Derfor gør dine bryster ondt
Helbred & balance

Hvorfor gør mine bryster ondt?

Af Redaktionen 20. juli 2016
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Av, hvor føles det bare ikke rart! Find ud af, hvorfor dine bryster nogle gange er ømme.

Måske har du lagt mærke til, at dine bryster nogle gange godt kan gøre ondt, når du dyrker sport, når du går, eller når du skal tage din bh af eller på.

Læs også: Hvornår bliver mine bryster større?

Du må ikke blive bekymret over at dine bryster gør ondt, for det er altså helt normalt, at de er lidt ømme nogle gange. Faktisk oplever næsten alle piger på et eller andet tidspunkt, at deres bryster gør ondt i kortere eller længere perioder, og det er der flere grunde til.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Fælles for dem alle er, at det er helt ufarligt, når man er teenager, og ens bryster gør ondt. Men hvis du alligevel bliver lidt bekymret, kan du for eksempel snakke med din mor om det. Hun har helt sikkert også prøvet det før, og har derfor flere gode råd til, hvad du kan gøre ved det.

Læs også: 7 myter om dine bryster

Derfor gør dine bryster ondt

Læs med herunder for at finde ud af, hvorfor dine bryster nogle gange gør ondt, og hvad du kan gøre ved det.

Du er kommet i puberteten

Selv om det er træls, at dine bryster gør ondt – for det kan virkelig gøre nas! – så er der ikke så meget at gøre ved det, hvis det er fordi, du er kommet i puberteten. Dine bryster vokser i hele puberteten, og det kan være årsagen til, at de gør ondt. Samtidig er dine bryster specielt følsomme over for de hormoner, der fiser rundt i kroppen, når man er i puberteten, så det kan også være med til at gøre dem ekstraømme.

Du skal snart have din menstruation

Hvis du har ømme bryster, og du ved, at du snart skal have din menstruation, kan det meget vel hænge sammen. Nogle piger oplever, at de får ømme bryster hver gang, lige inden de får deres menstruation, mens andre piger kun oplever det en gang imellem. Begge dele er helt normalt, og det skyldes blandt andet hormonerne østrogen og progesteron, der er med til at regulere den kvindelige cyklus.

Du har brugt dine brystmuskler

Flyttede du rundt på dit værelse den anden dag, eller er du lige begyndt at træne i det lokale fitnesscenter? Det kan også være årsagen til, at du synes, du har fået ømme bryster. Men så er det faktisk slet ikke dine bryster, der gør ondt – det er musklerne nede under brysterne, der er ømme, fordi du har brugt dem. Smerter fra ømme muskler kan lindres med en varmepude, så prøv at lægge sådan en på de steder, der er ømme, for at se, om det hjælper.

Din bh passer dig ikke

Hvis din bh er for stram, eller skålene er for små, kan det også gøre, at du får ømme bryster. Du har jo bh’en på hele dagen, hvor den både strammer og trykker ind på dine bryster. Og hvis den er for stor, kan det faktisk også ske, at du får ømme bryster, fordi de ikke bliver støttet og hopper rundt, som de vil. Derfor er det allerbedst at få en ekspedient i en undertøjsforretning til at måle, hvilken størrelse bh du skal have. Og det skal gøres igen næste gang, du skal have en ny bh, for dine bryster kan sagtens have forandret sig i størrelsen, når du er i puberteten. Det samme gælder for den sportsbh, du bruger til idræt og træning. Den skal passe perfekt, og den må ikke blive for gammel og slap i elastikken, før du bytter den ud med en ny.

Hvad kan jeg gøre for at få mine bryster til at holde op med at gøre ondt?

Det bedste råd mod ømme bryster er at bruge en rigtig god bh, der støtter på de helt rigtige steder. Hvis dine bryster er ømme, fordi du skal have menstruation, eller fordi du er i puberteten, mener nogle eksperter også, at man kan reducere ømheden ved at spise mindre salt og skrue op for sit indtag af omega3 fra fisk samt D-vitamin og kalkholdig mad som mælkeprodukter, nødder og grønne grøntsager.

Derforgørdinebrysterondt

Derfor gør dine bryster ondt
Du er kommet i pubertetenSelv om det er træls, at brysterne gør ondt – for det kan virkelig gøre nas! – så er der ikke så meget at gøre ved det, hvis det er fordi, du er kommet i puberteten. Brysterne vokser i hele puberteten, og det kan være årsagen til, at de gør ondt. Samtidig er brysterne specielt følsomme over for de hormoner, der fiser rundt i kroppen, når man er i puberteten, så det kan også være med til at gøre dem ekstraømme.
Derfor gør dine bryster ondt
Du skal snart have din menstruationHvis du har ømme bryster, og du ved, at du snart skal have din menstruation, kan det meget vel hænge sammen. Nogle piger oplever, at deres bryster bliver ømme hver gang, lige inden de får deres menstruation, mens andre piger kun oplever det en gang imellem. Begge dele er helt normalt, og det skyldes blandt andet hormonerne østrogen og progesteron, der er med til at regulere den kvindelige cyklus.
Derfor gør dine bryster ondt
Du har brugt dine brystmuskler Flyttede du rundt på dit værelse den anden dag, eller er du lige begyndt at træne i det lokale fitnesscenter? Det kan også være årsagen til, at du synes, du har fået ømme bryster. Men så er det faktisk slet ikke dine bryster, der gør ondt – det er musklerne nede under brysterne, der er ømme, fordi du har brugt dem. Smerter fra ømme muskler kan lindres med en varmepude, så prøv at lægge sådan en på de steder, der er ømme, for at se, om det hjælper.
Derfor gør dine bryster ondt
Din bh passer dig ikkeHvis din bh er for stram, eller skålene er for små, kan det også gøre, at du får ømme bryster. Du har jo bh’en på hele dagen, hvor den både strammer og trykker ind på dine bryster. Og hvis den er for stor, kan det faktisk også ske, at du får ømme bryster, fordi de ikke bliver støttet og hopper rundt, som de vil. Derfor er det allerbedst at få en ekspedient i en undertøjsforretning til at måle, hvilken størrelse bh du skal have. Og det skal gøres igen næste gang, du skal have en ny bh, for dine bryster kan sagtens have forandret sig i størrelsen, når du er i puberteten. Det samme gælder for den sportsbh, du bruger til idræt og træning. Den skal passe perfekt, og den må ikke blive for gammel og slap i elastikken, før du bytter den ud med en ny.
Derfor gør dine bryster ondt
Hvad kan jeg gøre for at få mine bryster til at holde op med at gøre ondt?Det bedste råd mod ømme bryster er at bruge en rigtig god bh, der støtter på de helt rigtige steder. Hvis dine bryster er ømme, fordi du skal have menstruation, eller fordi du er i puberteten, mener nogle eksperter også, at man kan reducere ømheden ved at spise mindre salt og skrue op for sit indtag af omega3 fra fisk samt D-vitamin og kalkholdig mad som mælkeprodukter, nødder og grønne grøntsager.

Læs mere om