let syrligt. Alle får udflåd, når de kommer i puberteten, og mængden kan variere, afhængigt af hvor man er i sin cyklus. Selv om det kan være lidt irriterende med hvide pletter i trusserne, er udflåd altså ret genialt, og man vil helst ikke være det foruden. Det hjælper nemlig med at holde underlivet sundt, og så kan man kalde det for ens eget “rensesystem”, der holder skeden ren.

HVORDAN LUGTER VULVA?

Mange er ret bevidste om, hvordan de lugter forneden, og sandheden er, at et sundt underliv lugter. Udflåd har en let syrlig lugt, og vulvaen er udstyret med en masse svedkirtler. Kombinationen af både sved, urinrester og udflåd vil altså – naturligvis – betyde, at skridtet lugter. Især efter en lang dag, og hvis man har dyrket motion.

VULVA ELLER VAGINA?

Ja, hvad er egentlig forskellen? “Vulva” bruges som betegnelse for alle de ydre kønsorganer. “Vagina” derimod er et andet ord for skede.

SKØNNE, SURE SKEDE

Skeden er en syv-12 centimeter lang passage, der forbinder livmoderen gennem livmoderhalsen med den ydre del af kroppen. Faktisk er den så elastisk, at den kan udvide sig med 200 procent, når man bliver seksuelt ophidset. På samme måde kan den også udvide sig, hvis man en dag skal føde et barn. Virkelig, virkelig fantastisk, ikk’? Det er også herfra, man bløder, hvis man har menstruation. Skeden – eller vagina, som den også hedder – er fyldt med en masse gode bakterier, som er med til at holde underlivet sundt og balanceret. Nogle af de her bakterier er mælkesyrebakterier, som også findes i fødevarer som yoghurt. Mælkesyrebakterierne betyder også, at pH-værdien i skeden er ret lav, cirka 3,8-4,2. Med andre ord er skeden altså et surt miljø, der sikrer balance i dens mikroorganismer.

VENUSBJERGET

Den buede, trekantede forhøjning over kønslæberne kaldes for venusbjerget. Efter puberteten vil det typisk være dækket af kønshår. Venusbjerget består af en lille fedtpude, og ligesom med alt andet varierer størrelsen på venusbjerget fra person til person.

KLITORIS – MERE END BARE “EN ÆRT”

Du har sikkert hørt klitoris blive beskrevet som “en lille ært”, der stikker frem ved toppen af dine indre kønslæber, men det er altså ikke helt sandt. Faktisk er klitoris et syv-12 cm langt – og hovedsageligt indre – organ, der stort set er på størrelse med en penis. Det meste af klitoris er altså skjult inde i kroppen. Den del af klitoris, du kan se, er klitorishovedet, og størrelsen på det varierer (også) fra person til person.

Når man bliver seksuelt ophidset, svulmer klitoris op og bliver erigeret – på samme måde som penis gør. Klitoris har ene og alene den funktion at skulle sørge for seksuel ophidselse og tilfredsstillelse – intet andet! Klitorishovedet er meget følsomt. Faktisk er det det sted på kroppen, der er allerflest nervetråde: Cirka 8.000 nervetråde forbinder klitoris med hjernens lystcentre. Det er omkring dobbelt så mange som i et penishoved. I forhold til at få orgasme er klitoris helt central. Mange kan faktisk kun opnå orgasme, hvis klitoris bliver stimuleret, men det er også muligt at få en skedeorgasme, for eksempel via penetration.

URINRØRSÅBNINGEN

Bag kønslæberne, mellem klitoris og skeden, sidder urinrørsåbningen. Den er meget lille og tit dækket af små hudfolder, men den findes, og det er altså herfra, man tisser.

IT’S HAIRY!

Når man kommer i puberteten, kommer der også hår på fissen. Nogle vælger at barbere sig, andre lader håret være, og nogle klipper hårene lidt med en lille saks. Husk, at der ikke er noget, der er rigtigt eller forkert. Du kan gøre lige præcis det, der føles mest rigtigt for dig.

MYTEN OM JOMFRUHINDEN

Du har helt sikkert hørt folk tale om en såkaldt jomfruhinde, og hvordan den bliver brudt og bløder, første gang man har penetrationssex? Glem den fortælling – jomfruhinden findes nemlig ikke. Hvad der derimod findes, er en slimhindefold (hymen), den såkaldte kønskrans, som er en elastisk krans på indersiden af skedevæggen. Den kan godt sprække en smule, hvis man stikker noget op i skeden – for eksempel en tampon – men den forsvinder altså ikke, og den bliver heller ikke brudt. Den sidder der hele livet, ændrer sig gennem årene, og så ser den forskellig ud fra person til person.

MestLæste