Helbred & balance

Sådan undgår du at få urenheder, når du går med mundbind

Af Anna Birch Jakobsen 15. januar 2021
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Mange oplever, at mundbindet giver urenheder og problemhud i den nederste del af ansigtet - faktisk så mange, at fænomenet har fået navnet 'maskne'. Undrer du dig over, hvad man kan gøre ved det, eller hvordan man undgår 'maskne'? Læs med her, når makeup-artist Mille Erikstrup giver sine bedste råd til, hvad du kan gøre.

Mundbindet er blevet en fast del af vores hverdag, og med til nye rutiner følger desværre også nye problemer.

Mange oplever, at mundbindet giver urenheder og problemhud i den nederste del af ansigtet - faktisk så mange, at fænomenet har fået et navn.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

'Maskne' er en sammentrækning af ordene maske og akne - og det bliver brugt over hele verden, som en betegnelse for de urenheder, mundbindet forårsager.

Så bare rolig, du er langt fra den eneste, der pludselig døjer med irriteret hud og urenheder på din hage og kinder.

Læs også: Sådan renser du din hud bedst mulig

Heldigvis kan makeup-artist og - som hun kalder sig selv - 'hudpleje freak' Mille Erikstrup hjælpe dig.

Læs med herunder, når hun giver sine bedste råd til, hvordan du bedst kan undgå maskne, og hvordan du kan behandle det.

Sådan undgår du at få urenheder, når du går med mundbind

Hvad er årsagen til, at mundbindet kan give urenheder og irriteret hud?

- Maskne er forårsaget af sved, talg og bakterier, som opstår, fordi den nederste del af ansigtet dagligt indelukkes i et meget fugtigt miljø. Når vi taler og ånder bag mundbindet, bliver der fugtigt, og det skaber en form for 'drivhus', hvor alle de ting, der er dårlige for vores hud - som talg, døde hudceller, makeup-rester og bakterier - trives rigtig godt. Samtidig er den friktion, som opstår, når vi taler og bevæger os med mundbind på, meget irriterende for huden.

Har du selv oplevet at få maskne?

- Jeg reagerede ret kraftigt på hageområdet, da jeg startede med at bruge engangsmundbind - og selvom jeg virkelig var rigtig god ved min hud med renseprodukter, ansigtsmasker og masser af fugt, kunne min hud ikke rigtig følge med. Det var ikke bumser, som jeg plejer at opleve i min forbindelse med min cyklus - disse var onde, ømme og røde.

Læs også: Lili Reinhart deler sårbart billede af sin akne

Hvordan kan man bedst undgå at få maskne?

- En god hudplejerutine med masser af fugt er det aller vigtigste. Jeg dobbelt renser min hud hver aften, hvor jeg bruger to forskellige renseprodukter for virkelig at få renset ud - og så bruger jeg en god fugtgivende creme.

- Derudover har jeg opdaget, at det hjælper, hvis man veksler imellem hvilken type mundbind, man bruger. Jeg har tre forskellige mundbind, jeg skifter i mellem: Et silkemundbind, som er rigtig rart at bære, et mundbind i bomuld med et antibakterielt sølvions-net og et almindeligt stofmundbind. Indimellem bruger jeg også et visir, som ikke er lige så indelukkende for huden.

Hvad kan man gøre, hvis man oplever urenheder og irriteret hud pga. mundbindet?

- Sørg for, at din hud får luft i løbet af dagen. Du kan eksempelvis gå lidt væk fra dem, du er sammen med, og tage mundbindet lidt af, eller du kan gå en tur i skoven uden mundbind. Sørg for at rense din hud blidt men effektivt og fugt godt. Det er vigtigt, at du ikke rør en masse ved dit ansigt i løbet af dagen, da der er nok pres på huden i forvejen. Det er også en god ide at bruge ansigtsmasker ugentligt for at passe på din hud.

MestLæste