Kemi i hverdagen
Helbred & balance

Sådan fjerner du klam kemi fra din krop

Af Cecilie Rosfort-Nees 15. september 2016
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Du får kemi ind i kroppen gennem dit tøj, din makeup og tingene på dit værelse. Lidt uhyggeligt at tænke på, ikke? Her får du de bedste tips til at undgå de skumle sager ...

10 tricks til at slippe for kemi i hverdagen

1. I din mad

Der sidder masser af sprøjtegifte og pesticider på ikke-økologisk frugt og grønt. Derfor skal du altid skylle de sunde sager grundigt, inden du spiser dem - og vælg økologisk, når du kan.

2. I tuscher

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Det er usundt at indånde spritdampe, så nøjes med at bruge sprittuscher, når det er nødvendigt og luft grundigt ud.

3. I parfume

Der er parfume i rigtig mange ting - og du kan risikere at få kontaktallergi af det. Skru ned for brugen af parfume, og hold vejret, når du sprøjter parfume på.

4. I levende lys

Stearinlys forurener med sod og partikler og kan øge risikoen for astma og bronkitis, så brug altid kun lys af ren stearin, og giv værelset en ordentlig udlufter, når du har haft lys tændt.

Læs også: Tjek dine skønhedsprodukter for kemi

5. I dit tøj

Der bliver brugt masser af kemi i tøjproduktion, og du skal derfor altid vaske dit nye tøj, inden du tager det på. Du kan også vælge tøj, der er lavet af økologisk bomuld, eller som er Øko-Tex-mærket.

6. I din computer

Din computer indeholder kemiske stoffer, som langsomt fordamper ud i rummet. - Endnu en god grund til at huske at lufte ud på dit værelse flere gange hver dag!

7. I dine beautyprodukter

Dine beautyprodukter er tilsat konserveringsmiddel, så de ikke rådner. Nogle af disse er mistænkt for at være hormonforstyrrende! Vælg derfor beautyprodukter uden såkaldte parabener - og også gerne uden parfume!

8. I din hårfarve

Det siger næsten sig selv, at hårfarve indeholder masser af kemi. Derfor er det bedste du kan gøre at gå efter striber i stedet for helfarvning, skyllefarve i stedet for permanent farve og at undgå, at hårfarven rører ved din hud og hovedbund. Eller endnu bedre: At undgå at farve hår!

9. I køkkenrullen

Køkkenrulle er tit lavet af genbrugspapir - for eksempel aviser - og det er jo SÅ godt for miljøet, men hvis du skal duppe bacon eller pomfritter af for ekstra fedt, risikerer du altså at få kemirester fra gammel tryksværte og kemikalier fra aviserne ind i kroppen. Ad!

Læs også: Har I dårlig kemi, når I kysser?

10. I din drikkedunk og madkasse

Nogle drikkedunke og madkasser indeholder PBA og phthalater, og begge ting kan være hormonforstyrrende. Heldigvis findes der masser af alternativer uden skadelig kemi, så du kan spise frokost og drikke vand med god samvittighed.

Har du fået lyst til at blive ENDNU sundere? Så få 9 tips i galleriet nedenfor!

9småtips,dergørdigmegetsundere

Hvis du springer din morgenmad over, har du faktisk større chance for at ty til søde sager i løbet af eftermiddagen. Så gør det til en vane at spise noget sund og nærende til morgenmad hver dag. Du kan for eksempel prøve med et stykke groft brød, en banan, havregrød eller noget skyr med nødder og rosiner. It’s up to you – bare der ryger noget ned, og det ikke indeholder for meget sukker.
Du har sikkert tit lyst til at drikke noget andet end vand, når du er rigtig tørstig. Men du skal virkelig passe på, for de flydende drikke som kakao, juice og sodavand indeholder rigtig mange kalorier og er rigtig dårlige for vores tænder. Så i stedet for at falde i Cola-fælden, så sæt noget vand i køleskabet med agurkestykker og noget honningmelon i. Det smager supergodt!
Latter er en slags indre ”motion” og er megagodt for din psyke og din sundhed! Når du griner, producerer din hjerne nemlig det, der kaldes endorfiner, og det får dig til at føle dig afslappet, føle velvære og gør, at du føler dig lykkelig. Sørg derfor for at lave noget sjovt med dine veninder eller engang imellem at se de serier, som får dig til at grine.
Det er bevist, at fysisk inaktivitet er usundt for dig. Derfor er det vigtigt, at du bevæger dig hver dag. Tag cyklen, trappen, lav nogle yogaøvelser derhjemme eller gå en tur med jeres hund, når du kommer hjem fra skole. Hvis du går til sport, så er der bare ekstra sundhedspoint til dig oveni!
Dine tænders tilstand har faktisk stor betydning for resten af din sundhed. Hvis du har betændelse i tandkødet eller i dine tandrødder, kan det medføre, at der kommer bakterier i dit blod, og hvis du ikke har et godt immunforsvar, kan det gå ud over dine organer. Gisp! Derfor er det vigtigt, at du holder dine tænder sunde og rene. Børst dem minimum to gange om dagen, og brug tandtråd!
Hvis du gerne vil være sund, så er det vigtigt at komme de situationer i forkøbet, hvor du ved, at du ofte falder i og kommer til at spise en masse usunde ting. For eksempel kan du have nogle gulerods- og agurkestykker og noget avokadodip liggende i køleskabet, så du kan snacke det, når du træt kommer hjem fra skole. Du kan også have nogle nødder i din taske og et stykke frugt, som du kan spise i stedet for at købe et pizzaslice, når du hænger ud med de andre efter skole.
For at kunne føle sig glad og sund er det vigtigt, at du gør nogle gode ting for dig selv hver dag, og det behøver ikke at have noget med motion at gøre. Find ud af, hvad der får dig til at slappe rigtig meget af, og hvad der giver dig ro og gør så den ting hver dag. Det kan være at læse en god bog, at se en serie, at høre musik, bage, skrive dagbog, læse blogs eller noget helt andet. Det vigtigste er, at du slapper af og lader op.
Noget af det, der gør os allergladest (og dermed også sundest) er vores venner, og du bliver faktisk sundere, hvis du er god til at pleje dine sociale relationer. Hvis du ikke ser dine veninder hver dag i skolen, så sørg for at ringe til dem engang imellem for at høre, hvordan det går med dem.
Faktisk tager det 20 minutter fra du har spist noget, til din hjerne rigtigt registrerer mæthedsfornemmelsen. Så spis langsomt, smag på maden og tyk den godt. På den måde får du ikke overspist, og du lytter til din krop samtidig med, at du spiser. Det er nemlig langt sundere at spise langsomt og lytte til sin mæthedsfornemmelse end at sluge maden!

Læs mere om

MestLæste