Mit liv

Min venindes far er alkoholiker

Af Læserhistorie 24. september 2012
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
En læser har skrevet til ”Læsernes blog” om sin veninde, der lider af ADHD og har kæmpet en lang kamp med både det og en alkoholisk far. Få hendes historie her!

Jeg er en pige på 16 år, og er så utroligt heldig at have en af de mest fantastiske mennesker i mit liv. Hendes historie er ikke ligesom alle andres. Jeg vil vise, at selv om man har det svært, skal alt nok gå, hvis bare man holder hovedet højt. I denne historie vil hun blive kaldt Amalie, da jeg ikke vil oplyse hendes rigtige navn.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Brevkasse - Min far er alkoholiker

Vi har fulgtes ad lige siden dagplejen, og hun har i alle disse år været som en søster for mig. Amalie har aldrig haft det nemt, allerede fra da hun var helt lille havde hun meget energi og fik konstateret ADHD, dette opdagede jeg dog først i mine senere år.

Kæmpede med ADHD
Hun kom fra et hjem med en storesøster, en mor og en far, og dette virkede som en rigtig kernefamilie. Det viste sig i de senere år, at alt var helt galt. Amalie havde aldrig været den bedste i skolen, men hun kunne følge med og kendte stort set alle på hele skolen. Alle kunne lide hende, men de kendte hende ikke rigtigt, i hvert fald ikke ligesom jeg gjorde. Hun var ligesom os andre i skolen, men når hun kom hjem, kunne hun få et anfald, og det endte ofte i et slagsmål med sin mor. Også selv om jeg var til stede.

Læs også: Et liv i ensomhed

I starten blandede jeg mig ikke og skyndte mig ind i et andet rum. Amalie gemte sine ADHD-piller i en cremeflaske, og intet blev bedre. Lidt efter lidt begyndte jeg at opdage, hendes far altid sad nede foran computeren med et glas hvidvin, dette opfattede jeg normalt. I perioder boede jeg næsten hos min veninde, og vi var uadskillige. Dette gjorde også, at jeg opdagede hendes fars drikkeri ikke kun var i weekenderne, men også i hverdagene. Han begyndte at blive hjemme fra job, og dette førte til flere konflikter.

Faren sad på hende
For tre år siden gik det for alvor op for mig, at hendes far drak regelmæssigt. Jeg var blevet inviteret en uge til Berlin, hvor vi skulle shoppe og slappe lidt af. Allerede den første dag gik det galt. Amalie blev sur over, at hendes forældre skulle have det største værelse, det endte med at hendes far satte sig oven på hende og holdt hende nede, for at hun ikke skulle stikke af. Alle skreg ad hinanden, og vi var allerede på vej hjem, før vi overhovedet var ankommet.

Jeg vidste ikke, hvor jeg skulle gøre af mig selv, og det endte med, at jeg bare stod og kiggede ud ad vinduet, mens min krop rystede. De næste dage blev de papvin, vi havde købt ved grænsen, færre og færre. Hendes far blev fuldere og fuldere. Det var forfærdeligt at se så rar en mand, som jeg havde kendt hele mit liv drukne sin personlighed i alkohol.

Læs også: Drikker din mor eller far?

Nu et par år senere er Amalies ADHD meget mildere, og hun er helt normal. Hun er ikke 'voldelig' længere og håndterer tingene mere voksent. Det gør hendes far dog ikke. For syvende gang truede hendes mor med skilsmisse, og i år blev det så en realitet. Hendes far har fået sin egen lejlighed inde i byen og er begyndt hos anonyme alkoholikere.

Fuld far på gaden
Det hele gik dog galt for fire uger siden. Amalie og jeg var på vej hjem fra en koncert med alle vores venner og gik igennem byen for at komme hjem til mig. Uden for det lokale værtshus "stod" hendes far, eller han lå nærmest på et trappetrin. Han var så fuld, at han ikke kunne stå på sine egne ben, og kunne knap nok snakke.

Jeg var helt i chok, for hvordan håndtere man lige en mand på ens egen fars alder med respekt, selv om han er utroligt fuld. Nu var det igen Amalie, der skulle være den voksne, og som så mange andre gange tog hun et ansvar, der ikke var hendes. De sidste mange år havde hun taget alt for meget ansvar på hendes skuldre, og hun var ofte tæt på sammenbrud. Aftenen endte med, at vi fik slæbt ham hele vejen hjem, lagt ham i seng, fjernet vin fra køleskabet og låst døren. Han kom ikke på arbejde næste dag.

Læs også: Min far var hashmisbruger

Amalies far har det bedre, og kæmper for at blive ædru.

Min veninde er en af de bedste veninder, man kan ønske sig. Jeg har set hendes udvikling, jeg har set alle hendes dårlige sider, men jeg elsker hende så højt. Jeg har set, hvor stærk hun har været, når alle omkring hende har givet op. Selv om alt har været sort, og hun ikke har haft lyst til livet, har hun kæmpet videre. Hun er en fighter, og jeg er så stolt af hende.

MestLæste