Mit liv

Alt du skal vide om eksamen

Af Oliver Kokholm Ungermann 23. april 2014
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Er du i tvivl om, hvordan eksamen fungerer, og hvad den egentlig betyder for dig? Få alt det, du skal vide om eksamen, her.

Der er ikke noget at sige til, hvis du synes, det er skræmmende at gå til eksamen. Det kan nemlig være rigtig svært at finde ud af, hvad det egentlig går ud på og indebærer. Vi guider dig igennem det hele herunder, så du ikke længere skal være i tvivl.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: 5 tips: Bliv klar til eksamen

Hvor mange eksamener?

Til en 9. klasses afgangseksamen skal alle op i mundtligt og skriftligt dansk, skriftligt matematik, mundtligt engelsk og fysik/kemi. Herudover skal der trækkes to andre eksamensfag, og de er delt op i to grupper. Der er en gruppe med biologi, geografi og mundtligt matematik, og så er der en gruppe med resten af dine fag. Der bliver trukket et fag i hver af disse grupper.

Læs også: Tips til mundtlig engelsk eksamen

Eksamens form

Der findes desværre ikke en meganem beskrivelse af, hvordan eksamen foregår. Det skifter nemlig fra prøve til prøve, alt efter hvilket fag du skal op i. Det bedste råd, hvis du er i tvivl om formen, er derfor at spørge din lærer. Og selvom det er blevet forklaret en del gange, skal du ikke holde dine spørgsmål tilbage. Eksamensperioden kan nemlig være en forvirrende tid, og det ved din lærer godt. En mundtlig eksamen vil dog typisk foregå sådan, at du enten trækker en tekst, som du får tid til at analysere, og ellers har du lavet en disposition eller synopsis hjemmefra, som du skal fremlægge.

Læs også: 5 gode apps til eksamen

Hvad må man have med?

Hvis du er i tvivl om, hvad du må medbringe til eksamen, så spørg dine lærer til råds. De kan hjælpe dig med, hvad man må og ikke må have med.

Læs også: Gode råd til mundtlig eksamen

Eksamens betydning

Det er altid vigtigt at gøre sit bedste, og det skal du selvfølgelig også gøre til eksamen. Men du må ikke køre det op til noget, det ikke er, og resultatet af din folkeskoleeksamen kommer ikke til at være bestemmende for, hvor meget succes du får i fremtiden. Langt de fleste er nemlig allerede optaget på gymnasiet, 10. klasse eller en erhvervsuddannelse ved eksamenernes start. Selve karaktererne ved folkeskolens afgangseksamen betyder altså ikke så meget, det vigtigste er, at du består. Og hvis du ikke får så høje karakterer, har du masser af muligheder for at forbedre det på den næste uddannelse, du skal i gang med.

Læs også: God musik at høre under eksamens-lænsningen

Held og lykke!

MestLæste