tamponer
Reklame

Alt du skal vide om tamponer

AF ALLER CREATIVE STUDIO, REKLAME FOR TAMPAX 18. august 2020
Du vil gerne begynde at bruge tamponer, men du har SÅ mange spørgsmål. Her får du svaret på nogle af de mange spørgsmål om tamponer, som du måske har stillet dig selv.

Du har måske lige fået din menstruation for allerførste gang, eller også har du haft menstruation i et par år, men nu er tiden kommet. Du vil gerne starte med at bruge tamponer. Men hvad er en tampon? Og hvordan bruger du sådan en?

Det kan føles overvældende at prøve noget nyt. Du har mange spørgsmål, men bare rolig. Du er ikke den eneste – og der er INGEN dumme spørgsmål. Vi Unge giver dig her svar på, alt du skal vide om tamponer.

Hvad er en tampon?

Du har måske undret dig over, hvad det er for en lille vattet sag, som din veninde eller storesøster bruger. Nogle gange er den indpakket i et plastfolie, andre gange kommer den i et indføringshylster, der er pakket ind i plastfolie. Begge bliver kaldt for en tampon, og er en anden form for menstruationsbeskyttelse end for eksempel menstruationsbind. En tampon er en form for blød og cylinderformet menstruationsbeskyttelse, der sidder inde i din skede og suger dit menstruationsblod op, inden det når at komme ud af din krop. Modsat menstruationsbind er tamponer altså noget, der beskytter dig mod menstruation indefra din krop.

Læs også: 10 grunde til, din menstruation ikke er så slem igen

Hvordan bruger jeg en tampon?

Du er langt fra den eneste, der måske synes, det kan virke uoverskueligt at bruge en tampon. Men faktisk er det ikke så svært. Det kræver bare lidt øvelse i starten. Inden du vil indsætte en tampon, er et godt tip altid at vaske hænder – både inden og efter indføring af en tampon.

Se, hvordan du bruger en tampon lige her.

Hvad er den bedste tampon at bruge?

Der er forskellige tamponer, og når du har menstruation, er det også forskelligt, hvor meget du bløder på de forskellige dage. På dage hvor du bløder meget, som ofte er i starten af menstruationen, kan det være nødvendigt at bruge en tampon, der netop har super eller super plus sugeevne. Mens du i slutningen af din menstruation kan skifte til at bruge en tampon, der har normal sugeevne.

Gør det ondt at bruge en tampon?

Det gør ikke ondt at bruge tampon, men en gang imellem kan du komme til at sætte tamponen forkert op, og det kan skabe irritation. Kan du for eksempel mærke, at du har en tampon siddende, er du kommet til at sætte den forkert op – og det er faktisk helt normalt at komme til at gøre det en gang imellem. Det bedste, du så kan gøre i sådan en situation, er at hive tamponen ud og sætte en ny op. Måden, du får en tampon ud på, er ved at hive i den lille snor, der hænger mellem dine ben, når du har en tampon siddende.

Kan jeg godt bruge tamponer, selvom jeg er jomfru?

Ja, det kan du sagtens! Du kan bruge tampon, både hvis du har og ikke har haft din første seksuelle oplevelse. At bruge tampon har altså intet med din seksuelle oplevelser at gøre.

Lyt også til Vi Unges podcast: "10 ting om tamponer"

Kan jeg svømme mens, jeg har en tampon i?

Udover at beskytte dig mod at bløde igennem, når du sidder i klassen eller i biografen med din veninde, så er tamponer også smarte, når du har menstruation og skal til svømning. Tamponer suger nemlig menstruationsblodet og fastholder det i tamponen, og det betyder, at du sagtens kan tage en smut i svømmehallen eller på stranden, selvom du har menstruation. Tamponer er også rigtige gode, hvis man for eksempel løber eller dyrker en anden form for sport.

Hvor ofte skal jeg skifte tampon?

Det er forskelligt, hvor længe du kan have tamponen i, før du bør skifte den. Det kommer nemlig an på, hvor meget du bløder. Du behøver altså ikke at skifte tampon, hver gang du er på toilet. Hold bare snoren væk, så du ikke kommer til at tisse på den.

Bløder du meget, er en tommelfingerregel dog at skifte sin tampon oftere. Blødere du ikke meget, kan du have din tampon siddende i maks 8 timer. Hvis du gerne vil sove med en tampon i, er det derfor vigtigt at, du skifter din tampon, lige inden du går i seng. Sover du i mere end 8 timer, kan det være bedre at bruge et bind i stedet for en tampon.

tampon fra tampax

Om Tampax

  • Tampax Pearl Compak er Tampax' mest komfortable tampon.
  • Tamponen kommer i en plastikapplikator med runde kanter, der gør den let og behagelig at indføre.
  • Selve tamponen er lavet til at tilpasse sig efter din krop, så den udvidder sig efter behov.
  • Indpakningen er fin og feminin - og så er den lavet i et stoflignende materiale, der ikke larmer så meget, når du gerne vil komme den lidt diskret i din lomme på vej til toilettet.
  • Du kan vælge mellem Tampax Pearl Compak Regular eller Tampax Pearl Compak Super, der er forskellige på deres sugeevne, så du kan finde lige præcis den tampon, der passer bedst til dit behov, afhængig af hvor meget du bløder.
  • Du kan købe Tampax Pearl Compak i Normal - læs meget mere om Tampax og tamponer HER.