Menstruation

Det siger din menstruation om din krop

Af Redaktionen 26. oktober 2016
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Din menstruation kan faktisk sige en hel masse om din krops helbred og om din generelle cyklus.

Hvis du er begyndt at få din menstruation er det faktisk en god idé at holde godt øje med den. Din menstruation kan nemlig fortælle dig en masse om din krop og kan hjælpe dig med at spotte eventuelle faresignaler.

Læs også: Alt om menstruation

Du kan holde øje med din menstruation ved at holde styr på, hvor mange bind eller tamponer du bruger i løbet af en dag, og du kan også holde øje med farven og tykkelsen på dit blod.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Se her, hvad din menstruation betyder:

Dit menstruationsblod er meget rødt
Hvis dit menstruationsblod er meget rødt, betyder det, at du er lige i starten af din menstruation, og at du kommer til at bløde mere og kraftigere de næste dage. Så ved du, at du lige skal pakke et par ekstra bind eller tamponer i din taske.

Dit menstruationsblod er brunligt
Du får brunligt menstruationsblod, når din menstruation er ved at være slut. Det betyder, at du godt kan skifte til et tyndere trusseindlæg.

Du har en meget let menstruation
Hvis du har været vant til at skifte bind eller tampon tit og nu pludselig har en meget let menstruation, kan det betyde flere ting. Hvis du for nylig er begyndt at bruge p-piller, kan ændringen i dine hormoner sagtens betyde, at din menstruation bliver lettere. Men hvis du oveni ændringer i din lette menstruation har uforklarlige hovedpiner og humørsvingninger, er det en god idé, hvis du snakker med din læge.

Læs også: Åh nej! Uregelmæssig menstruation

Du har meget kraftig menstruation
Hvis din menstruation pludselig bliver meget mere kraftig end den plejer, skal du snakke med din læge. Lægen vil typisk tage en blodprøve for at finde ud af, om du har jernmangel. Jernmangel er nemlig en normal årsag til kraftig menstruation, men det er let at behandle med piller.

Du har klumper i din menstruation
Det er normalt at have små klumper i sin menstruation på de dage, hvor man bløder mest. Det er fordi kroppens naturlige blodfortyndere slet ikke kan følge med, når du bløder meget. Du skal dog være særligt opmærksom, hvis du har mange klumper, der er større end en to-krone. Det nemlig være et tegn på, at du har Poly Cystisk Ovarie Syndrom (PCOS), der er en hormonel forstyrrelse, der kan behandles gennem din kost. Snak med din læge, hvis du synes der er mærkelige klumper i din menstruation.

Du har kraftige menstruationssmerter
Menstruationssmerter er sygt nederen, men det er også helt normalt – og slet ikke farligt – at have ubehagelige kramper i underlivet, når du bløder. Er dine menstruationssmerter så slemme, at du næsten ikke kan komme ud af sengen, når du har menstruation? Så snak med din læge. Sindssygt kraftige menstruationssmerter kan nemlig være et symptom på endometriose, der betyder at ens livmoderslimhinde sidder forkert. Endometriose kan i langt de fleste tilfælde behandles.

Læs mere om