Helbred & balance

20 overraskende facts om drengekroppen

Af LOUISE WETHKE BUCH 12. april 2020
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Der sker vildt meget med drengene i puberteten, og der er helt sikkert nogle af disse facts, du ikke vidste om drengekroppen.

1. Både piger og drenge producerer kønshormoner i puberteten, som gør, at kroppene udvikler sig til kvinde- og mandekroppe. Hjernen sætter drengenes pubertet i gang ved at sende et signal til testiklerne om at begynde at producere mere mandligt kønshormon, testosteron, og det får blandt andet testiklerne og penis til at vokse, og drengene begynder at få skæg.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

2. Penishovedet er et af de mest følsomme områder på drengekroppen. Når en drengs penis bliver stiv, glider forhuden tilbage, og penishovedet fyldes med blod. Derfor kan det godt se lidt blåligt, violet eller rødt ud, når en dreng har stiv penis.

3. Fyres hud er omkring 25 procent tykkere end pigers, fordi testosteronen øger produktionen af collagen, som styrker huden. Når huden er tykkere, ældes den også langsommere end pigers.

4. Drengenes orgasmer varer kortere tid end pigers. Drengenes varer i gennemsnit seks sekunder, mens pigers orgasmer i gennemsnit varer 23 sekunder.

5. Ligesom pigers højre og venstre bryst ikke altid sidder helt ens, er fyres testikler også ret forskellige. Det er for eksempel helt normalt, at den ene testikel sidder højere oppe end den anden.

Læs også: Hvornår stopper bryster med at vokse?

6. Drenge er i gennemsnit 12-15 centimeter højere end piger, når puberteten slutter, og de er i gennemsnit 180 centimeter høje, når de er færdige med at vokse. De vokser altså en del i puberteten, og når drenge er 14 år, vokser de i gennemsnit ni til ti centimeter på et år.

7. Drenges næser vokser, og de bliver i gennemsnit ti procent større end pigers i slutningen af puberteten. Drenge har nemlig brug for at kunne indånde mere luft, fordi deres krop har brug for mere ilt.

8. Fyre vokser ikke kun i højden, når de kommer i puberteten. Deres penis vokser, brystkassen og skuldrene bliver bredere, deres hænder og fødder bliver større, og deres ansigt ændrer form, fordi deres kæber bliver bredere.

9. Drenges hjerner er otte til ti procent større end pigers. Til gengæld udvikler pigers hjerner sig hurtigere end drenges.

10. Drenge lugter mere af sved, end piger gør, fordi de har mere af stoffet androstenon i deres sved. Men det er faktisk ret heldigt, for piger bliver tiltrukket af fyres kropslugt ...

Læs også: 5 tips mod svedlugt

11. En penis vokser gennem hele puberteten og er først rigtigt udvokset, når puberteten slutter. Testiklerne er syv til ti gange større end i starten af puberteten, når de er helt færdige med at vokse.

12. Drengenes strubehoveder vokser i puberteten, og det er derfor, drenge får et adamsæble, og deres stemmer bliver dybere. Det hedder, at deres stemmer går i overgang.

13. Drengenes testikler og deres penis er det første, der begynder at vokse, når de kommer i puberteten.

14. Vidste du, at drenge også kan udvikle bryster i puberteten? De fleste drenges bryster forsvinder igen, men det er faktisk over halvdelen af danske drenge, der, ligesom piger, danner mere fedtvæv omkring brysterne i puberteten.

15. Undersøgelser viser, at drenge onanerer mere end piger. 80 procent af drengene på 16 år onanerer jævnligt. Det er kun cirka halvt så mange piger på samme alder, der onanerer jævnligt.

Læs også: Det vidste du ikke om tænder

16. Det kan være ret svært for fyre at styre deres nedre dele – især i puberteten. Deres penis kan skifte mellem at være stiv og slap mange gange i løbet af et døgn. Det kan både ske helt tilfældigt, eller hvis der er noget, der tænder dem.

17. Vidste du, at nogle fyre har »våde drømme«? Fyre kan nemlig få udløsning, mens de sover, uden de kan kontrollere det.

18. Drenge får ligesom piger hår i skridtet og under armene. Men deres hår på benene og armene bliver kraftigere, og de begynder at få hår på brystet og på maven. De begynder også at udvikle skæg, som starter som små dun på overlæben.

19. En drengs penis og en piges klitoris starter faktisk som en og samme ting. Når et foster er blevet dannet i morens mave, ser kønsorganerne på drenge og piger ens ud, men efter et par måneder vokser drengefostrenes »klitoris« sig større og bliver til en penis, og kønslæberne vokser sig sammen og bliver til hans forhud og pung.

20. Vidste du, at urin og sæd kommer ud samme sted – gennem drengens urinrør?

KILDER: SEX OG SAMFUND, SUNDHED.DK, WEBMD.DK OG SUNDHEDSSTYRELSEN