Tandbørste
Helbred & balance

10 fejl, du begår med din tandbørste

Af Cecilie Rosfort-Nees 17. august 2016
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Du bruger den hver dag - men bruger du den rigtigt? - Din tandbørste!

1. Du bruger en forkert tandbørste.

Din tandbørste skal passe til din munds størrelse og til dine tænder og dit tandkød. Hvis du føler, du skal åbne munden rigtig meget, skal du måske overveje en mindre tandbørste, og hvis du kommer til at børste for hårdt, eller hvis du har sart tandkød, er det en god idé at vælge en blød tandbørste.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

2. Din tandbørste er for gammel.

Din tandbørste holder ikke evigt, så når du har haft den i 3 måneder, er det på tide at skifte den ud med en nyere model. Hvis børstehårene stritter inden da, skal du selvfølgelig skifte den. Husk, at du kan rense din tandbørste med en omgang kogende vand i ny og næ.

Læs også: Få hvidere tænder - uden din tandbørste!

3. Du bruger ikke tid nok.

Det skal tage 2 minutter at børste tænder, og hvis du er smart, deler du munden op i fire sektioner, som du hver bruger cirka 30 sekunder på. Prøv at tage tid en dag, så du får en idé om, hvor lang tid du bruger, når du ikke lige tænker over det.

4. Du overdriver.

Du tænker måske, at det er luksus for dine tænder, hvis du lige børster tænder et par gange midt på dagen også, men der tager du fejl! Du risikerer at slide dine tænder.

5. Du børster på det forkerte tidspunkt.

Du børster sikkert tænder morgen og aften, og det er perfekt! Men husker du mon også, at du altid skal vente mindst en halv time med at børste tænder, hvis du lige har drukket juice eller kaffe, da du ellers kan risikere at skade emaljen?

Læs også: Det vidste du ikke om tænder

6. Din tandbørste er beskidt.

Hvis du opbevarer din tandbørste på badeværelset i nærheden af toilettet, så er der ret stor risiko for, at der kan komme nogle pænt klamme ting på din tandbørste. Ad! Opbevar den derfor i et toiletskab eller på dit værelse i stedet. I øvrigt er det også mest hygiejnisk, hvis din tandbørste ikke står og gnubber sig op ad resten af din families tandbørster i tandbørstekruset.

7. Du glemmer tungen.

Du har været grundig med tandbørsten, og dine tænder er glatte og rene, men hvad med din tunge? Har du husket at rense den? Du kan enten fjerne bakterier og madrester fra tungen med en rigtig tungeskraber, med den indbyggede tungerenser, der er bag på mange tandbørster, eller med din tandbørste. Du skal børste din tunge, hver gang du børster tænder.

8. Du gør det samme hver dag.

Først fortænderne, så dem ved siden af, så undermunden og til sidst hjørnetænderne ... Du ender sikkert med at børste dine tænder på samme måde dag efter dag. Prøv at ændre lidt på din rutine en gang imellem - på den måde får du fokuseret på nogle andre steder, end du plejer, og du risikerer ikke at komme til at sjuske de samme steder hver dag.

9. Du skyller munden bagefter.

Der er mange tandlæger, der siger, at du får mest ud af at lade være med at skylle munden, når du er færdig med at børste tænder. På den måde får du mest muligt ud af de gode ting, der er i tandpastaen.

10. Du bruger ikke tandtråd.

Det er svært at få renset dine tænder i mellemrummene - især hvis dine tænder sidder tæt. Tandlæger anbefaler derfor, at du bruger tandtråd mindst én gang om dagen. Det virker besværligt til at starte med, men det bliver heldigvis hurtigt en vane - og din tandhygiejne bliver SÅ meget bedre, hvis du begynder at bruge tandtråd.

Tjek, hvordan du gør tandbørstningen sjovere i galleriet nedenfor

Gørtandbørstningen”tand”sjovere

Yay, musik på badeværelset er altså et hit! Ved at sætte yndlingssangen på gør du bisse-rengøring til en fest! Lov samtidig dig selv, at du børster tænder under HELE sangen. På den måde sikrer du, at du kommer rundt i alle hjørner og kroge. Smart!
Foto: Shutterstock
Bubblegum-tandpasta og farverige tandbørster gør altså lige tandbørstningen en tand sjovere. Så hvis du kan finde en tandpasta, som er godkendt, men samtidig smager himmelsk, så skal du bare bruge løs af den. Vælg også en tandbørste i din yndlingsfarve, for så bliver du nemlig lige lidt gladere, når du ser den.
Foto: Shutterstock
En anden ting, du kan gøre, er at hænge hvide celeb-smil op på badeværelsesskabet. På den måde minder du dig selv om, at tandbørstning betaler sig. Omvendt kan du også hænge et helt gult tandsæt op … Så bliver du også mindet om, hvorfor det er en god idé at børste tænder.
Foto: Shutterstock
Hvis du har travlt, så brug tandbørstningen som et frirum, hvor du lige kan samle op på dagens begivenheder. Gør det til en vane at tænke på den bedste ting, der er sket i løbet af dagen. Så bliver det måske ligefrem helt hyggeligt at sidde der på toiletbrættet og skrubbe på bisserne.
Foto: Shutterstock
Hvis du har en barnlig sjæl, kan du lege, at du skal bekæmpe alle de onde fjender (bakterier), som, efter en dag med Cola og kanelsnegl, er ved at erobre din mund og dine tænder. Mens du børster tænder, kan du afspille en film i dit hoved, hvor du ser for dig, hvordan bakterierne med sværd og økser kæmper imod den store, grønne tandbørste-drage, som selvfølgelig ender med at vinde slaget.
Foto: Shutterstock
Du kan også gøre tandbørstnings-tid til foto-tid! Sig til dig selv, at du i de næste seks måneder vil tage en selfie hver dag, mens du børster tænder. På den måde kan du holde øje med hvordan dit udseende, dit hår og farven på dine tandbørster ændrer sig over tid. Måske gider du kun i en måned … men så er der da i det mindste et andet formål med tandbørstningen.
Foto: Shutterstock
Hvis du hader tandbørstningen, fordi du ofte er megatræt, når du skal til det, så børst dine tænder tidligere på aftenen. Så kan du med god samvittighed falde i søvn på sofaen og trille direkte ind i sengen UDEN først at skulle ud i det skarpe badeværelseslys og blive helt vågen igen.
Foto: Shutterstock