sex

Sex A-Z: Guide til onani

Af Karoline Mathilde Rasmussen 10. februar 2022
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Foto: Shutterstock
Læs med her, hvis du vil blive endnu klogere på, hvad onani er. Vi svarer på de mest almindelige spørgsmål og guider til at komme endnu tættere på dig selv.

De fleste mennesker onanerer. Så er det sagt. Der er altså ingen grund til at tøve, hvis du gerne selv vil prøve det af. Men hvordan kommer man i gang, hvordan skal det føles, og kan man gøre det forkert?

Vi svarer på de mest almindelige spørgsmål og guider til at komme endnu tættere på dig selv.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

HVAD ER ONANI?

Onani er at have sex med sig selv. Man kan onanere på uendeligt mange måder, men fælles for dem er, at det føles lækkert, og at man bliver seksuelt ophidset af det. Det tager ofte lang tid at lære sin krop at kende og finde ud af, hvad der føles rart. Faktisk kan noget, der føles rart den ene dag, føles næsten “ligegyldigt” den næste. Derfor er det også en god idé hele tiden at prøve sig frem, når man onanerer. Det er fuldstændig normalt at onanere, og det er en fantastisk måde at lære sig selv og sin krop at kende på. Det er også normalt ikke at have lyst, eller at lysten varierer – eller helt forsvinder – i perioder.

“The big O”

Nogle får orgasmer, når de onanerer. En orgasme føles for mange som en slags klimaks. Ens muskler i underlivet trækker sig sammen, man kan få rystelser i kroppen og føle sig opstemt. Nogle orgasmer kan føles store og intense, mens andre føles mindre og blide. Det er langtfra alle, der får orgasmer, når de onanerer (eller har sex med en anden), og det kan sagtens være rigtig dejligt alligevel.

ONANÉR – DET ER SUNDT!

Der har eksisteret mange usande myter om onani gennem tiden, blandt andet at man skulle kunne blive blind af det. Det passer (selvfølgelig) ikke – faktisk kan onani blandt andet …

  • være med til at forhindre infektioner i livmoderen og urinrøret.
  • styrke dit immunforsvar.
  • øge mængden af endorfiner, og det kan reducere risikoen for depression. · hjælpe med at styrke din bækkenbund.

Vidste du...

At 80 % af 16-årige drenge onanerer jævnligt, mens det kun cirka er halvt så mange piger på samme alder, der gør det samme?

Kilde: sexlinien.dk

TIPS OG TRICKS – EN MINIGUIDE TIL ONANI

Man kan onanere på mange måder, og der er ikke noget, som er forkert, så længe det er rart. Derfor er det en god idé at prøve sig frem og undersøge, hvad der føles godt – øvelse gør mester – og jo mere du lærer dig selv at kende, jo “bedre” bliver du også til at vide, hvad der fungerer for dig. Hvis du har brug for lidt hjælp til at komme i gang, kan du prøve det her af:

1. Vær uforstyrret Onani er hverken pinligt eller skamfuldt, men det er sikkert heller ikke noget, du vil forstyrres i. Så prøv at vælge et tidspunkt, hvor du ikke har travlt, og hvor du er alene hjemme, så dine forældre ikke pludselig banker på døren og har aftensmaden klar.

2. Sæt en stemning Hvis det hjælper dig til at komme “in the mood”, så skru ned for belysningen, og sæt noget rart musik på. Du kan også afspille en film eller serie med en sexscene, som du tænder på at se.

3. Slå tankerne fra Du skal have det rart, og lige nu er et formidabelt tidspunkt til IKKE at tænke på lektier eller en diskussion, du havde med din veninde tidligere på ugen. Nu skal du tænke på dig selv, og hvad du godt kan lide. Sæt dig – eller læg dig – godt til rette. For mange kan det fungere godt at lægge en pude under ballerne, så din vulva bliver hævet en smule op.

Vidste du...

At der rent fysiologisk udskilles to hormoner, dopamin og oxytocin, når man får orgasme? Dopamin giver en følelse af glæde, mens oxytocin bliver kaldt for kærligheds- eller krammehormonet.

4. Undersøg dig selv Når du har fundet dig godt til rette, kan du begynde at undersøge og kærtegne din krop: Hvad føles lækkert? Mange kan godt lide at kærtegne deres baller, inderlår, hofter, mave, bryster eller hals, men prøv dig frem!

5. Find de følsomme steder Hvis du føler for det, så prøv at røre ved klitoris og kønslæber – begge dele er megafølsomme. Ja, faktisk kan klitoris være så følsom, at man foretrækker ikke at røre den direkte, men i området rundt om. Du kan også prøve at stikke en eller flere fingre op i skeden – især skedeindgangen er ret følsom og kan føles ret lækker at kærtegne.

6. Fortsæt! Hvis du så småt har sporet dig ind på, hvad der føles godt lige nu, kan du vælge at fortsætte med det. Du kan også bare eksperimentere videre og blive endnu klogere på, hvad du er til – og hvad du ikke kan lide.

7. Orgasme eller ej? Som det er nævnt tidligere, er det slet ikke alle, der får orgasme, når de onanerer, og det er helt okay! Lad være med at tage det for tungt, hvis du ikke kommer – det kan tage tid at finde ud af, hvad der fungerer for en, ligesom der også kan være dage og perioder, hvor man bare ikke føler den. No stress! Nyd, at du gør noget godt for dig selv – med dig selv.

KLITORIS ER KEY

Mellem benene findes et organ, der kun har én funktion, nemlig nydelse. Kan du gætte, hvad det er? Klitoris. Hvis du er lidt i tvivl om, hvor cool den er, hvor den sidder, og hvad den kan, så bladr hurtigt hen på side 38-39, og få det (gen) opfrisket. For mange giver det god mening at have fokus på klitoris – i modsætning til skeden – når man onanerer og har sex med andre – selv om det ofte bliver portrætteret anderledes i porno og populærkulturen.

6 SPØRGSMÅL OG 6 SVAR

1. Er jeg gammel nok til at onanere?

– Ja! Der findes ingen aldersgrænse for, hvornår du må eller kan onanere.

2. Er det pinligt at onanere?

– Der er rigtig mange mennesker, som onanerer, og det er ikke en pinlig ting at gøre. Over halvdelen af piger og unge kvinder mellem 15 og 24 år har onaneret mindst en gang om ugen i det seneste år. Det er SLET ikke noget, man bør skamme sig over.

3. Kan man onanere, hvis man ikke har haft sex endnu?

– Ja, sagtens. Det er en rigtig god måde at lære sig selv at kende på, så du f.eks. bedre ved, hvad du kan lide med en sexpartner.

4. Kan jeg onanere, når jeg har menstruation?

– Ja! Og det er der rigtig mange, der gør – onani kan faktisk hjælpe mod menstruationssmerter.

5. Er det for meget at onanere hver dag?

– Nej, det er faktisk ret almindeligt.

6. Jeg har slet ikke lyst til at onanere. Er jeg mærkelig?

– Nej. Nogle får aldrig lyst til at onanere, og det er helt okay. Man kan også have perioder i sit liv, hvor man har ingen, mindre eller mere lyst til at onanere. Det kan f.eks. skyldes, at ens tanker er et andet sted, at man føler sig stresset, eller måske at man har meget sex med en anden og derfor ikke tænker på onani.

Læs mere om

MestLæste