Mit liv

Sådan skriver du gode notater

Af Katrine Lund 18. august 2011
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Her får du nogle forskellige forslag til, hvordan du kan lave notater, som du kan bruge til noget i timerne og til eksamen.

Der er mange måder at skrive notater på, og det er også forskelligt, hvilke der virker for hvem. Nogle har det bedst med at overstrege vigtige ting, i det de læser, mens andre laver mindmaps, skemaer, eller måske skriver ned i et kladdehæfte. Men én ting er sikkert - notater er meget vigtige og supergode at lave.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Sådan bliver du lærernes yndling

Den nemme
Den klassiske måde at skrive notater på, er at skrive ned på en blok, imens du læser eller strege vigtige ting over i tekster. Det er især en god idé at skrive notater ned på en blok eller din computer, mens din lærer snakker. Metoden er også supergod, når du læser en tekst, eller ser en film i timen. Når du har disse notater, kan du altid arbejde videre med dem i metoderne nedenfor.

Den stræber-agtige
Hvis du er struktureret, og godt kan lide, at der er styr på tingene, så er denne måde at notere på helt sikkert god til dig! Den er især god til de fag, hvor der indgår historie. Det kan for eksempel være samfundsfag, historie, engelsk, religion og dansk, men du kan sikkert også sagtens finde på måder at bruge det på i andre fag.

Sådan gør du:
Du laver et skema over en bestemt periode, det kan for eksempel være 2. Verdenskrig. I skemaet skriver du så årstallene ude til venstre, i midten skriver du en "overskrift" for selve noten, og ude i feltet til højre skriver du så en mere detaljeret tekst om, hvad det går ud på.

Billede af skema.

Test dig selv: Er du en historie-nørd?

Den kreative
Hvis du er en kreativ person, er denne farverige metode sikkert rigtig god til dig!

Sådan gør du:
Lav et mindmap som vist nedenfor. Du starter med at skrive hovedpunktet i midten. Ud fra det laver du underpunkter, og når de så er lavet, laver du underpunkter ud fra dem også. Det er en god idé at dele underpunkterne ind i farvekategorier, så bliver det helt sikkert mere overskueligt - og det gør også undervisningen lidt sjovere!

Billede af mindmap.

Læs også: 7 tips til gode karakterer

Tips!
* Lav både notater, når du sidder i timen, og når du laver lektier derhjemme. Det kommer dig selv til gode!

* Sæt dine notater ind i mapper, der er delt op efter fag. Del så dine notater ind efter kategorier/ temaer. Det er en god idé at bruge faneblade, så du hurtigt kan slå op i den kategori, som du skal bruge.

3 gode grunde til at skrive notater:
1. Det er en supergod idé at skrive notater, fordi du kan huske de ting, du skriver ned lidt bedre, end når du kun læser det. Når du skriver de vigtigste ting ned, i det du læser, så er der større chance for, at du kan huske det til eksamen.

2. Når du skal læse op til eksamen, har du dine notater at kigge i, hvis der er noget, du ikke forstår. Der er større chance for, at du forstår det, du selv har skrevet ned, end det der står i bøgerne.

3. Herudover er notater uundværlige til eksamen, hvis du har styr på notaterne, kan du hurtigt slå op i dem, i stedet for at skulle lede hele bogen igennem.

Læs også: Ideer til din stil