Helbred & balance

Drikker din far eller mor?

Af Sara Wilkins 15. oktober 2008
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Har du en mor eller en far, der drikker for meget? Har du svært ved at forstå, hvorfor de drikker, og hvad du kan gøre ved det? Så læs videre her og lær mere om alkoholisme.

Alkoholisme
Hvis der er en i familien, der har alkoholproblemer, går det desværre meget ofte ud over børnene. Når en forælder drikker, mister personen nemlig overskud og energi til at tage sig af deres børn - derfor kan man let komme til at føle sig svigtet og føler stor mangel på tryghed i dagligdagen. Man er ofte bekymret og anspændt, fordi man aldrig helt kan vide, hvordan forældrene reagerer, når de har drukket.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Selv om man kan føle sig meget alene, når man bor sammen med en alkoholiker, er det vigtigt at huske på, at der er tusindvis af andre børn og unge, der står i samme situation - du er langt fra alene.

Det er svært at sige præcist hvor mange børn, der lever i en alkoholiseret familie, fordi der er så mange familier, som skjuler det. Man regner dog med, at der findes omkring 200.000 børn i Danmark, der har en forælder, som drikker for meget.

Skyldfølelse
Unge, der lever i en alkoholiseret familie, er ofte plaget af skyldfølelse. De føler, at det er deres skyld, at forældrene drikker, eller at det er deres ansvar at få dem til at holde op. Derfor overtager de ofte tjansen som forælder og passer for eksempel altid deres mindre søskende og handler ind. Forældrene blive nærmest børnene i familien, og derfor tvinges de unge til at blive voksne meget tidligt.

Selv om du håber, du kan få din forælder til at holde op med at drikke, skal du vide, at en alkoholiker har brug for professionel hjælp fra en anden voksen og selv skal have lyst til at stoppe.

Det er ikke din skyld, hvis din far eller mor drikker. Du har intet at gøre med det, og derfor må du ikke føle skyld eller dårlig samvittighed. Alkoholisme er ligesom en sygdom, hvor man bliver meget afhængig af et stof og derfor har svært ved at stoppe igen.

Isolation
Hvis ens forælder drikker, holder man det oftest for sig selv, og vennerne må intet vide. Det er klart, at man prøver at beskytte sin familie fra rygter, fordi man elsker dem - men det kan betyde, at man pludselig bliver meget ensom og isoleret fra alle vennerne.

Tristhed
Hvis din far eller mor er alkoholiker, er det meget normalt at føle sig utryg, trist til mode, træt og have svært ved at koncentrere sig. Man er ofte meget angst og har lavt selvværd - man føler måske kun, man kan stole på sig selv og sine søskende.

Det er også meget normalt at føle skam over for sin forælder. De opfører sig måske pinligt, når de bliver fulde, og det er ydmygende for dig. [faktaBox]

I familier, hvor forældrene har et stort alkoholmisbrug, skændes man også tit mere end i andre familier. Skænderierne kan være meget voldsomme og måske slår din ene forælder den anden.

Snak om problemet
Det er rigtig vigtigt, at du snakker med nogen om problemet. Det skal helst være en voksen, som du stoler på - for eksempel din lærer eller et andet familiemedlem. Du skal ikke stå med alle problemerne selv, og derfor er det vigtigt at bede om hjælp.

Hvis din mor eller far kommer i behandling for deres misbrug, kan din familie måske komme til at hænge sammen igen.

Læs mere om

MestLæste